Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Toskánské peklo i ráj /7

Sienu známe všichni od dětství, když jsme se patlali s temperovými barvami, ale nic nám neříkala, neboť jsme měli jiné starosti a jiné představy. Až když vystoupáte na 102 metrů vysokou Torre del Mangia u radnice, odkud se naskýtá úchvatný pohled nejen na náměstí pod vámi, ale na celé město a jeho okolí, tak pochopíte. Na všechny strany pod vámi se vlní červenohnědé moře taškové krytiny střech pokrývající domy, paláce a kostely s červenohnědými cihelnými fasádami. Tohle je Siena. Siena pálená.

 

 

Snad žádné náměstí na světě nesvádí návštěvníka, aby okamžitě ulehl na jeho sluncem prohřátou dlažbu, jako Il Campo v Sieně. Náměstí ve tvaru obrovské mušle na zemi obkružuje široký pruh z šedých kamenů. Podstatnou část plochy však tvoří dlažba z pálených červených cihel ve vzoru rybí kosti, rozdělená devíti bílými travertinovými pruhy, které se stýkají v nejhlubším místě svažujícího se náměstí před radnicí Palazzo Pubblico. Za šest století je cihelná dlažba vyleštěna miliony bot, zadků a těl, které po ní chodily, sedaly si na ni či lehaly. A tak ulehnete jako spousta jiných a z podhledu se kocháte hradbou vysokých cihlových domů obklopujících náměstí, i jeho dominantou, radnicí s vysokou věží a když se ohlédnete, i kašnou Fonte Gaia od Jacopa della Quercia z roku 1412.

„Tak tady štvou dvakrát do roka koně kolem náměstí,“ rozmáchl se rukou Giuseppe. „Dokud se jich pár nepomlátí. Říkají tomu Palio.“

„Ale v každém městě mají nějakou slavnost,“ vzpomněla si Petra na Maggiolatu v Lucignanu. „U vás ve Florencii jistě taky, ne?“

„To ano, ale nezabíjíme přitom koně!“

„No, zase jste v minulosti pozabíjeli dost ostatních Toskánců,“ utrousila Petra suše a mladík jen polknul. Na přemety ženské logiky ještě nebyl dostatečně připravený. „A jakouže taškařici provozujete u vás doma?“ zeptala se.

„Calcio in costume,“ ucedil. Trochu mu lezla na nervy.

„Calcio je fotbal,“ prozradil jí bratr.

„A ták,“ rozsvítilo se Petře, „vy se mrzačíte navzájem... To je dobře,“ řekla vřele, „to je moc dobře. Protože vy to děláte z vlastní vůle. To je o moc lepší než zabíjet koně, který za nic nemůžou.“

Jedné červnové neděle jsme se blížili k sienské katedrále, když jsme z přilehlých ulic zaslechli zvuk bubnů. Vyčkali jsme na schodišti a nelitovali jsme. Na plácek před kostelem napochodovalo snad na šedesát oranžovo-bílých mladíků. Ti s bubny se seřadili pod schodištěm, ostatní s prapory se rozestoupili po náměstíčku. Všichni patřili do contrady Leocorno, tedy do čtvrti Jednorožce, ale to jsme zjistili až později. Náčelník pískl na píšťalku a za dunění bubnů začalo kouzelné cvičení mládenců s prapory. Ty nejprve praporečníci rozpohybovali v ladných křivkách kolem svých těl, poté je vyhazovali vysoko do vzduchu a nakonec si je házeli mezi sebou. Občas některý prapor skončil na zemi, ale to bylo pochopitelné, protože tam necvičili roboti, ale lidé. A my, porotci na schodech, jsme jim stejně dali známky nejvyšší.

