Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na své důchody si naspoříme pod matrací....nebo máme jiné možnosti?

Bezmocnost a nemoc je něco, čeho se každý ve skrytu duše obáváme. Ti uvědomělejší z nás se na tuto eventualitu snaží co nejlépe připravit. Čas je totiž jedna z mála věcí, kterou v naší zemi nelze uplatit. Jak si tedy pojistit důstojné stáří? Pokud si myslíte, že jsem tuto hádanku na 100% vyřešila, nejspíš vás zklamu, protože správná odpověď by si nejspíš zasloužila Nobelovu cenu v případě, že nalézáme řešení pro člověka, který ve svém produktivním věku disponuje platem ve výši českého mediánu. Přesto si dovolím několik úvah.

Stát nám do budoucna skutečně důstojnou penzi s největší pravděpodobností nezajistí. Demografická křivka prozatím neúprosně klesá bez vyhlídek na zásadní změnu v tomto trendu, pokud nestojíme o příliv cizinců. Slovní spojení propopulační politika se ve srovnání s důchodovou reformou prozatím neskloňuje vůbec. Příjmová stránka státního rozpočtu pokulhává při výběru daní nedostatečnou důsledností a množstvím výjimek. Výdajovou část pak poznamenává neefektivita a množství předražených státních zakázek. Tyto dva aspekty nám v tuto chvíli neumožňují dobré vyhlídky směrem k výši důchodů, kterou bude poskytovat stát vzhledem k rostoucímu počtu důchodců. Aktuální vládní návrh, který právě prochází legislativním procesem, startuje pravicí propagovaný   opt-out v podobě vyvázání 3% z výše odvodů na sociální pojištění a také přináší dva důležité signály. Prvním je jasné směřování vládní koalice k destrukci solidárního důchodového systému. Stávající systém totiž umožňoval životaschopný příjem pro ty svoje občany, kteří celý život poctivě pracovali, byť ne ve finančně lukrativním odvětví s vysokými příjmy.  Podpoří také prozatím částečný útěk z prvního pilíře nejbohatším, čímž sníží množství jeho finančních prostředků a zvýší deficit důchodového účtu, který bude nezbytné dorovnat z jiných zdrojů státního rozpočtu.

Pozornost a naděje zejména pravicových stran se přesouvá k soukromým penzijním fondům, do nichž mají směřovat právě opt-outem vyvedené peníze. Pokud na tomto systému někdo skutečně vydělá, budou to právě soukromé finanční ústavy, které si své služby v podobě péče o vaše budoucí důchody nechají štědře zaplatit. Ani oni vám však nemohou cokoliv garantovat. V této rovnici se nachází až příliš mnoho neznámých. Inflace, poplatky soukromých ústavů a jejich skutečné výnosy, které lze na současném finančním trhu plném turbulencí jen velmi těžko predikovat. Všeobecné zaklínadlo konzervativního investování do státních obligací předlužených států, které jednoho dne skutečně nemusí být schopné své závazky splácet, obsahuje značná rizika. Jakou investici tedy lze dnes označit za skutečně konzervativní a na 100% návratnou. Skutečně mohu věřit tomu, že peníze, které dnes svěřím peněžnímu ústavu od něj dostanu za 50 let zpátky zhodnocené. Nevím zda-li je to nějaký pud sebezáchovy, ale věřit tomu prostě nedokážu, když se podívám do krátké historie českého ale i světového bankovnictví a množství krizí a bankrotů, který ho postihl.

Těžko se tedy úplně spolehnout na stát, soukromé finanční instituce ani na matraci, která se těžko brání inflaci a požárům. Přestože to na již zmíněnou „Nobelovku“ stačit nebude, několik historicky ověřených rad bych přece jen našla. První z nich je „investice“ do vlastního zdraví, která však vůbec nemusí znamenat jakékoliv zvýšené náklady. Nejde o drahé vitamínové či jiné preparáty. Ale o životní styl, který zahrnuje dostatek pohybu, optimální množství kvalitních potravin, hlídání váhy a preventivní zdravotní prohlídky. Rozhodně netvrdím, že právě to všechny spasí, zejména ne naše spoluobčany, kteří mají zdravotní problémy vrozeného a chronického charakteru. Ruku na srdce, spoustu problémů si ale způsobujeme sami tím, jak se ke svému tělu chováme. Jeho lepší stav by nám umožnil být  soběstační a práceschopní delší dobu. Peníze, které nemusím nutně spotřebovat, bych investovala do vlastního bydlení, protože považuji z hlediska osobních financí velmi neekonomické vynakládat podstatnou část svých příjmů do placení nájmu za něco, co mi nikdy nebude patřit. Vlastní byt vnímám i jako finanční pojistku a v určitém směru i důchodové zajištění střechy nad hlavou.  Jako další položku diverzifikovaného důchodového portfolia vnímám kvalitní vzdělání, které je nezbytné neustále obnovovat a posilovat,  a jež je možno uplatnit i v pozdějším věku. V neposlední řadě sázím na hodnotu, kterou představují dobře vychovaní potomci s kvalitním vzděláním. Děti jsou vizitkou nás samotných a dobře vychovaným potomkům by osud stárnoucích rodičů neměl být lhostejný.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Monika Hermannová | pondělí 25.7.2011 10:13 | karma článku: 12,94 | přečteno: 952x
  • Další články autora

Monika Hermannová

O čem se rozhoduje v komunální politice

Komunální volby jsou jedním z několika typů voleb, kterým „čelíme“ za účelem výběru svých zástupců na úrovni měst a obcí. Mají však několik specifických charakteristik, které je od ostatních voleb odlišují.

5.10.2014 v 15:56 | Karma: 8,06 | Přečteno: 388x | Diskuse| Ostatní

Monika Hermannová

Evropský ekonomický model

Jedna z otázek, které budou noví poslanci Evropského parlamentu a nejen oni řešit, je hospodářský vývoj Evropské unie. Nízká produktivita práce části EU, pomalý hospodářský růst a vysoká nezaměstnanost jsou dlouhodobě těmi nejpalčivějšími z nich. Evropa je z hlediska růstu ekonomiky často charakterizována jako zaostávající za rozvojovými zeměmi, pro které je typická nízká životní úroveň obyvatelstva. Takzvaný „přebujelý sociální stát blahobytu“ je pak Evropské unii všeobecně připisován k tíži a jako jeho léčba je navrhováno jeho výrazné omezení. Nabízí se otázka, jak moc lze srovnávat evropský sociálně-tržní model, který umožňuje rozvoj každého jedince společnosti zajišťováním vzdělání obyvatelstva, zdravotní péče či zaměstnanosti s modelem „průměrné“ rozvojové země, z nichž se naopak obyvatelé snaží migrovat do zemí s vyspělou péčí o občany. Jakou skutečnou hodnotu má vysoký hospodářský růst země, který svým obyvatelům nic nepřináší?

12.4.2014 v 22:15 | Karma: 7,93 | Přečteno: 537x | Diskuse| Ostatní

Monika Hermannová

Tržní ekonomika nebo tržní společnost

Z historek o tom, jak naši rodiče a prarodiče stáli před rokem 89 v obchodech fronty na banány, oblečení z Tuzexu, elektroniku a další nedostatkové zboží se s odstupem času stává již pouze součást českého folkloru. Právě v té době vzniklo zbožštění kapitalismu jako systému, který dokáže velmi dobře sladit nabídku s poptávkou, efektivně alokovat výrobní faktory a zajistit patřičnou motivaci k činnosti člověka prostřednictvím zisku. Spolu s tím zakořenila představa, že kapitalismus a demokracie jsou totéž, a čím volnější bude neviditelná ruka trhu, tím svobodnější budeme.

6.1.2014 v 9:45 | Karma: 16,19 | Přečteno: 968x | Diskuse| Ostatní

Monika Hermannová

Důchodová loterie 2. pilíře

Místo koncepčního a dlouhodobého řešení důchodové reformy, na němž by se shodly největší politické strany v ČR a nehrozila by tak jeho radikální změna po každých volbách, vláda občanům vnucuje pochybný zmetek. Ten ve skutečnosti důchodovou situaci občanů vyřešit nedokáže a až příliš okatě nahrává penzijním společnostem a jejich ziskům vzhledem k faktu, že vláda i zmíněné penzijní společnosti ve svých propagacích tohoto systému zcela záměrně vynechávají některé podstatné informace.

11.6.2013 v 9:28 | Karma: 28,19 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Ekonomika

Monika Hermannová

Obchodníci s bolestí aneb kdo vydělá na privatizaci zdravotnicví

Otázka zdravotnictví a poskytování zdravotní péče je jednou z nejkomplikovanějších problematik, jíž se nevyhne žádný stát. Proměnnými, které v této rovnici musíme vzájemně vyvážit, jsou kvalita péče, její dostupnost a ekonomická stránka poskytování péče. Největším neduhem českého zdravotnictví je korupce, tedy předražené veřejné zakázky, nerovnoměrné platby za výkony, nevýhodné nákupy léků a zdravotnického zařízení. Díky tomu pak v systému nezbývají peníze na to, co by ocenili pacienti a lékaři, tedy péči v příjemnějším prostředí, zkrácení čekacích lhůt, nejmodernější technologie a důstojné mzdy zaměstnanců ve zdravotnictví.

29.11.2012 v 22:46 | Karma: 21,93 | Přečteno: 1033x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Americké obrněnce dobývaly Libavou s podporou českých tanků

10. května 2024  20:30

Formace amerických obrněnců Bradley narazí na dobře opevněné pozice nepřítele na nedalekém kopci a...

Svědkům Jehovovým sloužil i 48 hodin v kuse. Jsou hrozbou pro všechny, říká

10. května 2024

Premium U Svědků Jehovových byl od narození. Během dospívání však začal dělat problémy, když se chtěl dívat...

OSN posílila postavení Palestiny, vyzývá ke schválení členství. Česko bylo proti

10. května 2024  17:38,  aktualizováno  19:42

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem...

Pivo za stovku a žádný kravský zvonec! Hokejové fanzóny před stadiony ožily

10. května 2024  19:27

Ve fanzóně před pražskou O2 arenou, kde se v pátek hrají první zápasy mistrovství světa v hokeji,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1115x
Absolventka VŠE a studentka PF UK. Členka České strany sociálně demokratické v Plzni.

Seznam rubrik