Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tržní ekonomika nebo tržní společnost

Z historek o tom, jak naši rodiče a prarodiče stáli před rokem 89 v obchodech fronty na banány, oblečení z Tuzexu, elektroniku a další nedostatkové zboží se s odstupem času stává již pouze součást českého folkloru.  Právě v té době vzniklo zbožštění kapitalismu jako systému, který dokáže velmi dobře sladit nabídku s poptávkou, efektivně alokovat výrobní faktory a zajistit patřičnou motivaci k činnosti člověka prostřednictvím zisku. Spolu s tím zakořenila představa, že kapitalismus a demokracie jsou totéž, a čím volnější bude neviditelná ruka trhu, tím svobodnější budeme.  

Se změnou režimu se situace obrátila zcela opačným směrem, zboží je dostatek a za peníze si dnes můžeme koupit takřka cokoliv. Je však možné kupovat i věci, u kterých by to dříve nebylo úplně myslitelné, například vysokoškolský titul nebo přednostní ošetření u lékaře.

Tato univerzální moc a schopnost, kterou jsme sami penězům přisoudili, nás posouvá mnohem dál, než byl počáteční záměr dosažení efektivní produkce. Trh totiž přestává řídit jen výrobní vztahy, ale reguluje také ty společenské. Tržní hodnoty tak výrazně pronikají do lidské činnosti a principy trhu určují způsob života a společenské vztahy. V takto fungující společnosti jsou peníze naprosto nezbytné a chudší jedinci se v rámci ní stávají podřadnými. Život pro ně je tak mnohem složitější a umožňuje právě trhu snadno využívat naléhavosti jejich situace. Tato skutečnost velmi jednoduše vychovává v lidech sklon udělat pro peníze cokoliv, snižuje jejich ohleduplnost, podporuje sobectví a vytváří nová pravidla tržní morálky. Tržní ekonomika se tak stává tržní společností. A sice takovou, kde si za peníze lze koupit společenskou prestiž, politické hlasy a vliv, ale také společenské uznání například charitou a dary, které jsou placeny z nelegálně získaných peněz. Vtažení těchto morálních a společenských statků na trh však jejich vnitřní hodnotu zcela zásadně degraduje a podkopává fungování tržního systému.

Tržní systém je totiž založen na právních a morálních hodnotách, které samotné jeho fungování nepodporuje a trh si tyto hodnoty nedokáže sám pro sebe zajistit. Patří mezi ně zdravé institucionální prostředí, právní stát a také etické chování a důvěra podporující efektivitu systému. To je však v přímém rozporu s principem trhu, který při honbě za ziskem tyto hodnoty neabsorbuje. Přirozeně to vyvolává otázku, zda je tržní organizace společnosti optimálním a tím nejlepším výsledkem fungování lidské společnosti a tím nejdůstojnějším, čeho můžeme dosáhnout a pokud ano, tak jaké jsou morální limity trhu, jaké je jeho vymezení a jakým způsobem jej dokážeme co nejefektivněji zajistit.

Kritika trhu prozatím selhává, protože nebyl dosud nalezen takový model, který by mu dokázal efektivností konkurovat. Velmi dobrým kompromisem mezi efektivností a sociální spravedlností je model sociálně-tržního hospodářství prvně aplikovaný německým ministrem hospodářství Ludwigem Erhardem. Diskuze o tom, kdy trhy využít a kdy by měly být použity jiné sociální principy, je jednou z největších výzev pro sociální demokracii. Nezbývá než věřit, že česká sociální demokracie dokáže společnost opět směřovat k hodnotám, které ji činí efektivní, stabilní, ale zároveň lidskou. 

Autor: Monika Hermannová | pondělí 6.1.2014 9:45 | karma článku: 16,19 | přečteno: 968x
  • Další články autora

Monika Hermannová

O čem se rozhoduje v komunální politice

Komunální volby jsou jedním z několika typů voleb, kterým „čelíme“ za účelem výběru svých zástupců na úrovni měst a obcí. Mají však několik specifických charakteristik, které je od ostatních voleb odlišují.