Vystoupení skončilo, mládenci se seřadili a za dalšího vydatného bubnování se průvod vydal na cestu. Nedalo nám to, a zařadili jsme se na konec. Ostatně stejně, jako mnoho dalších, kteří se přidávali cestou. Poznávali jsme město za dunění bubnů. Trvalo dlouho, než jsme s několika zastávkami na další předváděčky doputovali ke kostelíku svaté Agáty. Nacpali jsme se dovnitř, kněz pronesl nadšenou řeč, desítky mužských hrdel zapěly mohutný chorál – kdepak naše mírumilovná Nastokrát buď pozdravena, ó Matičko nebeská – v tomhle praskaly kosti protivníků, a aby to bylo všem opravdu jasné, chorál byl zakončen takovým bojovým pokřikem na zdar jejich koně, až se třásly skleněné tabulky v oknech. S úlevou jsme se vytlačili na čerstvý vzduch a chlapci nám naposled zacvičili. Byla poslední neděle před paliem.

Ale kromě palia a nejkrásnějšího náměstí v Itálii má Siena ještě jednu úžasnost: katedrálu. Duomo Santa Maria Assunta, postavený v nejvyšším bodě města. Monstrum z bílého mramoru přerušují černé vodorovné pruhy, které ale na přilehlé campanile zhoustnou do té míry, že věž připomíná mundůr trestance. Stavbu započali roku 1210 a roku 1263 byla trojlodní katedrála z podstatné části dokončena, když postavení 77 metrů vysoké zvonice se táhlo do roku 1313. A vznosné průčelí budoval Giovanni Pisano od roku 1284 patnáct let. Uvnitř je mnoho pozoruhodných uměleckých děl, ale jeden soubor převažuje – víc než padesát barevných mramorových intarzií s biblickými náměty na podlaze. Středověcí katolíci by se jistě divili, že jsou dnes pečlivě ohrazené a procházka chrámem se tak podobá slalomu, ale je to nezbytné, protože současné armády turistů by je už dávno vyšlapaly ze světa.

Najednou se Honzova tvář zkřivila.

„Nevíš, kde tu mají záchod?“ podíval se zoufale na matku.

Když se vaše střeva rozhodnou provést revoluci, logické uvažování jde stranou. Stánky Boží totiž zpravidla záchody pro návštěvníky nemívají. Ovšem ne tak v Sieně.

„Myslím... že jsem viděla nějakou šipku tamhle,“ ohlédla se, „do Libreria Piccolomini.“

Rychlým krokem se vydali do knihovny, a zatímco Honza s úlevou vlítl na záchod, jeho matka si prohlížela veliké fresky na stěnách a stropě, kterými malíř Pinturicchio znázornil scény ze života arcibiskupa Francesca Piccolominiho Todeschiniho, pozdějšího papeže Pia III., neboť tento prostor nikdy nebyl zaplněn regály s knihami. Fresky jsou plné života a barev a Marie je vnímala s potěšením. Její syn si zatím ulevoval na záchodě a na mobilu prstem datloval esemesku kamarádovi v Praze: Seru v nejkrasnejsim baraku na svete!

V jednom vznešeném prostoru, jen pár metrů od sebe, prožívali matka a syn své odlišné chvíle štěstí. Neboť pocit štěstí nám dokáže připravit duše i tělo a jen bláhovec by se pokoušel zjišťovat, které váží víc.

TOSKÁNSKÉ PEKLO I RÁJ: četba na pokračování z netradičního průvodce místy a dějinami na www.krejci-knihy.cz

Autor: Ivan Krejčí | pondělí 10.9.2012 8:00 | karma článku: 6,36 | přečteno: 537x
  • Další články autora

Ivan Krejčí

Toskánské peklo i ráj /11

Toskánsko je zemí umělců a člověk, který poznává jejich díla, zákonitě zatouží poznat i jejich život. Jenže, zatímco dnes nás web informuje o výstřelcích kdejaké virtuální krasavice den po dni, ve středověku tomu tak nebylo, a o osobním životě umělců skutečných, jako byl Giotto di Bondone, Piero della Francesca, Domenico Ghirlandaio, Luca Signorelli a další a další, se mnoho nedozvíme. Jistě, internetových záznamů i v této oblasti najdeme dost; záhy však zjistíme, že jeden opisuje od druhého a všichni...

