Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na východní frontě vítězíme

K naší latentní odvetě za hybridní válku Ruska proti světu se konečně přidala i kulturní fronta na nejvyšší úrovni. Vedení opery ND a Státní opery rozhodlo vyškrtnout ze svých plánů nebezpečnou Čajkovského operu Střevíčky.

Lustrací v registru zdrojů na internetu se mi podařilo zjistit, že existuje na téma literárních námětů Čajkovského oper a baletů hutná bakalářská práce  Dominiky Vašíčkové s názvem Literární náměty významných oper a baletů Pjotra Iljiče Čajkovského.  FF MU Ústav slavistiky odhalil tohoto lžiIljiče již v minulém roce.

Jistě není náhoda, že si Petr Čajkovskij ponechal otcovské křestní jméno Iljič. Tušil, že se tak přiblíží jinému Iljičovi v budoucnosti, a to Vladimiru Iljiči Uljanovovi recte Leninovi. Velkoruské cítění Čajkovského se zvrhlo ve výslovné podbízení se komunistickému režimu. Jak jinak si lze vysvětlit, že jeho příliš optimistická komedie Střevíčky se hrála kdysi na počest Stalinových narozenin.  Snad to dirigoval sám Ćajkovskij. To se již asi nikdy nedovíme, protože kartony skladatelů KGB  i NKVD byly skartovány.

Považte, opera Střevíčky pojednává o fantaskním ději na ukrajinské vesnici Dikanka. Poletují tam různé fantastické bytosti: čert, čarodějnice, starý kozák Čub a nějaký Zaporožec. Hlavní postavou je kovář Vakula, který miluje Oxanu (dceru kozáka Čuba), přičemž čarodějnicí je kovářova matka. Vakula se přes všechny ochranky vplíží k Oxaně, (což by se na dnešní Ukrajině vůbec nemohlo stát), a vyzná jí lásku, (což by se naopak stávat mohlo a není to žádoucí). Vakulova matka – čarodějnice má mnoho místně proslulých nápadníků, kteří se před sebou vzájemně schovávají v pytlech, které kuriózně vynese z dači zhrzený Vakula, aby potrénoval sílu.

Cestou do kovárny vesnice venku bezdůvodně tancuje a zpívá. Mihne se tam i Oxana, které se líbí kamarádčiny nové střevíčky. Vakula v zamilovaném ajfru Oxaně slíbí nejkrásnější střevíčky. Oxana Vakulu vezme za slovo a slíbí, že přinese-li jí střevíčky samotné carevny, tak se za něj provdá. Vakula donutí čerta, aby jej k carevně zanesl a střevíčky od carevny získá. A zde je onen kámen úrazu. Ukrajina má svou vlastní střevíčkovou módu a nepotřebuje žádný velkoruský škrpál. Vakula se vrací s velkoruskými milodary, kde konečně získává Oxanu a zase se bezdůvodně slaví. Čajkovskij se deset let namáhal s falšováním nereálných velkoruských konstrukcí radosti. Přitom Ukrajina má svou vlastní radost.

Pravda, vedení opery mohlo stopit operu v tichosti nebo přepsat ruskou carevnu na ukrajinskou.  Zvolilo však okázalé veřejné usnesení o vyřazení Střevíčků z plánovaného repertoáru.  Takhle hrdinně my bojujeme a bude nás to i něco stát na ztraceném vstupném, které se chystali zaplatit různí opulentní ruští pohrobci utajených oligarchů. Proslýchalo se, že se chystá již v příštím roce triumfální manifestace v hledišti Státní opery a snad i pogromy na místní Ukrajince.

Jistě každý uzná, že bojovat za Ukrajinu musíme na každém možném kolbišti a je třeba přerušit i kulturní penězovody, které by mohly podpořit prolhaný ruský Galivůt. Čajkovskij napsal ještě horší opery, kde lže o ukrajinské historii. Třeba ten ukrajinský odbojník Mazepa, co prohraje bitvu s ruským carem a musí utíkat. Protože jsem výše dal odkaz na bakalářskou práci, varuji nyní před kompletním tiskem této práce. Pro propagační účely vytiskněte jen stránku 45. Zase nechceme Čajkovského úplně zrušit. Má i nezávadná díla o zvířátkách (jak ono se to jmenuje, jo, Bílá labuť).

Oni pátí kolonisté Ruska nebudou demonstrovat čestně přímo na ulici, aby se do nich dalo na oplátku střílet, ale chtěli by se tetelit velkoruským blahem v opeře (tedy díky vedení ND SO nebudou). Tentokrát musíme být stateční a neoblomní my. I kdyby to mělo vyvolat operetní jadernou válku. Je to jako v tom filmu, kde Michael Douglas si řekne a dost a důsledně řeší za pomoci zbraní nekompromisně každou vzniklou situaci. Myslím, že se to jmenovalo Volný pád. My musíme nyní odčinit svoje viny našich legendárních falešníků, jako byl třeba Julius Fučík. Od jeho manželky Gusty bylo pochopitelné, že musí předvést velkolepé hrdinství, protože jinak by po smrti Juliuse měla máslo na hlavě. Vždyť Juliusův strýc Julius byl skladatelem u pruské armády, a dokonce se jeho pochody nejen v Bundeswehru dodnes hrají. Rodiče a prarodiče tohoto vykutáleného proněmeckého skladatele byli známí pražští zlatníci snad dokonce tři generace nazpět. Dokonce si jeden praděd Fučík kdysi vzal německou šlechtičnu za manželku. Tak je fučíkovská legenda veselá. Na Moskvohrááád.

 

Vykutálená famílie Fučík

 

Autor: Zdenek Horner | úterý 22.3.2022 2:13 | karma článku: 24,71 | přečteno: 791x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Koordinátor strategické komunikace vlády Faltýn nezačal zrovna šťastně

Na iDnes si můžete poslechnout i shlédnout představu koordinátora vlády pro strategickou komunikaci, jak bude vykonávat své poslání. Představení jeho názorů nedopadlo šťastně. Odkopal se víc, než chtěl.

31.5.2024 v 22:20 | Karma: 28,31 | Přečteno: 555x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Ministři zahraničí EU začínají diskutovat o sankcích vůči Izraeli

Píše na základě sdělení irského ministra zahraničí Micheála Martina evropský internetový server Politico. Proces dohody o přidružení Izraele s EU je v ohrožení.

28.5.2024 v 15:56 | Karma: 17,68 | Přečteno: 485x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Evropské volby naslepo

Volič by očekával, že se budou v médiích přebírat evropská témata. Politici ovšem nemusí vést žádnou kampaň, kdy nikdo o podstatě fungování evropské politiky nic neví. Nemáme ani českou mutaci evropského deníku. Nic.

25.5.2024 v 13:53 | Karma: 4,76 | Přečteno: 57x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Faul na Fica je vždy pochopitelný, pískat to nebudeme

Státní instituce by měla být transparentním rozhodčím. Máme zcela jasné zákony, ale kdekdo je klidně obejde a nic se nestane. Nakonec, vzala si holka krátkou sukni? Tak ať se nediví, že ji znásilnili.

20.5.2024 v 15:05 | Karma: 29,70 | Přečteno: 786x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Novinářská práce upadá

Ocitáme se v blábolivém světě výplní a předstírání zájmu. Lidové noviny připustily lapsus, kterého si naštěstí málokdo všiml. Na oslavu 140 výročí smrti skladatele Bedřicha Smetany dál šíří bludy o jeho syfilitidě.

16.5.2024 v 2:35 | Karma: 21,79 | Přečteno: 547x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 835
  • Celková karma 24,13
  • Průměrná čtenost 967x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik