Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volím Zelené, i když volby nevyhrají

I k nim mám spoustu výhrad a nejsem aktivista, ani člen partaje, ale budu volit Zelené, protože moje  neutrální středové postoje k životu nevidí přírodu jako levici nebo pravici. Ekologie je vlastně taková rozpočtová odpovědnost.

Od přírody si můžete půjčovat, dokonce ji můžete na čas okrást, ale její pružný systém reakce si postupně sám vezme všechno zpátky. Proto má smysl se rovnou chovat logicky ekologicky a počítat předem cenu všeho s náklady na „recyklaci zplodin“. V této věci jsem fundamentalista a vidím tento systém třeba i v mezilidských vztazích. Je to prostý respekt k realitě.

U nás je momentálně ekologicky krizová situace. Ona je i ve světě obecně. Na druhou stranu nepatřím k těm, kdo si myslí, že už nemáme na nic čas. Ještě toho můžeme hodně udělat a zachránit. Něco jistě prohrajeme, protože jsme příliš božští. Samozřejmě nemám rád fanatické akce a nechodím na ně, nepřispívám k nim, nevolám po nich, ale určitě nestojím o to, aby se ekologie stala úplnou Popelkou. Pokusím se k tomu přispět třeba tím, že se budu snažit mírnit extrémní vášně alarmistů a antialarmistů, jejichž metodou je společná panika, a budu se snažit vyváženě hledat srozumitelnou přijatelně ekonomicky realizovatelnou variantu chování vůči přírodě.

Předem je jasné, že nedokážeme úplně přesně a leckdy ani zcela správně odhadnout nebo veřejně prosadit nutná „rozpočtově ekologická“ opatření. Ale kvůli nedokonalostem v našich vědomostech nerezignujeme na všechno a nestáváme se trpným objektem vnějších podmínek.

Naším největším problémem je časová či nadčasová úvaha. Pole vědomého lidského života kolísá a nemáme jej všichni stejné. Většina společnosti se zaměřuje na okamžité efekty a benefity či uspokojení. Část společnosti umí mít odvahu vstoupit i na tenký led a pokouší se odhadovat a plánovat budoucí podmínky a možnosti. Z hlediska generace vyrostlé v trvalé politice fosilních paliv jsou strategické úvahy o vyčerpání těchto zásob energie abstraktní, odtržené od reality vlastního budoucího prožitku. Také jde o pohodlný návyk, nestarat se o to, jak to jede. Největší střet současnosti je právě v časovém hledisku. Potřebuji-li zrealizovat dnešní zisky, budu se snažit přenést maximum nákladů do budoucnosti, nejlépe na někoho jiného. To neplatí jen pro politiku fosilních paliv, ale i pro politiku fosilních mezilidských vztahů. Nežijeme ve starověkých podmínkách a nemůžeme si tedy klást cíle a požadavky dané tehdejšími podmínkami. Máme zcela nové podmínky a zcela nové problémy, které nelze zjednodušeně redukovat na populistickou stejnost a neměnnost člověka a společnosti. Je to jako dualita dýchání. Nádech a výdech. Při výdechu se nám zdá, že vzduch nepotřebujeme. Ale už za vteřinu z toho nelze vycházet.

Prostě každá lidská činnost by po sobě měla uklidit a nezanechávat zplodiny ve formě odpadů fyzických ani mezilidských. Udržet si v této věci trvalý optimismus je neobyčejně těžké. Optimismus je to, co nejvíce dráždí různé deficitní deprivanty, kteří mají nutkavý smysl života v tom, aby onen nesnesitelný optimismus zlikvidovali jako hrozbu pro jejich pesimistickou pravdu. A přitom je to jen otázka vyladění. Mimo nějaké pravdy o životě jsme odkázáni žít v neustálých náladách a udržet si v jejich vynalézavém běsnění záchvaty rozumu je čím dál těžší. Volím Zelené, protože to nemíním vzdávat předem. Oni mě určitě něčím zklamou, ale to mi dělají někdy i moje dokonalé a milované děti a jiní blízcí milovaní. No a co. Dokonalí nikdy nebudeme, ale kvůli tomu o to nesmíme přestat usilovat.

Autor: Zdenek Horner | středa 22.9.2021 11:33 | karma článku: 10,30 | přečteno: 450x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Nevyloučení Pavla Novotného z ODS odkrývá Gleichschaltung společnosti

Velký vůdce ODS se symbolicky postaral o správný signál svým barones na všech úrovních společnosti. Od vyhlášení výsledků evropských voleb do osvobození Novotného ...

13.6.2024 v 6:54 | Karma: 28,66 | Přečteno: 736x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Co říká výsledek voleb příčetnému člověku?

Nejsou důležitá prohlášení skalních fanoušků. Rozhodují hlasy mlčící většiny. A mlčící většina se nenechala definitivně zmasírovat nejúspěšnější a nejdokonalejší vládou od listopadové revoluce.

10.6.2024 v 15:52 | Karma: 34,67 | Přečteno: 1224x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Svoboda projevu ve starém Řecku

Málokdo si uvědomuje, jaké podmínky svoboda projevu potřebuje, jak se vyvíjela a co je s ní spojeno. Svoboda projevu je každý den ohrožena všude na světě.

4.6.2024 v 10:38 | Karma: 13,04 | Přečteno: 304x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Fauly v knize Prokletí impéria a ruská lež I.

Za vydáním knihy můžeme najít nakladatelství Books & Pipes (Brno), Pravý břeh institut Petra Fialy a finanční podporu IPPO – Institut pro pravicovou politiku.

3.6.2024 v 4:55 | Karma: 13,38 | Přečteno: 241x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Koordinátor strategické komunikace vlády Faltýn nezačal zrovna šťastně

Na iDnes si můžete poslechnout i shlédnout představu koordinátora vlády pro strategickou komunikaci, jak bude vykonávat své poslání. Představení jeho názorů nedopadlo šťastně. Odkopal se víc, než chtěl.

31.5.2024 v 22:20 | Karma: 30,17 | Přečteno: 731x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Nej skluzavka, echt Divoký západ, exkurze do Bayernu... Krok za krokem zemí EURA

15. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Německu EURO je Německo. EURO si dělá z Německa, kde fotbal je národní sport, něco jako svoji výkladní...

Chtěl bych Turka v Česku, říká Macinka. Antibabiše má za nejhloupější program

15. června 2024

Premium V uplynulých dnech oslavil 16 let po boku Václava Klause. Ještě na Hradě dělal tehdejšímu...

Kvůli Le Penové ho sesadili. Soud však rozhodl, že šéfem Republikánů zůstává

14. června 2024  21:31

Pařížský soud v pátek zrušil rozhodnutí francouzské konzervativní strany Republikáni (LR), která ve...

PŘEHLEDNĚ: Proč Česko kupuje nové tanky za 52 miliard? A co všechno umí?

14. června 2024  21:01

Česká armáda by měla do roku 2030 získat 77 nejmodernějších tanků Leopard 2A8 ve společném nákupu s...

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

  • Počet článků 839
  • Celková karma 24,35
  • Průměrná čtenost 965x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik