Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Španělé jsou uřvaní...

Dá rozum, že bych něco takového z úst jen tak nevypustil. Jednak nesnáším zevšeobecňování typu  Češi jsou Švejci, chlastá jak Dán..., jednak jsem poznal pár Španělů, kteří mluvili klidně jako my. Ale o svých soukmenovcích to se značným despektem pronesl náš průvodce Juan, když nemohl překřičet pár skupin  španělských turistů před vstupem do Alhambry, a já jsem v tu chvíli souhlasně přikývl. Neboť jsem už měl své zkušenosti.

To se v dlouhé hotelové chodbě postaví na jeden konec jedna Španělka, na druhý konec druhá, a řvou na sebe. Dlouho. Tak dlouho, že projdete celou chodbou a slyšíte je, dokud za vámi nezaklapnou dveře pokoje.

Sejdou se čtyři španělské přítelkyně středního věku v restauraci u jednoho stolu – naštěstí pod širým nebem – a řvou na sebe. Jejich hurónský smích se pak nese nad mořem k africkým břehům a ruší muezína v Tetouanu v jeho modlitbách.

Barman si na vozíku stěhuje propriety, přičemž každou chvilku zvrátí hlavu k nebesům a zařve. Možná si stěžuje Bohu, možná ho poněkud svérázně velebí – jako cizinec to nepoznáte. Řvou malé děti, které se o půlnoci honí v restauracích. A stejně řvou i o něco starší děti, když ve dvě hodiny po půlnoci naskáčou do hotelového bazénu.

To všechno snášíte bez mrknutí oka, protože vy jste tam na návštěvě a oni jsou doma. S výjimkou toho bazénu, kdy jsem se rozhodl křiklouny utopit, v čemž mi zabránila manželka. S mým úmyslem sice souhlasila, ale ženy dokážou bleskurychle vyhodnotit nevýhody, které by jim taková akce přinesla. I když jsou rozespalé.

V okamžiku, kdy si myslíte, že nejhorší máte za sebou, narazíte na skupinu španělských cikánek. To popisovat nemusím, protože podobný zážitek lze absolvovat i u nás.

A když už jste opravdu přesvědčeni, že vás nic horšího potkat nemůže, zavezou vás na dálniční odpočívadlo k občerstvení v místním velkobistru. Otevřete dveře – a ocitnete se v decibelovém pekle. Neboť uvnitř na sebe řvou dva autobusy španělských důchodců. A kdo zažil hovor staříků... Převážná část starých lidí špatně slyší. Znám to dobře – několikrát jsem se ocitl na pohřbu seniorů, se kterými se přišli rozloučit jejich ještě starší, ale šťastnější, dosud žijící přátelé. Hulákali na sebe své novinky, zatímco nešťastná dáma u mikrofonu nejistě mumlala smuteční řeč, a když si jí konečně všimli, zakřičel ten nejčipernější: „Hlasitě, neslyšíme!“

To jsou postřehy ze Španělska takříkajíc sluchové, a byl bych nerad, aby někoho odradily od návštěvy té krásné země. Zvýšená hladina zvuku zkrátka ke Španělsku patří, stejně jako slunce, moře, fotbal, korida, úžasné památky a nádherné zahrady, do dáli se táhnoucí sady olivovníků, grilované sardinky, sušená šunka Jamón... a krásné dívky (i kluci, dámy!), které vám dají zapomenout na pernou zkoušku ušních bubínků.

Španělé slaví rádi a často. Fiesty bývají celostátní, autonomních společenství, provincií, měst... tedy dost příležitostí, aby se dívky předvedly, a místní muži mohli zhodnotit, jak nám ty naše holky rostou do krásy.

Ocitli jsme se v Rondě, bílém městečku vysoko v horách, v okamžiku, kdy začínaly týdenní slavnosti před koridou. Spokojeně jsme odpočívali v parku, když se z přilehlého kostela začaly po slavnostní mši rojit mladé krasavice v tradičních upjatých šatech, a já konečně pochopil, proč kouzlu dívky jménem Carmen propadli bezhlavě hned dva muži naráz, ačkoliv dělnice z tabákové továrny musela šířit odér nevábný. Ale don José byl voják a původem vesničan a Escamillo pracoval s živým hovězím, takže vůně tabáku jim musela čechrat chřípí lahodněji než parfém od Diora. A pak už měli oči jen pro nefalšovanou krásu, temperament a sex-appeal.

Jedna Carmen za druhou procházela kolem nás v tradičních puntíkatých šatech s volány a s růží v havraních vlasech, všechny se nesly jako královny, vědomy si obdivných pohledů nesčetných očích, vědomy si svého mládí a slavnosti, jíž jsou největší ozdobou.

Život zkrátka musíte brát se vším, co na vás nasype. Některým jedincům příroda nadělí silné hlasivky, aby si jich ostatní vůbec všimli. A jiným… Dívky v Rondě mluvily tiše.

