Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co říká výsledek voleb příčetnému člověku?

Nejsou důležitá prohlášení skalních fanoušků. Rozhodují hlasy mlčící většiny. A mlčící většina se nenechala definitivně zmasírovat nejúspěšnější a nejdokonalejší vládou od listopadové revoluce.

Neúspěch zaznamenala dosavadní postfaktická většina. Ta se chovala, jako by byla její vláda na věčné časy a nikdy jinak. Lidé jsou již unaveni ze vší té agresivity. Začalo jim docházet, že podsouvání a štvanice na oponenty je cesta do pekel. Ta posledně jmenovaná zastínila jakoukoli debatu o obsahu témat. Pýcha křehce vládnoucí většiny si neuvědomovala, že každý vládne jen určitou chvíli. Ale kyvadlo se neustále vychyluje a vrací, pokud jej nedemokraticky někdo nezastaví.

Fiala & spol. dohnali svou moc do krajnosti, proto bude jejich působení kratší, než by si přáli. Kdyby měli ještě nějakou zásobu pokory, tak by pochopili, že je třeba s opozicí slušně a transparentně jednat. Nemstít se za údajné ústrky, když byli samo v opozici, kde stehně jednou nenávratně skončí, a pak zase třeba vyhrají. Koaličníci mohou zamlžovat a dezinterpretovat svoje postoje k opozici, ale každý občan se setkává s arogancí, kterou od hlavy může pozorovat každý až po paty. Stoupenci koalice jsou nesmiřitelní, místo argumentace a věcné disputace vymýšlejí nadávky, nálepky a označení, jen aby nemuseli přiznat ani náznak reality.

Na rozdíl od mnoha naštvaných nekoaličníků jsem schopen vidět i kvality koalice. Jejich ohebnost ve větru kritiky a schopnost probít se nastaveným tématem změnou tématu nebo odkazem na minulého viníka, kdy oni hrají roli jediného spasitele zachránce. To jim jde dokonale. Dokázali se pragmaticky dostat takřka do stejné mocenské pozice jako někdejší totalitní komunisté. Obsadili všechny rozhodující posty ve státě. Jejich okamžitá moc vedla k tomu, že začali dokonce mluvit, dokonce trochu konat, v jasné cenzuře.

Mnoho lidí si pamatuje, jak sprostě útočila ODS na ANO před posledními parlamentními volbami. Z Babiše dělali Lucifera nebo alespoň zločince za mříženi, ale soudní systém ani za jejich vlády nedokázal Babiše usvědčit a zavřít. Nějaká omluva? Nějaká sebereflexe? Naopak. Dobře si pamatuji kritiku směrem k ANO, kdy ji opozice v čele s ODS hnala do přehnaných podpor, aby jim to dnes vyčítala. Takto by se dala vyjmenovat většina témat.

Zajištění moci ovšem k prosperitě nestačí a už vůbec nesignalizuje definitivní pravdu. Mocenská posedlost vede i k personální politice, kdy poslušnost a spolehlivost nahrazuje zásadní část profesionálních schopností. Byli jsme svědky i toho, že se inovativně novináři stali součástí vládní koalice. Svědčil o tom výběr témat, výběr diskutujících a útočná dikce vůči opozici v každé diskusi. Holt dotace od státu jsou velkým lákadlem a hypotéky jsou skoro nekonečné.

