Všechno mělo být jinak 22: Tak jak, kamaráde... AIDS?

„Vy ho máte asi hodně rád, že?“ zeptala se vrchní laborantka, když odpoledne Markovi podávala zalepenou obálku.

„Já ho mám tak rád,“ povzdechl si Marek, „že sem mu vyrazil zub a vy-vy-vykopal ho z bytu, když se přiznal, co proved. A teď v tom bytě čeká na ortel.“

Žena se pousmála.

„Snad ho to vytrestalo natolik, že už se bude chránit. Ale na vašem místě, abyste měl stoprocentní jistotu, bych ho sem poslala za měsíc znovu!“

Byla v tom naděje. Ale vyptávat se nechtěl.

Seděli proti sobě u stolu v kuchyni. Marek posunul obálku a nůž naproti. V Leošových očích uviděl pohled střeleného srnce, když ten mu s prosebnou grimasou v obličeji oba předměty vrátil zpátky. Marek uchopil nůž, rozřízl obálku a posunul ji zase k Leošovi. Třesoucíma rukama Leoš vyndal list papíru a četl. Nečetl, zrakem zběsile hledal jedno slovo, jedno cizí slovo, které mělo tu samou moc jako římský císař s legendárním palcem vztyčeným nahoru nebo směřujícím dolů. Když slovo našel, ulpěl na něm pohledem… a pak mu z očí začaly téct slzy. Pustil papír, aby si dlaněmi mohl zakrýt oči, ale bylo to marné gesto, protože z potůčku se rázem stala dravá řeka, šílené napětí třech měsíců se přelilo přes hráz přehrady, Leoš vzlykal, zalykal se, škubal sebou a nakonec vyl a řval jak tur, protože když se povodeň dá do pohybu, tak ji nic nezastaví.

Marek jen očkem zahlédl na papíru kouzelné slovo negativní. Zvedl se, obešel stůl a zezadu pevně objal přítele. Hlavu si opřel o jeho, hruď přitiskl na jeho záda a tak tam stál a všechny vibrace dříve tak milovaného těla se současně přelévaly do jeho těla a do jeho mysli. Neříkal nic, protože věděl, že příval postupně zeslábne a uklidní se. Vždyť to sám před třemi měsíci zažil.

Konečně se Leoš začal uklidňovat. Snažil se zhluboka dýchat, ale kazila mu to škytavka, kterou okamžitě dostal. Vzal Marka za ruku.

„Teče mi na ni nud-le,“ řekl nešťastně, „promiň.“

Marek si otřel loket kapesníkem.

„Už bylo hůř,“ konejšil ho. Obešel stůl a sedl si zase na své místo. Opuchlý Leoš vyndal kapesník a otíral si obličej a čistil nos.

„Promiň,“ omlouval se trhaně, „ale nedo-kázal sem to zasta-vit.“

„Za tohle se nevo-vomlouvej. Já to znám. Zažil sem to taky.“

Proti své vůli se Leoš musel pousmát.

„Tak to vi-díš, už mluvíme stej-ně…“

„Akorát tebe to za chvíli přejde,“ podotkl Marek věcně.

„Promiň…“

„Ku-kurva, nevo-vomlouvej se furt!“ zaječel náhle Marek, až Leoš úlekem nadskočil na židli. Nebylo se co divit, i Marek měl po té ošklivé době nervy nadranc. „Nemůžeš se teď plížit kanálama a furt se vo-vo-vomlouvat,“ pokračoval už mírněji. „Něco hroznýho je za náma… za tebou… a teď musíš jít dál, do pi-piče!“

Leoš se mu díval do očí.

„Mě teď neza-jímá, co je přede mnou… Mě zají-má, jestli je ještě něco společ-nýho před náma…“

Marek nešťastně pokrčil rameny a vzdychl.

„Já nevím… Připadám si jako po tý strašný povodni loni v srpnu… Sedíme proti sobě bezradný, počítáme, co všechno voda po-po-pobořila a vodnesla… je toho moc… já si aspoň připadám úplně prázdnej. Tak budeme hledat, jestli přece jenom zůstaly nějaký trosky z toho pěknýho společnýho a když je najdem, budeme je sušit a žehlit a skládat do-do-dohromady… Ale dá se to slepit tak do-do-dokonale, aby to někdy bylo jako předtím?“ pokrčil bezradně rameny.

„Nebude to jako předtím,“ řekl tiše Leoš. „Už nikdy to nebude jako předtím, protože… protože já sem jinej… Prožil sem tři nejstrašnější měsíce svýho života… Přemýšlel jsem o smrti, o nás dvou… Měl jsem dost času uvědomit si, co je v životě důležitý a… jak moc tě miluju.“ Zarazil se. „To není nátlak!“ zvolal a dal obě ruce vzhůru.

Marek se pousmál.

„Ty dobře víš, že nátlaky na mě ne-ne-neplatěj. Že mám svou hlavu.“

V jednatřiceti letech života Leoš konečně dospěl.

