Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strčte si své rady za klobouk, pánové!

Přijde -li za Vámi Vaše žena s tím, že má v práci či ve vztahu s matkou, kamarádkou nějaký problém, co uděláte? Zkusím odhadnout. 

Pokud jste muž na "vyšší úrovni" a postřehnete, že kolem vás „proplula“ nějaká slova, která by si asi zasloužila vaši pozornost, zbystříte. 

Chvíli posloucháte ženin emocemi naplněný neklidný popis situace, jejích pocitů, strachů atd. A pak přijde Váš čas! Probudí se ve vás hrdina, pradávný chrabrý rytíř. Nasadíte si brnění a jdete do boje, protože vy jste si 100% jistý, že ženě ten problém rozhodně vyřešíte. Něco nefunguje, něco je špatně? Neboj, já to napravím, vyřeším, udělám – jsem přece chlap!

Položíte několik zásadních otázek, shromáždíte potřebné množství informací k dané situaci, srovnáváte si je, zhodnotíte atd. Pak se vám hlava rozjede na plné obrátky, probíhá pečlivá hlasitá analýza všech kroků, které vaše žena může v dané situaci podniknout, aby ji perfektně vyřešila. Když vidíte, že žena zmlkne a konsternovaně na vás zírá, přidáte na intenzitě, chrlíte další a další nápady a jste na sebe extrémně pyšný, jak jste jí pomohl, jaké super rady jste jí dal, co vše úžasného vás napadlo. Překypujete hrdostí a v duchu si bušíte úspěšně do hrudi, jak jste dobrý. Teď vám, pánové, ale bohužel seberu vítr z plachet…

Jak to ale vnímá žena? Sakra, ani mě nenechá domluvit, ještě jsem chtěla říct tohle a tohle a tohle. Ty jo, co ten mi tady radí, vždyť o tom přece vůbec nic neví. Co ho sakra opravňuje k tomu, rozebírat MOU situaci zleva a zprava. Si o sobě asi myslí, že je vševědoucí, ne? Chytrák jeden. No jo, ředitel zeměkoule. Nevěří ve mně. Nevěří, že si s tím dokážu poradit sama. Já přece nejsem žádná chudinka! Co? Mám udělat tohle, no tak to teda ani náhodou, protože…atd. atd.

Co vlastně žena chce? Žena fakt nestojí o žádné vaše rady ani návrhy a nápady. A už vůbec ne o analýzu. Ženy potřebují sdílet, co v daný okamžik cítí v reakci na to, co se jim během dne stalo. Podtrhnu slova v DANÝ OKAMŽIK. Za 10 minut, často i dříve, už totiž pocity mohou být úplně jiné – i proto nemá, pánové, příliš smysl, plýtvat svou energii na vyřešení jejích strastí.

My ženy máme přirozenou tendenci akusticky naše pocity s někým sdílet. Monolog je úplně ideální forma. Věřte mi, že dialog zde není na místě a svými super nápady ženu tak akorát na… štvete a na chvíli se vůči vám (v lepším případě) uzavře, v horším totálně neguje veškeré vaše návrhy a nakonec se třeba může i schýlit k hádce, která má naprosto jednoduchý základ. Různost pohlaví, jejich očekávání a potřeb.

V těchto chvílích doporučuji ženě věnovat alespoň trochu své pozornosti, vyslechnout ji a minimálně mluvit. Brnění nechte ve skříni, neanalyzujte, nerozebírejte. Všechny své úžasné rady si řekněte raději v duchu a místo toho vaši ženu pohlaďte, přitiskněte či jinak ji ukažte, že ji máte rádi a naprosto „chápete“ její těžkosti, a její emocionální sdílení minimálně komentujte. Úplně postačí pár krátkých vět typu – hmm, máš to fakt těžký. Teda, to bych od ní nečekal. To je tedy síla. Jsi statečná. Jsi opravdu silná žena…  Čím neutrálnější a obecnější vaše věty budou, tím více se vyhnete negativní reakci od vaší ženy.

Obě strany tím jen získáte. Nevěříte mi? Tak to párkrát vyzkoušejte a uvidíte. 

Autor: Irena Houdková | středa 5.12.2018 6:21 | karma článku: 21,27 | přečteno: 1906x
  • Další články autora

Irena Houdková

První pomoc pro sebeovládání

Asi každý by si přál působit sebevědomě, jednat s chladnou hlavou, bravurně zvládat asertivní jednání. Možná známe i řadu pomůcek a doporučení, ale v reálu nás emoce stejně převálcují. Jaká jsou klíčová pravidla první pomoci?

25.6.2024 v 21:01 | Karma: 5,86 | Přečteno: 140x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Je stres Váš koždodenní chleba?

Cítíte vnitřní napětí či neklid? Trápí Vás náhlé velmi rychlé bušení srdce či pocit, že se nemůžete nadechnout? Asi Vás nepřekvapí konstatování, že jste ve stresu. Jak sobě a svému tělu pomoci?

6.6.2024 v 6:49 | Karma: 7,24 | Přečteno: 125x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Emoce pod kontrolou - klíč ke spokojenosti?

Boucháte jako papiňák a o peprná slova u Vás není nouze? Jste slyšet o dvě kanceláče dále? Nebo se mlčky stahujete do role ublížené chudinky, utápíte se ve smutku? Máte pocit, že Vás emoce ovládají a nedokážete je kontrolovat?

22.5.2024 v 6:50 | Karma: 6,52 | Přečteno: 176x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Co dělá mozek, když jsme vystresovaní

Stresík nám pořádně zamíchá karty toho, jak vnímáme svět a prožíváme určité situace. Přehodí nás do fungování primitivního zvířátka. Nacházíme se v modu bojuj nebo uteč.

16.5.2024 v 6:30 | Karma: 8,96 | Přečteno: 220x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Netradiční asertivní finty, jak ustát silné emoce

Trápíte se kvůli sebemenší výtce a berete si vše osobně? Snažíte se mít své emoce nějak pod kontrolou, byť to ve Vás vře jako v papiňáku? Boucháte jako sopka tam, kde byste měli zachovat klid? Pak se Vám budou hodit tyto finty.

17.4.2024 v 6:44 | Karma: 14,15 | Přečteno: 418x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Není třeba mluvit o normalizaci vztahů, řekl Pavel. Slováci se pustili do Fialy

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  20:45

Kdo čekal, že návštěva nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho pomůže k ukončení roztržky...

„Bránila jste se až po půl minutě.“ Italka prohrála soud o sexuální obtěžování

26. června 2024  20:39

Informace o tom, že oběť sexuálního obtěžování může v daný moment takzvaně zamrznout, se zřejmě...

Havárie obytného vozu na Nymbursku, pro dítě musel letěl vrtulník

26. června 2024  20:37

U Dymokur na Nymbursku ve středu v podvečer havaroval obytný vůz. Zranění byli tři lidé, z toho dvě...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 212
  • Celková karma 9,17
  • Průměrná čtenost 546x
Jsem obdivovatelka lidského mozku, autorka článků i youtube videí inspirovaných zkušenostmi mých klientů, kouč, lektorka workshopů z oblasti osobního rozvoje.
Ráda přivádím čtenáře k zamyšlení, provokuji, zpochybňuji zažité ,,pravdy“ a stereotypy v myšlení a jednání, které jsou mnohdy brzdou na cestě k úspěchu, změnám, vnitřnímu klidu, kvalitnímu spánku i spokojenosti.
Jsem opora mých klientů v náročných životních i profesních situacích, jakou je např. syndrom vyhoření. https://houdkova-profikouc.cz/

Seznam rubrik