Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Český systém sociálního zabezpečení selhává

Český sociální systém je extrémně drahý a zároven extrémně neefektivní. Vzhledem k tomu, že veřejný sektor nese velký odpor k reformám, které se ho přímo dotýkají je třeba zvolit přístup malých postupných reforem,

Stejně jako většina evropských zemí, i Česko má poměrně rozsáhlý systém záchranné sociální sítě. V jeho prospěch hovoří mnoho argumentů, ať už jde o podporu rodin, chudých, nezaměstnaných nebo tělesně postižených. 

 

Navzdory své obsažnosti však systém nemůže využívat zhruba 1,3 milionu obyvatel, kteří kvůli špatně nastavenému systému nemají přístup k pomoci ani k nezbytným prostředkům. To může být způsobeno nízkou informovaností, nedostatečnou transparentností, přílišnou byrokracií nebo jednoduše absencí trvalého bydliště. Systém sociální pomoci je tedy nejen drahý, ale kvůli své neefektivnosti a potažmo nízkým daňovým příjmům nepřispívá dostatečnou měrou do státního rozpočtu. Problémy tohoto systému jsou obzvláště patrné dnes, kdy se potýkáme s energetickou krizí, na kterou nejsou české zákony schopny dostatečně efektivně reagovat.

 

Konkrétněji lze tuto skupinu charakterizovat jako občany, kteří přišli o pravidelný příjem a nemohou znovu vstoupit do pracovního procesu (což ještě ztěžuje právě energetická krize). Zároveň mají nárok na státní podporu, ale vzhledem ke své situaci k ní nemají přístup.

 

Specifickými důvody, proč nemohou tito lidé pobírat sociální dávky, které jsou v Česku poměrně vysoké, je těžkopádnost a neefektivnost systému. Lidé mají obecně malé povědomí o sociálních transferech, na které mohou mít nárok, což platí také pro úředníky. Proto často dochází k paradoxní situaci, kdy dávky nejsou přiznány nebo vyplaceny z důvodu neznalosti státního zaměstnance.

 

Prvním krokem k přechodu od těžkopádnosti k efektivitě je tedy jednoznačně zvýšit povědomí mezi žadateli, například těsnějším propojením sociální pomoci s nevládními organizacemi. Tyto organizace mají přirozeně bližší vztah k žadatelům o sociální transfery, než státní úředníci a současně jsou lépe informované. Tento postup by zároveň pomohl zlepšit zacílení na sociální transfery a povědomí ze strany poskytovatelů.

 

Digitalizace správy sociálního systému by pomohla výrazně zjednodušit celý systém a propojení mezi samotnými úřady – jak zdravotními, tak sociálními službami. Tím by se eliminovala velká část administrativní složitosti systému. Žadatelé o dávky by nemuseli znovu a znovu vyplňovat informace, kterými již stát disponuje. Tím by také odpadla potřeba neustále zpracovávat nové formuláře. Úředníci by se tak mohli více zaměřit na lidi, kteří potřebují skutečnou pomoc. Je však třeba zdůraznit, že digitalizace neznamená přesun procesu podávání žádostí na internet. Lidé v této obtížné situaci často nemají ani potřebné nástroje nebo znalosti k vyplnění žádosti online. Tento krok by tak jejich situaci pouze ztížil.

 

Kromě etických důvodů existují pro řešení této situace i ekonomické důvody. Nezaměstnaní lidé samozřejmě odvádí méně daní státu, čímž potažmo utrpí také sociální systém Česka. Ačkoliv ideálním řešením by bylo tento systém alespoň částečně omezit a učinit jej co možná nejvíce náročným na zdroje, v současné době to není politicky schůdné řešení. Účinnými postupnými reformami však můžeme snížit počet příjemců sociální pomoci a tím i objem sociálních transferů.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Blaha | pondělí 31.7.2023 15:28 | karma článku: 9,39 | přečteno: 538x
  • Další články autora

Filip Blaha

Centrální banky by neměly tvořit environmentální politiku

Centrální banky v dnešní době nejsou ani schopny krotit vysokou inflaci. Kdyby se k tomu všemu ještě snažily o ochranu přírody, mohly by takové snahy skončit ještě hůře než když se o ně pokouší vláda. A inflace by se pouze zvýšila

31.7.2023 v 14:21 | Karma: 8,75 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ekonomika

Filip Blaha

Platy politiků by měly odpovídat jejich ekonomickým úspěchům

Lidé po právu kritizují zvyšování platů veřejných činitelů, samotné jednorázové zmrazení či snížení však nestačí. Platy politiků by se měli odvíjet dle jejich skutečných hospodářských výsledků, tak jak je běžnou praxí ve firmách.

31.7.2023 v 12:06 | Karma: 13,05 | Přečteno: 343x | Diskuse| Ekonomika

Filip Blaha

Jak sdílená ekonomika chrání životní prostředí?

Sdílená ekonomika je často kritizována jako příčina bytové krize nebo nízkých výdělků pracovníků donáškových služeb. Možná právě ve stínu těchto debat se však zapomíná na její nepopiratelné environmentální benefity.

30.7.2023 v 15:25 | Karma: 3,96 | Přečteno: 261x | Diskuse| Ekonomika

Filip Blaha

Jak touha po zisku chrání životní prostředí?

V dnešní době je často boj za ochranu životního prostředí zároveň považován za boj proti zisku. Správný ekolog by však měl prosazovat přesný opak, neboť právě touha po zisku dokáže přírodu obránit mnohem lépe než státní regulace.

30.7.2023 v 14:19 | Karma: 4,54 | Přečteno: 186x | Diskuse| Ekonomika

Filip Blaha

Pokud chceme zachránit planetu musíme investovat i do uhlí

Pro ochranu přírody není třeba 100% snížení emisí, stačí pouze uhlíková neutralita. Že je to stejná věc? Právě naopak. Pro druhou variantu není totiž třeba zákaz fosilních paliv.

19.7.2023 v 13:15 | Karma: 10,59 | Přečteno: 292x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 7
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 290x
Filip Blaha je analytik Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) a studentem programu ekonomie na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Zabývá se výzkumem dopadu environmentálních regulací, zejména v energetice a odpadovém hospodářství ekonomickými aspekty závislostí a také daňovou politikou a jejími nezamýšlenými dopady.

Seznam rubrik