5.10.2014 v 15:56 | Karma: 8,06 | Přečteno: 388x | Diskuse| Ostatní

Monika Hermannová

Evropský ekonomický model

Jedna z otázek, které budou noví poslanci Evropského parlamentu a nejen oni řešit, je hospodářský vývoj Evropské unie. Nízká produktivita práce části EU, pomalý hospodářský růst a vysoká nezaměstnanost jsou dlouhodobě těmi nejpalčivějšími z nich. Evropa je z hlediska růstu ekonomiky často charakterizována jako zaostávající za rozvojovými zeměmi, pro které je typická nízká životní úroveň obyvatelstva. Takzvaný „přebujelý sociální stát blahobytu“ je pak Evropské unii všeobecně připisován k tíži a jako jeho léčba je navrhováno jeho výrazné omezení. Nabízí se otázka, jak moc lze srovnávat evropský sociálně-tržní model, který umožňuje rozvoj každého jedince společnosti zajišťováním vzdělání obyvatelstva, zdravotní péče či zaměstnanosti s modelem „průměrné“ rozvojové země, z nichž se naopak obyvatelé snaží migrovat do zemí s vyspělou péčí o občany. Jakou skutečnou hodnotu má vysoký hospodářský růst země, který svým obyvatelům nic nepřináší?

12.4.2014 v 22:15 | Karma: 7,93 | Přečteno: 537x | Diskuse| Ostatní

Monika Hermannová

Důchodová loterie 2. pilíře

Místo koncepčního a dlouhodobého řešení důchodové reformy, na němž by se shodly největší politické strany v ČR a nehrozila by tak jeho radikální změna po každých volbách, vláda občanům vnucuje pochybný zmetek. Ten ve skutečnosti důchodovou situaci občanů vyřešit nedokáže a až příliš okatě nahrává penzijním společnostem a jejich ziskům vzhledem k faktu, že vláda i zmíněné penzijní společnosti ve svých propagacích tohoto systému zcela záměrně vynechávají některé podstatné informace.

11.6.2013 v 9:28 | Karma: 28,19 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Ekonomika

Monika Hermannová

Obchodníci s bolestí aneb kdo vydělá na privatizaci zdravotnicví

Otázka zdravotnictví a poskytování zdravotní péče je jednou z nejkomplikovanějších problematik, jíž se nevyhne žádný stát. Proměnnými, které v této rovnici musíme vzájemně vyvážit, jsou kvalita péče, její dostupnost a ekonomická stránka poskytování péče. Největším neduhem českého zdravotnictví je korupce, tedy předražené veřejné zakázky, nerovnoměrné platby za výkony, nevýhodné nákupy léků a zdravotnického zařízení. Díky tomu pak v systému nezbývají peníze na to, co by ocenili pacienti a lékaři, tedy péči v příjemnějším prostředí, zkrácení čekacích lhůt, nejmodernější technologie a důstojné mzdy zaměstnanců ve zdravotnictví.

29.11.2012 v 22:46 | Karma: 21,93 | Přečteno: 1033x | Diskuse| Ostatní

Monika Hermannová

O čem rozhodneme v krajských volbách

Krajské volby, které se tento rok budou konat 12. a 13. října, nejsou pro občana příliš obsahově čitelné a netěší se tak vysoké účasti voličů. Přesto je úroveň krajských samospráv pro občana v mnohém důležitější a viditelnější než rozhodování centrálních úřadů. Krajští zastupitelé také budou pravděpodobně v následujících letech jediní, kteří budou na úrovni regionů bránit asociálním reformám pravicové vlády, podporovat veřejný sektor a zachovávat důstojné podmínky k životu slabším skupinám obyvatel.

18.9.2012 v 15:37 | Karma: 14,16 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:12

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Ukrajinista: Zelenskyj podporu ztratil, jeho lidé překračují ústavní rámec

4. května 2024

Vysíláme Na pozadí války začíná západní veřejnost se stále většími obavami sledovat domácí politickou...

Nových případů HIV za první čtvrtletí v Česku přibylo, část tvoří cizinci

4. května 2024  9:57

Nových případů infekce HIV v Česku bylo v prvním čtvrtletí 74, což je více než loňských 66 a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1115x
Absolventka VŠE a studentka PF UK. Členka České strany sociálně demokratické v Plzni.

Seznam rubrik