Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Měla bych počítat s vyhazovem za svůj poslední blog?

Když píšu své blogy, vždy jde o něco, co se v současnosti kolem nás děje. Můj poslední blog o neaprobovaném angličtináři na SŠ mě stál dost útoků vůči mně samé

Vždy ve svých blozích píšu o něčem, co je aktuální. Jsou za vším mé zkušenosti, mé prožitky, nic si tzv. nevycucávám z prstu.

Svůj poslední blog jsem věnovala situaci ve školství. O tomto sektoru se domnívám, že je tam plýtváno penězi ze státního rozpočtu až hrůza, bohužel v něm stále platí „já na bráchu, brácha na mě.“

Napsala jsem, co se děje na jedné střední škole, přesněji řečeno obchodní akademii. Že tam vyučuje angličtinu kdosi, kdo nesplňuje kvalifikační kritéria, neb platí, že na SŠ může vyučovat jen absolvent magisterského či inženýrského studia. A zmíněný angličtinář tohoto nedosahuje.

Po publikaci tohoto blogu jsem byla kontaktována osobou, jež mi naznačila, že cesta, již jsem zvolila, nebyla vhodná. Proč by neměla být vhodná? Vždyť ve svém posledním blogu hájím zájmy studentů i požadavek, aby na SŠ učil jen pedagog s náležitou kvalifikací. Cítila jsem se být manipulována, manipulaci jako takovou jsem schopna rozeznat a bráním se jí.

Ředitel školy mě kontaktoval též s tím, že jsem poškodila školu. Ale já si nejsem vědoma toho, že bych školu poškodila, jen jsem poukazovala na skutečnost, že tam mají angličtináře, jenž nevyhovuje kvalifikačním předpokladům. O tom svědčí i fakt, že jejich „pseudoangličtinář“ nařídil studentům prvního ročníku, aby si pořídili učebnici Complete First B2. Vzhledem k tomu, že k maturitě je zapotřebí úroveň B1, považuji toto za naprosté selhání angličtináře. Svým blogem jsem jakkoli nechtěla útočit na ředitele školy, ale chtěla jsem jen poukázat na to, co se na státních školách děje. Inu, z cizího krev neteče. A bohužel toto stále platí na státních školách.

Aby mělo být mnou manipulováno a abych měla být označena za viníka, považuji za nehorázné. Žijeme v demokratické společnosti, jsem plně kvalifikovaná SŠ učitelka, byla jsem i examinátorkou u cambridgeských zkoušek. Ale být examinátorem u mezinárodních certifikátů je jiná kategorie v porovnání s pozicí SŠ učitele. U cambridgeských zkoušek musí examinátor zkoušet dle přísného scénáře otázek, jež je oprávněn se ptát. Nesmí použít jiná slova než ta, která jsou ve scriptu. Jestliže je někdo examinátor cambridgeských zkoušek, které zapadají do soukromého sektoru, neznamená, že je plně kvalifikovaný učitel anglického jazyka.. V případě kvalifikace na českých školách platí pravidla a já je prosazuji. Jenže je prosazuji způsobem, jenž může někomu vadit. A o tom chci psát. Chci psát o tom, jak mohou být peníze ve státním sektoru využívány a zneužívány. A když někdo na toto upozorní, může jím být manipulováno a může být tento označen za viníka všeho. Ředitel školy mně vytkl, že jsem ublížila jeho škole. Oponovala jsem mu. Jeho slova zavání egocentrismem. Nikterak jsem nechtěla snižovat jeho školu ani učitele, kteří tam učí. Problémem je angličtinář, jenž nesplňuje kvalifikační kritéria.

Svým posledním blogem o nekvalifikovaném učiteli angličtiny jsem chtěla upozornit na situaci v současném českém školství, že může docházet k plýtvání peněz ze státního rozpočtu, když jsou financováni učitelé, kteří nesplňují kvalifikační požadavky...

Autor: Helena Vlachová | neděle 14.4.2024 17:28 | karma článku: 26,53 | přečteno: 1719x
  • Další články autora

Helena Vlachová

O české závisti

Už jsem o tom psala. O lidské závisti, jež velmi kvete v českých vodách. Řekla bych, že se jí tu daří jako rakovině. Napadne orgán a jede. Za tím vším vidím postkomunistický syndrom.

26.7.2024 v 12:40 | Karma: 14,48 | Přečteno: 451x | Diskuse | Ostatní

Helena Vlachová

O neobyčejných lidech

Škoda, že se na sociálních sítích i médiích objevují lidé, kteří se rádi prezentují trapností a ubohostí svého života. Jako příklad lze uvést bezduchost influencerky Agáty Hanychové. Ale o ní psát nechci

21.7.2024 v 8:31 | Karma: 21,08 | Přečteno: 714x | Diskuse | Ostatní

Helena Vlachová

Člověk by se neměl vzdávat

Ve svém předchozím blogu jsem psala o své zkušenosti se státním úředníkem. I když tento na nejnižší pozici, choval se jako mocipán, přesto bychom neměli jeho rozhodnutí brát jako konečné

11.7.2024 v 15:47 | Karma: 12,54 | Přečteno: 470x | Diskuse | Ostatní

Helena Vlachová

Někteří státní úředníci by měli přijít o místo

Kdo z nás rád chodí na úřady, tipuji, že nikdo. Státních úředníků se rozrostlo, aniž by něco pro naši ekonomiku produkovali. Jediné, co jsou někteří z nich vyprodukovat, je neochota, arogance, jednání z pozice síly.

10.7.2024 v 13:05 | Karma: 20,61 | Přečteno: 828x | Diskuse | Ostatní

Helena Vlachová

Stále tu panují postbolševické praktiky

Už nejsem mladá, něco pamatuji, proto se mohu vyjádřit k tomu, co se v současnosti v naší zemi odehrává. Dnešní blog bude o školství, v němž lze najít nekvalifikované učitele.

28.6.2024 v 16:08 | Karma: 23,96 | Přečteno: 961x | Diskuse | Ostatní
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?
Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?

Zuzana Bergrová, bývalá vrcholová sportovkyně, si pro svého syna doběhla do spermobanky. O životě single mámy píše úspěšný blog „Plody dna: Příběhy...

  • Počet článků 1276
  • Celková karma 19,16
  • Průměrná čtenost 1112x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik