Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Levici volilo v krajských volbách 3,7 milionů voličů.

Myslím tím ČSSD + KSČM. Pro pořádek, ODS zvolilo plných 1,72 milionů voličů. Že je to více než v úterý potvrdí ČSÚ a co si můžeme neoficiálně přečíst již teď? Já počítal totiž i s těmi 60 procenty nevoličů, kteří v domění, že uniknou odpovědnosti, pasivně podpořili tento stav a tudíž i strany, kvůli kterým velká část z nich volit nepřišla.

Jako pravicový volič (seznamovací informace vzhledem k mému prvnímu příspěvku zde na blogu) samozřejmě vnímám tento výsledek velice negativně. Jako pravicový volič, který nemá napravo větší možnost vybírat si z kvalitních a perspektivních stran, vidím tuto situaci již s o něco málo větším pochopením. Ale opravdu jen „o něco málo..“.

Analýz, hodnotících všechny aspekty volebních výsledků bude zveřejněno ještě mnoho. I já nejspíš přidám nějaký střípek z oblasti tápající pravice a nečitelné levice. Budeme se dohadovat, přebíjet argumenty někdy se i hádat. Jen ti, kteří nevolili, by měli raději mlčet. Musí si uvědomit, že svým přístupem dali hlas všem úspěšným politickým stranám a jediní, kterým hlas nedali, jsou ty malé strany, které se beztak do zastupitelstev nedostali a tedy je nelze za nic kritizovat.

60% voličů – to je síla, která by si mohla uspořádat své vlastní volby, úplně pominout současné parlamentní strany a vynést do výšin kteroukoli zatím nezprofanovanou politickou stranu. Je to síla, která kdyby se rozdělila na 2 tábory, tak stejně jejich favorité dostanou výsledek blízký výsledku ČSSD. Při třech táborech blízký ODS a při čtyřech KSČM. Nehledě na obrovskou variabilitu možných koaličních uskupení. Mohli bychom dělit dál a i při věští názorové pluralitě by dostali malé strany dostatek hlasů na to, získat křesla v zastupitelstvu. A že měl volič z čeho vybírat - téměř 60 politických uskupení. Při troše snahy mohl též získat obrovské množství informací a pokusit se svým hlasem zvrátit hegemonii velkých stran. Neučinil tak.

Přijde mi to asi stejně tak nezodpovědné, jako když někdo dá hlas sociální demokracii jen jako protest proti vládním stranám , jako by mu bylo jedno, co se v jeho kraji bude dít. Na druhou stranu netvrdím, že kraje nyní lehnou popelem. Největší rána pro voliče ČSSD může přijít akorát z neschopnosti jejich strany dostát svým předvolebním slibům. Pokud je ale voliči ve skutečnosti vůbec znají - to je zase často problém těch volících 40 %.

Na konec jen poznamenám, že má-li někdo radost z koalice ČSSD-KSČM, je dle mne nemocný člověk. A já pevně věřím, že těchto lidí není po sečtení výsledků dvou levicových stran oněch hrozivých 50 %. ODS dostala tvrdou lekci a jen kompletně očišťující klyzma je může vrátit na pozici důvěryhodné strany. Lekci dostala ale určitě i spousta odbojných voličů, kteří by za normálních okolností nikdy spojení ČSSD a KSČM nepodpořili.

Jak jsem napsal na začátku, je mnoho pohledů, z kterých lze nahlížet na volby 2008 a toto je jeden jediný z nich. Než se do toho zamotat, bude lepší skončit. Doufám tedy, že jsem svůj první příspěvek napsal srozumitelně a slušně. Nemůžeme chtít, aby se politici chovali slušně, když to neumí ani jejich voliči (jak potvrzují leckteré internetové diskuze). A nemůžeme také chtít, aby naše politická scéna pracovala na konstruktivním základě, když 60% oprávněných voličů není ani schopno mít konstruktivní názor, vyjma názorů z té druhé skupiny: „Stejně to nemá cenu.“

