Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ještěrka mi zabránila v mnohém

Uprostřed října mezi nás, co jsme hájili dobré jméno učiliště ve sportu, vtrhl v sobotu trenér Novotný. "Hoši, žádný flákání se, po snídani máte, vemte na sebe ty nejhorší tepláky a trika a vyrazíme na akci..." Ve štrůdlu nás 

 hnal Libercem do našich dílen. Tam nám sdělil, že se chystá turnaj všech pracovních záloh v ledním hokeji. V jednom rohu prostorného dvoru dílen nám ukázal na složené mantinely. „Ty teď budeme vozit touto ještěrkou (používají se hlavně na nádražích k převozu zboží) na druhý konec dvora, kde budeme stavět hřiště na hokej. Blíží se mrazy a vody máme dostatek.“

Na ještěrku jsme vždy naložili čtyři části mantinelů a Novotný ještěrku dal do pohybu. Z každé strany jeden z nás mantinely za jízdy jistil. Měli jsme při tom velkou legraci. Jiná skupina mantinely stavěla za dozoru jednoho našeho mistra.

Legrace se stupňovala, když zbyly poslední kusy mantinelů, ale také naše pozornost ochabla. Při jištění mantinelů během jízdy mi uklouzly nohy a kola ještěrky mi přejeli pravou nohu. Dokonce mi praskla kecka v které byla. Bolestí jsem nedokázal na nohu našlápnout.

V nemocnici se nezjistila zlomenina, jen naraženina, ale bude prý trvat nějakou dobu, než budu moct zase normálně chodit. Mě nejvíc zajímalo, jestli ještě budu schopný hrát fotbal.

Po týdnu v nemocnici jsem si na nohu ještě nestoupl. Lékař mi doporučil s tím ale začít a trénovat nohu dál už v internátu, kam mě poslal. Dostal jsem na cestu berle a vyrazil jsem. Velkou část cesty jsem skákal po jedné noze, s berlemi jsem si připadal jako válečný invalida.

V učilišti jsem byl umístěn na marodku. Kluci mě tam chodili v hojném počtu navštěvovat a nosili učivo ze školy. Po jejich odchodu do školy nebo zaměstnání jsem na pokoji zkoušel opatrně našlapovat, měl jsem bolestí slzy v očích, ale také proto, že jsem měl strach, že už si fotbal nezahraji.

Po nějakém dni jsem kluky poprosil přinést mi merunu. Po jejich odchodu jsem byl v intru sám s dozorčím dědou Krčmářem. Ten mě povzbuzoval při mém pracném přemisťování se z marodky po schodech. Po sdělení mého úmyslu mi nesl míč. Na trávníku jsem se snažil chodit po dvou a tou zdravou před sebou kopal míč. Třetí den jsem už dokázal opatrně do míče kopat i pravou nohou. Tentokrát jsem měl slzy v očích radostí.

Rychle jsem se zlepšoval a začal opět chodit do školy a dílny, ale s tím rozdílem, že pomoci koloběžky, kterou mi kluci někde sehnali.

Mezi námi dráteníky byl Jirka Smutný z Varů. Chodil frajersky oblečený, kalhoty trubky, účes na Emana, kterému jsme říkali „Paťan.“ Jirka si na svém Paťanu nechával záležet každou chvíli. Aby držel i v silném větru, jistil to množstvím brilantiny. Jirka dostal přezdívku Lemra. Pohyboval se pomalu, nebyl hubený, zdobil ho neustále frajerský úsměv, žádný sport s námi nedělal. Ale jak nám zamrzlo naše hokejové hřiště, padli jsme málem všichni na hubu. Trenér sehnal pro všechny vyřazené kanady přes známé a hokejky. Já si na to s mou nohou ještě netroufl a stal se jen divákem při prvním křtu našeho stadiónku. Trenér hodil na led plno puků a teď to začalo. Kluci bruslili a hokejkou vedli puky většinou jako začátečníci. Ještě markantnější to najednou bylo, když na led vtrhl Jirka Smutný. Jakápak LEMRA? Ďábel na ledu. Jako blesk vedl s hokejkou puk po celé ploše. To byly odpaly do mantinelů a zachycování odraženého puku v plné rychlosti. Přešlapování vlevo, vpravo a pozadu, prudké brzdění a opětovné vystartování, vedení puku pozpátku. Všichni, co byli na ledu najednou stáli jako přimrzlí a v úžasu pozorovali koncert Lemry.

Jirka měl jen nasazený ten svůj frajerský úsměv i Eman na hlavě byl stále neporušený. Nemachroval a nepovyšoval se nad těmi, co se na bruslích jen tak drželi. Když jsme se shlukli kolem trenéra, oznámil nám šokující zprávu. Jirka hrál doma za Vary první ligu.