8.10.2012 v 8:00 | Karma: 7,47 | Přečteno: 482x | Diskuse| Cestování

Ivan Krejčí

Tuzemáka na pult, barmane! A cizáka k němu – pro jistotu.

Po tolika letech na světě si člověk myslí, že už ho nic nepřekvapí. Ale fantazie odborníků, stejně jako různých uličníků, je bezbřehá. Je to už velmi dávno, co vědci na celém světě objevili základní princip svého byznysu. Přihodilo se to hned po skončení prvního úkolu, když vystřízlivěli z úspěchu a zděšeně si uvědomili, že od zítřka nemají do čeho píchnout. Až jednoho koumáka napadlo, že tedy nezbývá než začít pracovat na popření získaných poznatků. Konečně, pochybnost přece mají vědci v genech!

3.10.2012 v 8:00 | Karma: 9,04 | Přečteno: 542x | Diskuse| Poezie a próza

Ivan Krejčí

Toskánské peklo i ráj /10

Kamkoli v Toskánsku, ale snad v celé Itálii, tlápnete, můžete si být jisti, že se na tom místě bojovalo. A když ne zrovna za takzvané státní zájmy, tak za nějaké lokální. V průběhu několika tisíciletí vcucla země krev statisíců povražděných mužů – a žen a dětí jaksi přidruženě. Jenom největší masakry vstoupily do dějepisných učebnic, ostatní nestály historikům za řeč, protože učebnice by byly tak tlusté, že by se na ně nenašla vazba. A tak jsou známé jen názvy míst jako Benevento, Campaldino, Montaperti, Meloria... protože tam někdo zvítězil, nebo byl poražen, nebo bylo obětí moc. To vše v sobě pojí krutá porážka, kterou uštědřil kartáginský vojevůdce Hannibal Římanům na břehu Trasimenského jezera roku 217 před naším letopočtem.

1.10.2012 v 8:00 | Karma: 6,13 | Přečteno: 396x | Diskuse| Ostatní

Ivan Krejčí

Poučení z krizového alkoholového vývoje (společenské)

Češi mají k alkoholu blízko. Dokonce tak blízko, že kdyby se dnes probudil Bedřich Smetana, musel by zdrceně poopravit svou legendární větu, že nikoliv v hudbě, ale „V chlastu život Čechů“. Všichni to víme a ví se to o nás i ve světě, o což se zdatně stará Světová zdravotnická organizace se svými statistikami. A jak by taky ne, když už malá dítka jsou nucena dívat se na sady plné švestek, jablek a hrušek, a sdílet starosti dospělých, co si s takovou úrodou počít.

26.9.2012 v 8:00 | Karma: 10,15 | Přečteno: 595x | Diskuse| Politika

Ivan Krejčí

Toskánské peklo i ráj /9

Že je biorytmus jižních národů dost odlišný od našeho, je známý fakt. Jedním z důsledků pro nás bylo, že jsme nikdy nevečeřeli v italské restauraci. Jsme zvyklí večeřet v pět hodin odpoledne a to je čas, kdy se Italové probouzejí z odpolední siesty. Někteří z nich pak přemýšlejí, jestli mají jít na osmou otevřít restauraci, když jejich kuchař stejně dojde na devátou – aspoň tak to vidím já. Představa, že se naboucháme jídlem někdy v deset večer a pak se odebereme spát – protože projuchat noc už nedokážeme – byla pro nás nepřekonatelná. Naštěstí v té zemi uznávají, že člověk by chtěl něco pojíst i kolem poledne, a tak jsme různá stravovací zařízení poznávali aspoň za denního světla.

24.9.2012 v 8:00 | Karma: 7,99 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1322x
Půl profesního života prožil jako projektant, druhou půlku v manažerských funkcích. Psát začal kolem padesátky, přičemž spouštěcím mechanizmem byla puberta jeho dětí a touha vyrovnat se s nimi jinak než násilím. Dosud vydal 7-8 převážně humorných knížek.