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Fík | pondělí 20.10.2008 23:03 | karma článku: 19,40 | přečteno: 1140x
  • Další články autora

Zdeněk Fík

Dostudováno jest aneb chybějící pokora lékařů

Původně bych už pár hodin měl dávat dohromady žádost o grant, abych v rámci svého postgraduálního studia obdržel nějaké peníze, toliko potřebné pro studium nádorů hlavy a krku. Nejde o nijak malichernou záležitost: pět let přežívá pouze 50% pacientů a to kolikrát v dosti zuboženém stavu, po těžce mutilujících zákrocích...veliké množství laboratoří po celém světě nyní hledá cesty, jak tomuto nepříznivému stavu čelit.

7.11.2009 v 12:16 | Karma: 41,49 | Přečteno: 8805x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Fík

U zubaře? Bez titulu ani ránu

Na úvod musím říct, že na zubaře mám smůlu. Každý se vždy nakonec odstěhoval mimo mou ochotu dojíždět za utrpením a tak jsem neustále nucen hledat si nového zubaře znovu. Ve chvíli, kdy jsem byl opět stomatologicky bezprizorní, vystrašila mě zpráva, že zubaři neberou nové pacienty a brát nebudou.

25.7.2009 v 9:11 | Karma: 47,61 | Přečteno: 21511x | Diskuse| Osobní

Zdeněk Fík

Tak nevím, neskočil někdo náhodou socialistům na špek?

ČSSD včera zveřejnila další díl oranžové knihy, tentokrát na téma zdravotnictví. Vzhledem k tomu, že v době konání předčasných voleb budu akorát nastupovat do nemocnice jako lékař, zajímalo mne, co mi favorit voleb nabízí.

30.5.2009 v 9:27 | Karma: 34,69 | Přečteno: 2335x | Diskuse| Politika

Zdeněk Fík

Kdo ještě neví o karikaturách v Raoulovi!?

Časopis Reflex si kupuji zřídka, zpravidla jen tehdy, když zrovna ve čtvrtek někam cestuji. To je totiž den, kdy Reflex vychází. Na Zeleného Raoula se vždycky těším. Někdy je slabší, někdy se povede, ale vždy vyvolá byť jen malou emoci. Na rozdíl od nesmyslu jako je Hana a Hana, u nějž mám pocit, že mi asi ujel vlak.

29.5.2009 v 21:19 | Karma: 46,72 | Přečteno: 11111x | Diskuse| Politika

Zdeněk Fík

Cyklošizung

Předevčírem jsem sebral všechnu svou odvahu, posbíral jsem i zbytky udatnosti, které mi zbyly po státnici pořádané lidožrouty a vydal se do servisu, kde jsem chtěl jediné - seřídit dvě kola.

16.5.2009 v 10:20 | Karma: 21,50 | Přečteno: 2405x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Auto se kutálelo po poli, skončilo na střeše. Měl jsem čtyři piva, přiznal řidič

15. května 2024  11:45

Divokou nehodu přežil se zraněním opilý řidič, který ve čtvrtek se svým mercedesem havaroval v...

Zeman označil za bezpečnostní riziko Evropskou unii v současné podobě

15. května 2024  11:17

Exprezident Miloš Zeman označil za jedno z bezpečnostních rizik Evropskou unii ve své současné...

Tragické úmrtí na ministerstvu. Zaměstnanec podle policie spáchal sebevraždu

15. května 2024  10:41,  aktualizováno 

V budově ministerstva průmyslu a obchodu bylo ve středu nalezeno tělo mrtvého muže. Mluvčí pražské...

Ruská ofenziva u Charkova zpomalila. Invazní síly budují nárazníkovou zónu

15. května 2024  9:21,  aktualizováno 

Sledujeme online Tempo ruských útočných operací v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny zřejmě zpomalilo. Ve...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2985x
poslední prázdniny