Další povídky autora jsou dostupné na www.krejci-knihy.cz

Autor: Ivan Krejčí | čtvrtek 13.9.2012 8:00 | karma článku: 13,55 | přečteno: 1226x
  • Další články autora

Ivan Krejčí

Toskánské peklo i ráj /11

Toskánsko je zemí umělců a člověk, který poznává jejich díla, zákonitě zatouží poznat i jejich život. Jenže, zatímco dnes nás web informuje o výstřelcích kdejaké virtuální krasavice den po dni, ve středověku tomu tak nebylo, a o osobním životě umělců skutečných, jako byl Giotto di Bondone, Piero della Francesca, Domenico Ghirlandaio, Luca Signorelli a další a další, se mnoho nedozvíme. Jistě, internetových záznamů i v této oblasti najdeme dost; záhy však zjistíme, že jeden opisuje od druhého a všichni...

8.10.2012 v 8:00 | Karma: 7,47 | Přečteno: 482x | Diskuse| Cestování

Ivan Krejčí

Tuzemáka na pult, barmane! A cizáka k němu – pro jistotu.

Po tolika letech na světě si člověk myslí, že už ho nic nepřekvapí. Ale fantazie odborníků, stejně jako různých uličníků, je bezbřehá. Je to už velmi dávno, co vědci na celém světě objevili základní princip svého byznysu. Přihodilo se to hned po skončení prvního úkolu, když vystřízlivěli z úspěchu a zděšeně si uvědomili, že od zítřka nemají do čeho píchnout. Až jednoho koumáka napadlo, že tedy nezbývá než začít pracovat na popření získaných poznatků. Konečně, pochybnost přece mají vědci v genech!

3.10.2012 v 8:00 | Karma: 9,04 | Přečteno: 542x | Diskuse| Poezie a próza

Ivan Krejčí

Toskánské peklo i ráj /10

Kamkoli v Toskánsku, ale snad v celé Itálii, tlápnete, můžete si být jisti, že se na tom místě bojovalo. A když ne zrovna za takzvané státní zájmy, tak za nějaké lokální. V průběhu několika tisíciletí vcucla země krev statisíců povražděných mužů – a žen a dětí jaksi přidruženě. Jenom největší masakry vstoupily do dějepisných učebnic, ostatní nestály historikům za řeč, protože učebnice by byly tak tlusté, že by se na ně nenašla vazba. A tak jsou známé jen názvy míst jako Benevento, Campaldino, Montaperti, Meloria... protože tam někdo zvítězil, nebo byl poražen, nebo bylo obětí moc. To vše v sobě pojí krutá porážka, kterou uštědřil kartáginský vojevůdce Hannibal Římanům na břehu Trasimenského jezera roku 217 před naším letopočtem.

1.10.2012 v 8:00 | Karma: 6,13 | Přečteno: 396x | Diskuse| Ostatní

Ivan Krejčí

Poučení z krizového alkoholového vývoje (společenské)

Češi mají k alkoholu blízko. Dokonce tak blízko, že kdyby se dnes probudil Bedřich Smetana, musel by zdrceně poopravit svou legendární větu, že nikoliv v hudbě, ale „V chlastu život Čechů“. Všichni to víme a ví se to o nás i ve světě, o což se zdatně stará Světová zdravotnická organizace se svými statistikami. A jak by taky ne, když už malá dítka jsou nucena dívat se na sady plné švestek, jablek a hrušek, a sdílet starosti dospělých, co si s takovou úrodou počít.

26.9.2012 v 8:00 | Karma: 10,15 | Přečteno: 595x | Diskuse| Politika

Ivan Krejčí

Toskánské peklo i ráj /9

Že je biorytmus jižních národů dost odlišný od našeho, je známý fakt. Jedním z důsledků pro nás bylo, že jsme nikdy nevečeřeli v italské restauraci. Jsme zvyklí večeřet v pět hodin odpoledne a to je čas, kdy se Italové probouzejí z odpolední siesty. Někteří z nich pak přemýšlejí, jestli mají jít na osmou otevřít restauraci, když jejich kuchař stejně dojde na devátou – aspoň tak to vidím já. Představa, že se naboucháme jídlem někdy v deset večer a pak se odebereme spát – protože projuchat noc už nedokážeme – byla pro nás nepřekonatelná. Naštěstí v té zemi uznávají, že člověk by chtěl něco pojíst i kolem poledne, a tak jsme různá stravovací zařízení poznávali aspoň za denního světla.

24.9.2012 v 8:00 | Karma: 7,99 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1322x
Půl profesního života prožil jako projektant, druhou půlku v manažerských funkcích. Psát začal kolem padesátky, přičemž spouštěcím mechanizmem byla puberta jeho dětí a touha vyrovnat se s nimi jinak než násilím. Dosud vydal 7-8 převážně humorných knížek.