Levici volilo v krajských volbách 3,7 milionů voličů.

Myslím tím ČSSD + KSČM. Pro pořádek, ODS zvolilo plných 1,72 milionů voličů. Že je to více než v úterý potvrdí ČSÚ a co si můžeme neoficiálně přečíst již teď? Já počítal totiž i s těmi 60 procenty nevoličů, kteří v domění, že uniknou odpovědnosti, pasivně podpořili tento stav a tudíž i strany, kvůli kterým velká část z nich volit nepřišla.

Jako pravicový volič (seznamovací informace vzhledem k mému prvnímu příspěvku zde na blogu) samozřejmě vnímám tento výsledek velice negativně. Jako pravicový volič, který nemá napravo větší možnost vybírat si z kvalitních a perspektivních stran, vidím tuto situaci již s o něco málo větším pochopením. Ale opravdu jen „o něco málo..“.

Analýz, hodnotících všechny aspekty volebních výsledků bude zveřejněno ještě mnoho. I já nejspíš přidám nějaký střípek z oblasti tápající pravice a nečitelné levice. Budeme se dohadovat, přebíjet argumenty někdy se i hádat. Jen ti, kteří nevolili, by měli raději mlčet. Musí si uvědomit, že svým přístupem dali hlas všem úspěšným politickým stranám a jediní, kterým hlas nedali, jsou ty malé strany, které se beztak do zastupitelstev nedostali a tedy je nelze za nic kritizovat.

60% voličů – to je síla, která by si mohla uspořádat své vlastní volby, úplně pominout současné parlamentní strany a vynést do výšin kteroukoli zatím nezprofanovanou politickou stranu. Je to síla, která kdyby se rozdělila na 2 tábory, tak stejně jejich favorité dostanou výsledek blízký výsledku ČSSD. Při třech táborech blízký ODS a při čtyřech KSČM. Nehledě na obrovskou variabilitu možných koaličních uskupení. Mohli bychom dělit dál a i při věští názorové pluralitě by dostali malé strany dostatek hlasů na to, získat křesla v zastupitelstvu. A že měl volič z čeho vybírat - téměř 60 politických uskupení. Při troše snahy mohl též získat obrovské množství informací a pokusit se svým hlasem zvrátit hegemonii velkých stran. Neučinil tak.

Přijde mi to asi stejně tak nezodpovědné, jako když někdo dá hlas sociální demokracii jen jako protest proti vládním stranám , jako by mu bylo jedno, co se v jeho kraji bude dít. Na druhou stranu netvrdím, že kraje nyní lehnou popelem. Největší rána pro voliče ČSSD může přijít akorát z neschopnosti jejich strany dostát svým předvolebním slibům. Pokud je ale voliči ve skutečnosti vůbec znají - to je zase často problém těch volících 40 %.

Na konec jen poznamenám, že má-li někdo radost z koalice ČSSD-KSČM, je dle mne nemocný člověk. A já pevně věřím, že těchto lidí není po sečtení výsledků dvou levicových stran oněch hrozivých 50 %. ODS dostala tvrdou lekci a jen kompletně očišťující klyzma je může vrátit na pozici důvěryhodné strany. Lekci dostala ale určitě i spousta odbojných voličů, kteří by za normálních okolností nikdy spojení ČSSD a KSČM nepodpořili.

Jak jsem napsal na začátku, je mnoho pohledů, z kterých lze nahlížet na volby 2008 a toto je jeden jediný z nich. Než se do toho zamotat, bude lepší skončit. Doufám tedy, že jsem svůj první příspěvek napsal srozumitelně a slušně. Nemůžeme chtít, aby se politici chovali slušně, když to neumí ani jejich voliči (jak potvrzují leckteré internetové diskuze). A nemůžeme také chtít, aby naše politická scéna pracovala na konstruktivním základě, když 60% oprávněných voličů není ani schopno mít konstruktivní názor, vyjma názorů z té druhé skupiny: „Stejně to nemá cenu.“

Autor: Zdeněk Fík | pondělí 20.10.2008 23:03 | karma článku: 19,40 | přečteno: 1140x
  • Další články autora

Zdeněk Fík

U zubaře? Bez titulu ani ránu

25.7.2009 v 9:11 | Karma: 47,61

Zdeněk Fík

Cyklošizung

16.5.2009 v 10:20 | Karma: 21,50