Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LJ

Má to jeden háček. S rostoucí optimalizací a automatizací výroby i služeb bude pracovních míst - a tedy i přispěvatelů do tohoto systému - jen ubývat. Krátkodobé výkyvy k snížení nezaměstnanosti nastávat budou, ale dlouhodobě jen poroste. Navíc se s rostoucí úrovní medicíny bude prodlužovat průměrný věk populace. Díky tomuto je jen otázkou času, kdy průběžný systém nutně zkrachuje. Může to být za deset let, může to být za padesát. Ale stane se to. Pokud nepřijde nějaká událost, která výrazným způsobem změní věkové rozložení populace (pandemie, válka, hladomor, ...). Pokud taková událost přijde, tak krach průběžného systému o něco oddálí. Možná o dvě až tři generace.

0 0
možnosti
MV

Čistě teoreticky by mohlo stačit zvýšit solidárnost - zkusím uvést zjednodušený příklad:

- řekněme, že dnes máte 4 pracující (čistý příjem 100, odvod na důchod 25, celkové náklady 4x100+4x25=500) a 2 důchodce s příjmem 50 (celkem 2x50=100)

- v budoucnu by díky automatizaci výroby zvládli 3 zaměstnanci to, co dnes dělají 4 a zároveň by se zvýšíl počet důchodců na 3. Řekněme, že by zaměstnanci stále dostávali čistý příjem 100 ale odvody na důchody byly 50, celkové náklady by se snížily: 3x100+3x50=450, a důchodci by dostávali stále důchod 50 (celkem tedy 3x50=150)

0 0
možnosti
PH

Pokud si pamatuji, tak za poslední koaliční vlády  ČSSD došlo  k dohodě parlamentních stran (vyjma komunistů) na penzijní reformě. Nepamatuji si přesně co a jak, jenom vím, že ve finále ČSSD to potom celé potopila.

1 0
možnosti
PK

No a otázka na poslední ostavec....

Co když ta "aktivní politika zaměsnanosti" stojí více peněz než za kolik jsou produkty této zaměsnanosti globálně směnitelné?

To je mimochodem současná ekonomická realita Evropy... krom toho že z ekonomiky Evropy se stal feťák závislý na vládních stimulacích... a na to aby vybudil stejný "růst" jako před 10 lety potřebuje mnohem větší dávku investic než před 10 lety... Takže státní investice ve valné většině případů většiny Evropy nedokáží vyprodukovat ani tolik aby zaplatily dluh z kterého jsou realizovány.

Ano průběžný důchodový systém byl skvělý v době kdy se ho 95 procent lidí ani nedožilo v každé generaci jste měl 4 potomky kteří byli od 12 let vyhnáni na pole a jejich práci šlo danit a ona reálně zisková byla. (dnes není... i Čína se technologizuje protože i čínský dělník začíná být příliš drahý a stroje vyrobí víc za méně peněz)

1 0
možnosti
JD

kdysi jsem četl nějakou scifi, kde uroveň technologizace společnosti dosáhla takového stupně, že nikdo nemusel pracovat a dostával od společnosti rentu na spokojený život. pokud pracoval (ať už dobrovolně nebo proto, že některé profese zůstaly nenahraditelnými), měl samozřejmě násobně víc. Je to scifi, ale k nějakému podobnému modelu stejně jednou dospějeme.

1 0
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1115x
Absolventka VŠE a studentka PF UK. Členka České strany sociálně demokratické v Plzni.

Seznam rubrik