Celý text zveřejňují na pokračování každý týden webové stránky: www.krejci-knihy.cz

Autor: Ivan Krejčí | úterý 26.7.2011 8:00 | karma článku: 9,40 | přečteno: 1078x
  • Další články autora

Ivan Krejčí

Toskánské peklo i ráj /11

Toskánsko je zemí umělců a člověk, který poznává jejich díla, zákonitě zatouží poznat i jejich život. Jenže, zatímco dnes nás web informuje o výstřelcích kdejaké virtuální krasavice den po dni, ve středověku tomu tak nebylo, a o osobním životě umělců skutečných, jako byl Giotto di Bondone, Piero della Francesca, Domenico Ghirlandaio, Luca Signorelli a další a další, se mnoho nedozvíme. Jistě, internetových záznamů i v této oblasti najdeme dost; záhy však zjistíme, že jeden opisuje od druhého a všichni...

8.10.2012 v 8:00 | Karma: 7,47 | Přečteno: 482x | Diskuse| Cestování

Ivan Krejčí

Tuzemáka na pult, barmane! A cizáka k němu – pro jistotu.

Po tolika letech na světě si člověk myslí, že už ho nic nepřekvapí. Ale fantazie odborníků, stejně jako různých uličníků, je bezbřehá. Je to už velmi dávno, co vědci na celém světě objevili základní princip svého byznysu. Přihodilo se to hned po skončení prvního úkolu, když vystřízlivěli z úspěchu a zděšeně si uvědomili, že od zítřka nemají do čeho píchnout. Až jednoho koumáka napadlo, že tedy nezbývá než začít pracovat na popření získaných poznatků. Konečně, pochybnost přece mají vědci v genech!

3.10.2012 v 8:00 | Karma: 9,04 | Přečteno: 542x | Diskuse| Poezie a próza

Ivan Krejčí

Toskánské peklo i ráj /10

Kamkoli v Toskánsku, ale snad v celé Itálii, tlápnete, můžete si být jisti, že se na tom místě bojovalo. A když ne zrovna za takzvané státní zájmy, tak za nějaké lokální. V průběhu několika tisíciletí vcucla země krev statisíců povražděných mužů – a žen a dětí jaksi přidruženě. Jenom největší masakry vstoupily do dějepisných učebnic, ostatní nestály historikům za řeč, protože učebnice by byly tak tlusté, že by se na ně nenašla vazba. A tak jsou známé jen názvy míst jako Benevento, Campaldino, Montaperti, Meloria... protože tam někdo zvítězil, nebo byl poražen, nebo bylo obětí moc. To vše v sobě pojí krutá porážka, kterou uštědřil kartáginský vojevůdce Hannibal Římanům na břehu Trasimenského jezera roku 217 před naším letopočtem.

1.10.2012 v 8:00 | Karma: 6,13 | Přečteno: 396x | Diskuse| Ostatní

Ivan Krejčí

Poučení z krizového alkoholového vývoje (společenské)

Češi mají k alkoholu blízko. Dokonce tak blízko, že kdyby se dnes probudil Bedřich Smetana, musel by zdrceně poopravit svou legendární větu, že nikoliv v hudbě, ale „V chlastu život Čechů“. Všichni to víme a ví se to o nás i ve světě, o což se zdatně stará Světová zdravotnická organizace se svými statistikami. A jak by taky ne, když už malá dítka jsou nucena dívat se na sady plné švestek, jablek a hrušek, a sdílet starosti dospělých, co si s takovou úrodou počít.

26.9.2012 v 8:00 | Karma: 10,15 | Přečteno: 595x | Diskuse| Politika

Ivan Krejčí

Toskánské peklo i ráj /9

Že je biorytmus jižních národů dost odlišný od našeho, je známý fakt. Jedním z důsledků pro nás bylo, že jsme nikdy nevečeřeli v italské restauraci. Jsme zvyklí večeřet v pět hodin odpoledne a to je čas, kdy se Italové probouzejí z odpolední siesty. Někteří z nich pak přemýšlejí, jestli mají jít na osmou otevřít restauraci, když jejich kuchař stejně dojde na devátou – aspoň tak to vidím já. Představa, že se naboucháme jídlem někdy v deset večer a pak se odebereme spát – protože projuchat noc už nedokážeme – byla pro nás nepřekonatelná. Naštěstí v té zemi uznávají, že člověk by chtěl něco pojíst i kolem poledne, a tak jsme různá stravovací zařízení poznávali aspoň za denního světla.

24.9.2012 v 8:00 | Karma: 7,99 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Vláda jednala o zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  19:35

Přímý přenos Zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím projednávala vláda. Zatímco u České televize má...

Izraelský vpád do Libanonu? OSN varuje před humanitární apokalypsou

26. června 2024  19:26

Rozšíření izraelské války proti palestinskému hnutí Hamás z Pásmu Gazy do Libanonu by mělo...

Zvěte Romy do kostelů, ať tam jsou jako doma, vyzvali zástupci církví

26. června 2024  19:23

Zástupci křesťanských církví v Česku usilují o to, aby se sbory, farnosti, společenství či kostely...

Lepší životní podmínky psů a koček? ČR měla v Bruselu výhrady

26. června 2024  19:04

Zástupci členských států EU se ve středu shodli na společné pozici k vylepšení životních podmínek...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1323x
Půl profesního života prožil jako projektant, druhou půlku v manažerských funkcích. Psát začal kolem padesátky, přičemž spouštěcím mechanizmem byla puberta jeho dětí a touha vyrovnat se s nimi jinak než násilím. Dosud vydal 7-8 převážně humorných knížek.