Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Aféra STAN není selhání jednotlivce

Korupce odhalená na magistrátu Prahy a následná rezignace ministra Petra Gazdíka a europoslance Stanislava Polčáka jsou důkazem toho, že politika STAN byla a je založena na lžích.

Po propuknutí aféry korupce na magistrátu Prahy a Dopravním podniku se objevily první komentáře politiků STAN či „spřátelených“ SLK (Starostové pro Liberecký kraj) o tom, že se jedná o „selhání jednotlivce“. Po rezignaci ministra školství Petra Gazdíka a poté, co europoslanec Stanislav Polčák pozastavil své členství ve STAN, se již o „selhání jednotlivce“ nedá hovořit ani omylem. Ukazuje se totiž, že hnutí STAN „kázalo vodu a pilo víno“. Nejvíce naštvaní pak samozřejmě musejí být piráti, kteří na koalici se STAN těžce doplatili. Přitom piráti ve vedení Prahy na čele s primátorem Zdeňkem Hřibem nemají žádné pozitivní výsledky při řízení Prahy kromě nesmyslných cyklistických tras, v nichž cyklisté jezdí proti směru automobilů-úžasná věc, kterou jsem zažil na jednom pražském mostě a valil jsem oči.

Celá aféra začala řízenými úniky informací, které nyní policie „prošetřuje“. Je to podobný případ jako „úniky“ z kauz bývalého premiéra Andreje Babiše. Ve vládní koalici, která podle předsedy ODS pracuje „dobře“, to před komunálními volbami začíná pěkně vřít. Aféra STAN je tak pro další vládní strany doslova „živou vodou“. TOP 09 a KDU-ČSL se samostatně pohybují na hraně nebo pod hranou volitelnosti. Počítá se evidentně s tím, že aféra STAN tuto stranu poškodí natolik, že bude mít v podzimních komunálních volbách velký problém uhájit své starosty a primátory.

Koncept STAN, který spočívá na jednoduché kalkulaci, že „úspěšní starostové mají otevřené dveře do krajských zastupitelstev, poslanecké sněmovny a senátu“, by ve svém maximálním důsledku mohl vést k tomu, že jedni a ti samí starostové budou sedět a sedí v krajských zastupitelstvech, poslanecké sněmovně a senátu a navzájem o sobě moc dobře vědí a svými známostmi ovlivňují politiku celého státu ve prospěch měst a obcí. Tento koncept jsem v minulosti již mnohokrát kritizoval jako koncentraci moci do rukou starostů a primátorů, kteří pak ovlivňují celkovou politiku státu. V krajním případě bychom tak mohli mít 81 senátorů a starostů a 200 poslanců a starostů v jedné a té samé roli. Koncept to zatím byl nesmírně úspěšný, například sdružení SLK drtivě vyhrálo v Libereckém kraji krajské volby a na ostatní strany zbyly drobky.

Aféra kolem magistrátu Prahy již má jasný dopad na celostátní politiku tím, že v síti uvízl ministr Gazdík a europoslanec Polčák. Ten se mimo jiné „proslavil“ tím, že za pár milionů zajištoval obcím kolem muničního skladu ve Vrběticích to, aby dostaly od státu finanční kompenzace. A právě Polčák byl jedním z nejaktivnějších bijců proti „korupční politice Andreje Babiše“ a šířil o Babišovi v europarlamentu samé zaručeně pravdivé informace, že ano.

A nakonec jsem si nechal pana předsedu STAN Víta Rakušana. Pokud o aktivitách svých blízkých spolupracovníků doopravdy nevěděl, pak je to hlupák. Pokud o nich věděl, ale ve skutečnosti nic vědět nechtěl, je to klasický předseda jakékoliv politické strany, který se kouká na to, jak mu rostou finanční dary na kontě strany, a to mu zajišťuje financování budoucích kampaní. Rakušan by se samozřejmě měl z vlády poroučet rovněž, ale to by již Fiala přiznal, že se mu jeho „protikorupční kabinet“ rozpadá na kusy.

Stačilo půl roku, aby se z kabinetu pětikoalice stal naprosto nedůvěryhodný útvar politiků, kteří tak jako ti předešlí a tolik kritizovaní politici ANO zatloukají, zatloukají a zatloukají. A to je ona „radikální změna“, kterou nám obě volební koalice SPOLU a PIRSTAN slibovaly. Inu, jak se říká – slibem nezarmoutíš.

 

Autor: Jan Bartoň | úterý 21.6.2022 8:30 | karma článku: 38,38 | přečteno: 1148x
  • Další články autora

Jan Bartoň

ODS:Jan Zahradil – sám voják v poli ?

Jan Zahradil se po volbách do europarlamentu vyjádřil již několikrát proti dalšímu angažmá ODS v koalici SPOLU. Říká, že není sám, jen reprezentuje „mlčící členy ODS“.

20.6.2024 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 676x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Mírová konference o Ukrajině skončila bez hmatatelného výsledku

Podle výsledků konference se zdá, že skončila s více než nedostatečnými výsledky. Byla zamýšlena jako diplomatický nátlak na Rusko a skončila bez podstatných výsledků nejen pro Ukrajinu, ale i pro Západ.

17.6.2024 v 8:00 | Karma: 27,99 | Přečteno: 636x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

ODS – kam kráčíš, Petře Fialo?

Obsáhlý rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou na iDnes.cz ukázal plasticky způsob myšlení pana předsedy. Opozice v eurovolbách neposílila a ODS pojede dál ve SPOLU.

12.6.2024 v 9:00 | Karma: 33,21 | Přečteno: 939x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Eurovolby: Jenom 37 % pro vládní strany!

Volby do europarlamentu skončily pro strany vládní koalice propadákem. Je zřejmé, že se efekt politiky „Antibabiš“ naprosto vyčerpal a zejména koalice SPOLU a Piráti musí přijít s něčím jiným.

10.6.2024 v 8:31 | Karma: 39,56 | Přečteno: 3337x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU: Musíme zachránit klima – za každou cenu!

Volby do europarlamentu se konají v atmosféře „důsledného prosazování politiky záchrany klimatu“, a každý, kdo s touto politikou nesouhlasí je populista nebo pravicový extremista.

7.6.2024 v 8:30 | Karma: 29,54 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Není třeba mluvit o normalizaci vztahů, řekl Pavel. Slováci se pustili do Fialy

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  13:10

Nový slovenský prezident Peter Pellegrini přijel do Prahy na první zahraniční návštěvu. „Vnímám to...

Při sporu s jiným mužem omylem zabil dítě, soud uložil narkomanovi 17 let

26. června 2024  13:09

Ústecký krajský soud poslal na 17 let do vězení Michala Pokutu, jenž loni v Mostě při konfliktu s...

Assange je volný. U amerického soudu přiznal vinu a vrátil se do Austrálie

26. června 2024  2:15,  aktualizováno  12:56

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange před americkým soudem na souostroví Severní Mariany přiznal...

VIDEO: Ukrajinci sestřelují drony z cvičného Jak-52. Obyčejnou brokovnicí

26. června 2024  12:53

Vznikl v sedmdesátých letech jako cvičné a sportovní letadlo, dnes ale Jakovlev Jak-52 plní nad...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 2670
  • Celková karma 30,06
  • Průměrná čtenost 2018x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články