V důsledku výše řečeného (a jde o subjektivní úvahu, kterou lze jen těžko podkládat zdroji, neboť zdrojem je zkušenost), by měl být odvolán alespoň koordinátor antidezinformace Foltýn. V našich mocenských úvalech nelze očekávat, že když někdo neobhájí svůj triumfální mocenský koncept, vyhlásí předčasné volby. Na to jsme příliš menší než Francie. Možná by stačilo alespoo vypeskovat vlastní spolehlivé neschopníky, přinejmenším z řad novinářů by to neškodilo ani tady na iDnes. Letos, v roce České hudby, dvojím Smetanovském výročí, se již dvakrát ukázala neschopnost plodit aktuální a zajímavý obsah k věci. Napřed se k výročí na Lidovkách objevil článek deset let starý rozhovor s psychiatrem Höschlem o Smetanovi a jeho syfilisu, vedle hudební geniality. A nedávno opět jiný novinář iDnes publikuje podobnou bombastickou nesmyslnost, kdy část článku přímo zkopíruje z Wikipedie. Nezajímá ho pozitivní nová informace antropologů, kteří zjistili ze Smetanových ostatků skutečnosti, které nepotvrzují výskyt syfilisu u Smetany. Místo abychom se radovali, že někdo publikuje celou knihu na toto téma a šířili pozitivního ducha této země, aby si jí každý mohl stále více vážit, máme novináře, kteří všechno odfláknou a snadno mohou, protože jejich netečné vedení má své politicky jisté.

Doufejme, že tato éra nyní skončí a začneme se opět bavit normálně a slušně.

Autor: Zdenek Horner | pondělí 10.6.2024 15:52 | karma článku: 34,78 | přečteno: 1257x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Naprosto šokující fakta z vyšetřování střelby na UK

Jsem v podstatě již opatrný člověk, ale přiznám se, že dosud zveřejněná fakta z vyšetřování střelby na UK mě naprosto převálcovala a moje důvěru v policii, vnitro i vládu je na nule.

18.6.2024 v 4:49 | Karma: 34,67 | Přečteno: 2055x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Nevyloučení Pavla Novotného z ODS odkrývá Gleichschaltung společnosti

Velký vůdce ODS se symbolicky postaral o správný signál svým barones na všech úrovních společnosti. Od vyhlášení výsledků evropských voleb do osvobození Novotného ...

13.6.2024 v 6:54 | Karma: 29,26 | Přečteno: 785x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Svoboda projevu ve starém Řecku

Málokdo si uvědomuje, jaké podmínky svoboda projevu potřebuje, jak se vyvíjela a co je s ní spojeno. Svoboda projevu je každý den ohrožena všude na světě.

4.6.2024 v 10:38 | Karma: 13,04 | Přečteno: 306x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Fauly v knize Prokletí impéria a ruská lež I.

Za vydáním knihy můžeme najít nakladatelství Books & Pipes (Brno), Pravý břeh institut Petra Fialy a finanční podporu IPPO – Institut pro pravicovou politiku.

3.6.2024 v 4:55 | Karma: 13,68 | Přečteno: 249x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Koordinátor strategické komunikace vlády Faltýn nezačal zrovna šťastně

Na iDnes si můžete poslechnout i shlédnout představu koordinátora vlády pro strategickou komunikaci, jak bude vykonávat své poslání. Představení jeho názorů nedopadlo šťastně. Odkopal se víc, než chtěl.

31.5.2024 v 22:20 | Karma: 30,17 | Přečteno: 734x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Po nehodě na Islandu zůstává šest Čechů v nemocnici, dva jsou v umělém spánku

18. června 2024  14:59

Po páteční nehodě autobusu s českými turisty na Islandu zůstává šest klientů pojišťovny Uniqa v...

Policie řešila podezřelé kufry u stanice Můstek, centrem nejezdily dvě linky metra

18. června 2024  13:53,  aktualizováno  14:57

V úterý odpoledne policie uzavřela část Václavského náměstí kvůli nálezu podezřelých zavazadel....

Když jsem ho pouštěl, chrápal, hájí se koloběžkář souzený za zardoušení motorkáře

18. června 2024  14:57

U plzeňského krajského soudu dnes pokračovalo hlavní líčení s Janem Navrátilem, který se vloni na...

Farageovi kandidáti chválí Hitlera. Může za to prověřovací firma, čílí se lídr

18. června 2024  14:33

Kandidáti britské nacionalistické strany Reform UK vedené Nigelem Faragem čelí kontroverzím. Jeden...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

  • Počet článků 840
  • Celková karma 24,97
  • Průměrná čtenost 967x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik