Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milion chvilek zaúkoloval „demokratické opoziční strany“

Spolek Milion chvilek se sešel se zástupci opozičních stran a sdělil jim, co od nich bude požadovat na připravované demonstraci 16. listopadu v Praze na Letné.

Zástupci spolku Milion chvilek se ve čtvrtek dopoledne sešli s představiteli opozičních demokratických stran. Řešili současnou situaci a sdělili jim, k čemu je při sobotní demonstraci na Letné vyzvou. Na čtvrtečním brífinku na Letenské pláni to řekli předseda spolku Mikuláš Minář a místopředseda Benjamin Roll. Vyzvat opozici chtějí ke třem věcem.

Požadují „stejnou váhu volebních hlasů“, dále chtějí dát „ultimátum“ Andreji Babišovi aby se vzdal Agrofertu a odvolal ministryni spravedlnosti Marii Benešovou. Ke všem těmto požadavkům se „demokratická opozice“ vyjádřila souhlasně.

Nejprve se vyjádřím ke „stejné váze volebních hlasů“.  Lidovci už prý dokonce připravují „nová pravidla“, která by nepožadovala u koalic stran zvýšení kvora pro vstup do sněmovny. Tím by mohly strany obcházet současné volební kvorum, které je pro jednu stranu 5%.  Pro koalici dvou stran je pak nutné kvorum 10% atd. Kdyby tato podmínka padla, několik „pidistran“ by se mohlo spojit do koalice a i pro ně by platilo kvorum 5% a mohly by se tak zástupci těchto pidistran dostat do sněmovny. Stávající úprava naopak brání tomu, aby se volbou účelových koalic stávajících stran neobcházelo kvorum pro jednu volební stranu.

Co se „stejné síly“ hlasů týče, jedná se opět o zásadní manipulaci s fakty. Současný systém rozděluje hlasy pro strany, které nepřekročí kvorum, mezi ty strany, které toto kvorum překročily. V principu se tyto „propadlé hlasy“ rozdělují v poměru volebních výsledků jednotlivých stran.  Strana, která obdrží ve volbách 30% hlasů, získá de facto i 30% hlasů propadlých a strana, která získá sotva více než 5% hlasů obdrží právě a jenom 5% propadlých hlasů, což nemusí na zisk mandátu stačit. Voličské hlasy mají tudíž stejnou váhu a jejich síla se liší jenom tím, zda volená strana překročí nebo nepřekročí kvorum a o kolik toto kvorum překročí. Je to naprosto marginální zvýhodnění silných stran, neboť jsou známy i mnohem tvrdší systémy, například britský většinový systém, který preferuje vítěze voleb v daném volebním okrsku, a všichni poražení mají smůlu.

Co se „ultimáta“ premiérovi týče, k tomu lze jen konstatovat, že „milionářům“ sebral vítr z plachet státní zástupce, který rozhodl o zastavení stíhání Andreje Babiše. Nevidím jediný relevantní důvod, proč by se měl Babiš Agrofertu zbavovat. Speciálně kvůli němu vznikl zákon, který ho donutil předat Agrofert do svěřenského fondu. Pokud se to zdá „milionářům“ málo a za málo to považují i opoziční politici, byl v uplynulém volebním období schválen i jejich hlasy zákon, který oni nyní považují za „zmetek“. Velmi se situace Babiše podobá kritice levice v USA, která prezidenta Donalda Trumpa obviňuje ze zvýhodňování svých firem. Tam ovšem ještě nejsou ve stadiu, aby požadovali na Trumpovi prodej jeho firem.  Babiš už avizoval, že nic z požadavků „milionářů“ nesplní, takže tento spolek bude muset ve svém boji s Babišem dále pokračovat, protože, jak to představitelé spolku prezentují, nevzdají to. Domnívám se, že Babiš to nevzdá taky a vůbec nevylučuji, že mu to podobně jako Trumpovi v USA přihraje hlasy navíc v příštích volbách. Jde stále pouze o pokračování boje s Babišem, který se ukázal jako naprosto neúčinný v minulosti a bude takový i v budoucnosti.

Autor: Jan Bartoň | pátek 15.11.2019 10:25 | karma článku: 41,50 | přečteno: 1715x
  • Další články autora

Jan Bartoň

ODS:Jan Zahradil – sám voják v poli ?

Jan Zahradil se po volbách do europarlamentu vyjádřil již několikrát proti dalšímu angažmá ODS v koalici SPOLU. Říká, že není sám, jen reprezentuje „mlčící členy ODS“.

20.6.2024 v 8:00 | Karma: 25,64 | Přečteno: 637x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Mírová konference o Ukrajině skončila bez hmatatelného výsledku

Podle výsledků konference se zdá, že skončila s více než nedostatečnými výsledky. Byla zamýšlena jako diplomatický nátlak na Rusko a skončila bez podstatných výsledků nejen pro Ukrajinu, ale i pro Západ.

17.6.2024 v 8:00 | Karma: 27,99 | Přečteno: 631x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

ODS – kam kráčíš, Petře Fialo?

Obsáhlý rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou na iDnes.cz ukázal plasticky způsob myšlení pana předsedy. Opozice v eurovolbách neposílila a ODS pojede dál ve SPOLU.

12.6.2024 v 9:00 | Karma: 33,21 | Přečteno: 933x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Eurovolby: Jenom 37 % pro vládní strany!

Volby do europarlamentu skončily pro strany vládní koalice propadákem. Je zřejmé, že se efekt politiky „Antibabiš“ naprosto vyčerpal a zejména koalice SPOLU a Piráti musí přijít s něčím jiným.

10.6.2024 v 8:31 | Karma: 39,56 | Přečteno: 3337x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU: Musíme zachránit klima – za každou cenu!

Volby do europarlamentu se konají v atmosféře „důsledného prosazování politiky záchrany klimatu“, a každý, kdo s touto politikou nesouhlasí je populista nebo pravicový extremista.

7.6.2024 v 8:30 | Karma: 29,53 | Přečteno: 586x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.
Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.

Máte ve své koupelně starou žehličku na vlasy nebo fén? V oblasti vlasové péče došlo v poslední době k obrovským inovacím. Je ale opravdu nutné...

  • Počet článků 2670
  • Celková karma 30,32
  • Průměrná čtenost 2018x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články