Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

cechynka

18. 11. 2009 19:06
Lépe bych to nenapsala...

Díky za každé slovo! R^R^R^

0 0
možnosti
AS

andreas

12. 11. 2009 9:02
lékař v Austrálii

Nemá někdo zkušennost z prací lékaře v Austrálii? Děkuji.

Andrea

0 0
možnosti
AS

andreas

12. 11. 2009 9:05
Re: lékař v Austrálii

pardon .... samozřejmě s prací ;-D

0 0
možnosti
JS

Kolumbo

9. 11. 2009 21:48
taky jsem pro to,

aby se lékaři / a vůbec všichni / chovali "tržně".  včetně školného, samozřejmě! O "tržnost" toho typu, že já budu platit jako idiot vzdělání mládencni či dívčině, který/á bude nejprv demonstrovat před úřadem ministra proti školnému, aby nabyté vzdělání obratem "prodal" tomu, kdo dá víc nemám zájem. Totéž platí pro zemědělce a nejrůznější odboráře, kteří by si nejraději vyhádali co nejvyšší platy pro sebe pomocí blokád silnic a hrozeb stávkami, abych jim já v daních jejich výsady zaplatil. Divná představa o trhu. tohle není trh, ale vydírání.

0 0
možnosti
ZF

sigishoara

9. 11. 2009 22:00
Re: taky jsem pro to,

Dobrý večer, svým způsobem jsem pro školné, protože by se mohla zvednout úroveň lékařských fakult. Z čeho ale budete pak lékařům toto školné kompenzovat? Odborníci jsou toho názoru, že aby školné mělo vůbec smysl, muselo by se pohybovat kolem částky 50000/rok. OK, proč ne..Kdo toho půjde, když ho na konci čeká plat přinejlepšim 17450,- hrubého? Bude-li ještě zadlužen nějakým školným, tak nedostane úvěr na bydlení a bude bydlet u rodičů do čtyřiceti.

Krom toho, pokud zaplatíte pár šupů ze svého na vzdělání lékaře, je téměř jistota, že se Vám to někdy v budoucnu hodí (aniž bych Vám to přál).

Resumé: Školné ano, ale pro kvalitu studia a ne pro něčí uspokojující pocit.

0 0
možnosti
ZF

sigishoara

9. 11. 2009 20:20
Projev díků

Děkuji moc za intenzivní diskusi. Nejsem sto, individuálně odpovídat. Každopádně jsem rád, že jsou zde i příspěvky, o kterých jsem psal ve svém článku. Dodává mu to na autenticitě. Někdo tady psal, ať si nestěžuji na plat, když to dělám dobrovolně. Myslím, že jsem se k tomu s dostatečným enthusiasmem vyjádřil v článku a že neni třeba více dodávat. Snad jen že není na škodu, o tom nahlas mluvit.

Také jsem zahlédl diskusi k tomu nejméně důležitějšímu, co se v článku vyskytlo. Totiž, zda je obecně technická škola obtížná či ne. Já říkám, že když chce někdo něco dělat pořádně, tak tomu musí hodně obětovat. Ty dva studenty jsem skutečně slyšel hovořit tak, jak jsem napsal..zároveň jsem byl mezi svými kamarády na jiných školách svědkem neuvěřitelných studijních přístupů, které byly většinou úspěšné. To není ale podstatná věc, já bych například nikdy nedal práva a asi ani MatFyz.

0 0
možnosti
ZF

sigishoara

9. 11. 2009 20:21
Re: Projev díků

Poděkování zakončím větou mé kamarádky, která mi z článku utekla a která vše lapidárně shrnula: " Dělám jako blbec od sedmi od rána, kolikrát do sedmi do večera. Vydělám si stejně, kolik jsem si vydělala během studií v Tescu při doplňování zboží. V tescu jsem se ale nemusela bát, že mě za jakoukoliv chybu zavřou."

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

9. 11. 2009 15:21
Pokora

Inu, u nás se ještě pořád pere individualismus Západu (kde je, mimochodem, úroveň běžné lékařské péče mnohdy horší než u nás) se socialistickým systémem "doktor pán". Těžko říct, co je lepší - ale kdyby se stylem "náš pacient, náš pán" přistupovalo k medicíně v minulosti, dodneška bychom se nezbavili pravých neštovic.

