Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

EU: Musíme zachránit klima – za každou cenu!

Volby do europarlamentu se konají v atmosféře „důsledného prosazování politiky záchrany klimatu“, a každý, kdo s touto politikou nesouhlasí je populista nebo pravicový extremista.

Současná EU má ohromné množství dlouhodobě neřešených potíží. Ilegální imigrace dosáhla nebývale velkých rozměrů a nedaří se jí regulovat. Schválením migrační dohody na úrovni EU je jen pokusem zastavit tento proces, aniž by byly k dispozici účinné prostředky – ty EU neschválí, protože by byly v rozporu se základními lidskými právy. Frontex jako agentura mající na starosti bezpečnost Schengenu, tak bude dál fungovat jako statistický úřad a bude dodávat informace o tom, kolik se k nám zase ilegálních migrantů dostalo. Některé státy, jako Itálie, se dohodly s jinými zeměmi, že ilegální migranti budou trávit čas na čekání jejich žádosti o azyl právě tam. Nabídla se Albánie. Podobně se rozhodla řešit situaci i Velká Británie, ta bude posílat ilegály do Afriky. Labouristé, kteří velmi pravděpodobně vyhrají příští volby, však tento způsob zruší a situace se vrátí k „normálu“.

Dalším problémem EU je ztráta ekonomického tempa, kterou způsobil „boj s covidem“ a posléze ruská agrese na Ukrajině, po níž zažil svět další energetickou krizi. Ekonomika by se tak mohla stát soubojem politických konceptů, nicméně nestala a nestane. Klasický souboj pravice a levice v EU je prakticky umrtven. Zásadním důvodem tohoto jevu je totiž program „Zeleného údělu“ – „Greendeal¨“.

Politika Západu tak, jak ho stále definujeme (USA, Evropa, Japonsko a Austrálie s Novým Zélandem) je totiž politikou záchrany klimatu doslova fascinována. Na pozadí záchrany klimatu je pak naprosto „zbytečné“ bavit se o levici či pravici – existuje mnohem „větší“ úkol – zachránit Zemi před přehřátím, které způsobila lidská civilizace vypouštěním kysličníku uhličitého z fosilních paliv do atmosféry. Ti, kteří argumentují, že je to teorie scestná ( a je jich fakticky málo mezi vědci i mezi politiky), jsou ukřičeni. Občas sice něco vydají World Climate Declaration There is no climate emergency (clintel.org), ale jsou jednak dehonestováni, a jednak nemají na politiku Západu žádný vliv. Podle ČT naopak Že klima mění člověk, věří 97 procent vědců. Ta tři procenta jsou ti, kteří znají fyziku a zejména termodynamiku a mají spočítáno, že vliv kysličníku uhličitého na klima je nesmysl.

To je tedy aktuální situace Západu. Proto jsou i nynější volby do europarlamentu ve znamení „podpory Greendealu“. Většina politiků si nedovolí proti tomu ani špitnout – když, tak způsobem podle Danuše Nerudové – místo Greendealu „Realdeal“. Čili stejné téma, jiný název.

Navíc, Greendeal má ve svém důsledku velmi podobné účinky na politiku jako někdejší komunismus s vládou nad státy střední a východní Evropy a Asie. Jakmile totiž není možné a je politicky „na odstřel“ pochybovat o záchraně klimatu a metodách, jakými se provádí, jsem přesně v tom samém systému „vědeckého komunismu“, který jsme tu zažili v letech 1948/1989.

Vědecký komunismus byla oficiální disciplína, která se učila na vysokých školách včetně technických. Jako absolvent VŠCHT jsem prošel touto vědou od A do Z. Navíc v dobách po sovětské okupaci v roce 1968, kdy se k výuce dostaly staré „kádry“. Jeden z nich nás učil a jednou nás pustil z výuky, že má „aktiv“, Byl spatřen v hospodě, kde statně nasával. Svou práci o vědeckém komunismu jsem splácal tak, že jsem dostal „literaturu“, z níž jsem měl čerpat. Ze zoufalství jsem ze 150stránkové knihy opsal každou pátou a odevzdal 25stránkový eleborát, který můj vyučující přijal s tím, že ho to „neuspokojilo“. Mne také ne.

Dnes se o změnách klimatu píše podobně. Opisují se fyzikálně nepravdivé „pravdy“, inkasují se finanční částky na zkoumání vlivu onoho či tamtoho a data o klimatických změnách způsobených lidskou činností utěšeně přibývají.

V takové atmosféře je pak souboj levice s pravicí prakticky vyloučen. Můžete tak být maximálně proti nebo pro. Důležité otázky jako právo veta v EU jsou tak ve srovnání s klimatickou hrozbou zcela na vedlejší koleji. A mladí progresivní, klimaticky „správně vyškolení“ politici, pak nabízejí „nový komunismus“ ve starém balení. Budeme chránit a zachráníme. V takových to volbách je o výsledku rozhodnuto předem – ať už vyhraje ten či onen – Greendeal je naše budoucnost.

Autor: Jan Bartoň | pátek 7.6.2024 8:30 | karma článku: 29,45 | přečteno: 584x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Mírová konference o Ukrajině skončila bez hmatatelného výsledku

Podle výsledků konference se zdá, že skončila s více než nedostatečnými výsledky. Byla zamýšlena jako diplomatický nátlak na Rusko a skončila bez podstatných výsledků nejen pro Ukrajinu, ale i pro Západ.

17.6.2024 v 8:00 | Karma: 26,86 | Přečteno: 562x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

ODS – kam kráčíš, Petře Fialo?

Obsáhlý rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou na iDnes.cz ukázal plasticky způsob myšlení pana předsedy. Opozice v eurovolbách neposílila a ODS pojede dál ve SPOLU.

12.6.2024 v 9:00 | Karma: 32,96 | Přečteno: 911x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Eurovolby: Jenom 37 % pro vládní strany!

Volby do europarlamentu skončily pro strany vládní koalice propadákem. Je zřejmé, že se efekt politiky „Antibabiš“ naprosto vyčerpal a zejména koalice SPOLU a Piráti musí přijít s něčím jiným.

10.6.2024 v 8:31 | Karma: 39,53 | Přečteno: 3332x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Napadení stánku v Praze: Pachatelé na svobodě!

V médiích mne zaujala zpráva o napadení stánku na podporu Ukrajiny rusky hovořícími lidmi. Bylo údajně zahájeno zkoumání této záležitosti policií. Nakonec však došlo k „nečekanému“ zvratu.

5.6.2024 v 13:00 | Karma: 27,12 | Přečteno: 732x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Zaorálka straší 5 procent

Lubomír Zaorálek, lídr SOCDEM do Europarlamentu, se velmi „pochlapil“ a těsně před volbami předvedl „silnou rétoriku“. Bohužel, zkušenost voličů s ČSSD (nyní SOCDEM) je nezapomenutelná.

5.6.2024 v 8:00 | Karma: 15,91 | Přečteno: 401x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Turisté na Gran Canarii mají po koupání. Úřady kvůli žralokům zavřely pláže

18. června 2024  13:18

Mnozí turisté teď na ostrově Gran Canaria musejí dát před plaváním v moři přednost jiné aktivitě....

Pod dvacetitunovým jeřábem se utrhla krajnice. Hrozilo, že se převrátí na chatu

18. června 2024  13:13

Dvacetitunový jeřáb vyprošťovali v pondělí hasiči na okraji města Jeseník. Nejenže se kolos...

Nejásáme, ani nejsme zklamaní. Musíme cílit i na prvovoliče, říká Fiala o volbách

18. června 2024  13:13

Výsledky voleb do Evropského parlamentu nejsou pro koalici SPOLU drtivou porážkou, řekl v rozhovoru...

„Ficovi pomohlo, že sám bojoval.“ Lékař poprvé popsal dny po atentátu

18. června 2024  13:11

Rychlé zotavování slovenského premiéra Roberta Fica po atentátu v Handlové souviselo s tím, že...

  • Počet článků 2669
  • Celková karma 30,44
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články