Netrvalo dlouho, z Varů přijel autem Jirkovo táta a přivezl dresy a hokejistickou výstroj pro celé mužstvo. To jsme se také dozvěděli, že Jirkovo sestra je krasobruslařkou.

Po shlédnutí bruslařského koncertu Jirky, jsem dal dohromady uspořené peníze od mámy, které mi každý měsíc posílala a zašel si koupit mé první kanady v životě o kterých jsem snil od doby, co jsem na šlajfkách viděl jiného „bouráka“ na kanadách, který tenkrát mezi nás vtrhl. Proti Jirkovi to byl ale slabý odvar.

Zálibně jsem si nesl své první vlastní kanady přinýtovaných na pravých bruslařských botech. O svém volnu, kdy kluci začali chodit za holkami nebo hlásili dozorčímu, že jim přijela sestřenice a chtějí jí ukázat město, já vyrážel na náš led a učil své nohy mít rád kanady. Měl jsem vzor, to jsem se chtěl také tak naučit.

Lemra ještě v jiném ve mně zanechal stopu. Táta mu také přivezl kytaru. Zvědavě jsme se kolen něj shlukli, když ji vzal do ruky. Chraplavým hlasem začal zpívat písničky, jaké jsme nikdy neslyšeli. V textu se ozvalo třeba, máš-li lebku zcela holou potírej ji Coca-Colou…

(Neznám okolnosti jak to bylo. Jirku na vojně zastřelila stráž v noci, když nereagoval na: STŮJ, KDO TAM?!).

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Horst Anton Haslbauer | sobota 3.7.2021 7:19 | karma článku: 19,84 | přečteno: 345x
  • Další články autora

Horst Anton Haslbauer

Zrychlený přesun na padesát kilometrů

Většina měla hrůzu z tohoto přesunu s plnou polní na zádech. Obávaný den nastal. Zůčastňuje se celý náš motostřelecký pluk v síle mnoha (voj. taj.) mužů. Nevíme, kdo to vede vpředu, ale tempo nasadil slušné. Vzadu uzavírají naši

17.5.2024 v 17:55 | Karma: 16,64 | Přečteno: 406x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Hydrovosk a maďarský děs

Mám první službu na hlavní bráně. Vycházková uniforma, pistole v pouzdře a zjišťuji nedostatek, naše vycházkové polobotky mají být hnědé. Já, lakomec jsem si doma nové nekoupil a bral na vojnu své kanárkově žluté. Teď je průšvih,

10.5.2024 v 15:29 | Karma: 16,64 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Muničák Purkrábka a erotika

Největší drsňáci roty, a těžké případy z bažantů, byli poprvé nasazeni do nejnebezpečnější služby. Samozřejmě nesměl chybět náš trojlístek. Celá stráž stojí na buzerplacu s bojovou malou polní výbavou. Velitel stráže svobodník

4.5.2024 v 9:23 | Karma: 19,20 | Přečteno: 400x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Tankopark, kapitán Smítko a Patricie

Poprvé naše rota bažantů pochoduje přes Znojmo na jeho druhý konec města, kde se nalézá náš tankopark.Ti, kteří ještě neměli vycházku, šíleli při pohledu na holky, které se objevovaly. Ony se procházely po chodníku, my šlapali po

28.4.2024 v 10:04 | Karma: 16,56 | Přečteno: 284x | Diskuse| Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Vojín Valda má další dotaz

"Večierka!" to zaječel na chodbě hlas svobodníka Junáska, který ještě nedávno takhle hlaholil na Slovensku na ovce svých rodičou. Teď má dozorčího roty a musí plnit vojenské příkazy. Už také vklouzla jeho hlava do našeho pokoje,

19.4.2024 v 18:18 | Karma: 20,57 | Přečteno: 558x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Autoritářské manýry, skandální, říká o chování Ficovy vlády po atentátu expert

21. května 2024  12:30

Podcast Po atentátu na premiéra Roberta Fica členové slovenské vládní koalice v bezprostřední reakci...

Střední školu v druhém kole hledá 29 tisíc dětí. Jenže termíny přijímaček se kryjí

21. května 2024  12:29

Až do pátku 24. května mohou neúspěšní deváťáci podávat přihlášku do druhého kola přijímacích...

Poslanci mají znovu jednat o odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:22

Přímý přenos Na poslední řádné schůzi před evropskými volbami se scházejí poslanci. Nejtřaskavějším bodem z...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 624
  • Celková karma 17,95
  • Průměrná čtenost 763x
Nejstarší z pěti sourozenců. Máma byla jak ředitelkou, tak klaunem tohoto cirkusu. Knihy o tom jsou v knihkupectvích a jako E-knihy (www.palmknihy.cz/transfuze-antona-horsta.html + www.palmknihy.cz/ruksak.html). V obou knihách se střídá VESELÉ se SMUTNÝM. LEGRACE nebývá NONSTOP!  

Seznam rubrik