Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

25. 7. 2011 11:15
Popsala jste to hezky..

Přesto pár poznámek,napřed k závěrečným doporučením.Vlastní bydlení,rozhodně se vyplatí pokud nakoupíte za ceny odkupů bytů od státu,obcí(řekněme do 200tisíc),pokud by jste uvažovala aktuální ceny nových bytů,kolem 2 milionů,placených v celoživotní vysoké hypotéce přidáte náklady na údržbu,daně z nemovitostí,pojistky atd.asi už se vyplatí se zamyslet,zda by nešlo celkovou sumu investovat pro potřebu důchodového zajištění jinak a třeba výhodněji.Kvalitní vzdělání je fajn,ale tipněte si která profese bude za 50 let "in",aby o Vás ještě měli zájem.Nejde o to tu profesi jen umět,ale taky obstát v konkurenci s mladšími.Zdraví a zdravý a životní styl je na obě strany,jak se říká "sportem k trvalé invaliditě",neodchází žaludek nebo játra,odcházejí klouby a srdce,křepčících staříků po 70tce bude vždy pomálu.

Řešení? Nazývá se státní důchodová politika.Stát se prostě nemůže zbavit zodpovědnosti za své staré a nemohoucí.Současná reforma je parodie,to víme,ale tím se té zodpovědnosti stát nezbaví

0 0
možnosti
JK

MiroTR

25. 7. 2011 11:33
Re: Popsala jste to hezky..

No, s tím bydlením je to jasné.  Pokud je nájem srovnatelný se splátkami hypotéky, je lepší vlastní bydlení.  Do důchodu jdete s tím, že budete platit podstatně míň a v případě nutnosti lze byt vyměnit, prodat, atd.  Pokud jste v nájemním bytě, platíte do smrti plný nájem a z důchodu Vám moc nezbyde.

0 0
možnosti
HH

ciric

25. 7. 2011 10:49
Důchod

V podstatě máte pravdu. Jen bych na přední místo přesunul ty potomky. Ty totiž představují tu nejlepší investici pro stáří. I současný průběžný důchodový systém je ve svém základním principu založ na naších vychovaných potomcích a to v jejich dostatečném počtu. Pokud by byla natalita na jednu ženu 2,1 dítěte, tak je zachována reprodukce bez nárůstu obyvatelstva a přitom by byl udržitelný i důchodový systém.

0 0
možnosti
PH

petrph

25. 7. 2011 11:32
Re: Důchod

Já bych doplnil, skutečně zaměření na ty potomky ale jak díte,v rámci celé společnosti, se zaměřením na  růst počtu obyvatelstva.Soukromé "řešení", tedy že by měly děti zajišťovat potřeby svých rodičů v důchodu asi dost dobře v této společnosti fungovat nemůže.

Jednak ti mladí sami mají dostatečné náklady sami pro sebe a pro své děti,takže svým rodičům můžou leda přilepšovat nebo maximálně pomoci řešit krátkodobě nějakou havarijní situaci. Na straně druhé, ti důchodci generují sami dostatečně vysoké náklady (vlastní bydlení, energie,stravování,náklady dopravu, léky, atd..), že mladí skutečně "druhou domácnost" utáhnout nemůžou.

Vyžadovat takovou mezigenerační solidaritu by znamenalo odepsat zhruba 100 let vývoje téhle společnosti a požadovat aby rodiny žily postaru společně, v jedné chalupě s jednou pecí a jedli nemastnou kaši z jedné společné mísy...

0 0
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1115x
Absolventka VŠE a studentka PF UK. Členka České strany sociálně demokratické v Plzni.

Seznam rubrik