0 0
možnosti
B

bytostQ

9. 11. 2009 15:13
Začínající doktoři nemají velký plat, to je pravda

ale taky znám dost doktorů ve věku 35-50 let, kteří berou 60-150 tisíc ;-)

0 0
možnosti
PP

ippokorny

9. 11. 2009 18:10
Re: Začínající doktoři nemají velký plat, to je pravda

A jí zase znám spoustu lidí, co berou více, počínaje poslanci. A také, nezdá se vám, že mít plat sekretářky v Praze, tedy 30 tisíc, až ve věku 35 let, když ta sekretářka ho má od 20 let? A takových tvrzení můžu vymyslet spoustu. P.P:

0 0
možnosti
S

sůva

9. 11. 2009 15:09
Pacient nerovná se klient

-zdravotníci v tomto sytému zdravotnictví nemusí brát pacienta jako klienta - v tom je velký omyl českých pacientů. Zaměstnanci mají určitý (nízký) plat bez ohledu na počet či někdy i kvalitu vykonané práce. Chování národa při zavádění nepatrného poplatku,urážení zdravotníků,nevážení si této profese po staletích výrazné snahy v našem kulturním prostředí prospět těmto nemocným spolu s pocitem že co je zdarma to za moc nestojí zničilo vztahy nepodložené ničím,než vzájemnou úctou - penězi určitě ne. Důkazem jsou i výpady v této diskuzi a neuvěřitelná zavist aby se náhodou lékaři neměli dobře (u právníků to kupodivu nikomu nevadí,diskuzi o poplatcích či jejich platech jsem nikde nečetl) . Je to jako by strávník v závodní kuchyni vyžadoval servis restaurace 1.cenové skupiny. Takže bohužel - zdravotníci nejsou oceněni,tak máte nárok jen na tu závodní kuchyni-lepší to nebude,spíše horší.

0 0
možnosti
ŠB

stařec bez moře

9. 11. 2009 13:02
Na podporu fenix 07

uvedu další příklad. Manželka byla na chir.ambulanci s rozseklým čelem. Délka cca 4 cm. Na připomínku- jen 2 stehy?- spustil lékař- tak tohle mám hrozně rád, když pacienti radí a pokračoval dalších pár minut v podobném ražení. Stačilo jednou větou vysvětlit proč. Korunu tomu nasadil jeho kolega na poliklinice při převazu. Zakroutil hlavou a pravil- jen 2 stehy?.

0 0
možnosti
KP

krysodlak pizmovy

9. 11. 2009 13:22
Re: Na podporu fenix 07

Nez jsem utekl do zahranici, tak jsem v CR delal 3 roky chirurgii a trznych ran jsem pozasival stovky, ne li tisice. Pokud RZP privezla zliteho bezdomovce se 4mi promile, tak se na nejakou estetiku moc nehledelo, to se zasilo i bez anestezie. Pokud to bylo dite nebo zena s trznou ranou na tvari, tak jsem si bud daval hodne zalezet nebo jsem na to zavolal slouziciho lekare ORL - aby se predeslo tvorbe jizvy. Existuji ruzne druhy stehu. Pokud chce clovek sit esteticky, tak to muze usit i podkoznim stehem, ten je vsak narocnejsi a ne tak pevny. Na 4 cm jizvu bych dal ca 4 stehy.

0 0
možnosti
OO

olafolafson

9. 11. 2009 12:59
trzni prostredi

udelal jsem tu velikou chybu ze jsem si zacal cist tuto diskuzi.Vzdávám to a koncim protoze je to boj s vetrnymi mlyny.Ale jeste nez si najdu nejakou duchaplnejsi cinnost, musim tu nekolika lidem pripomenout jeden dulezity detail.V Ceske republice neexistuje trzni system ve zdravotnictvi!!!!!!!!!!!!Ano platime si mesicne vetsi ci mesi cast z platu na pojisteni. a o to vice nas zamestnavatel. Neboli u nas plati tzv. System verejneho zdravotniho pojisteni.Pokud se vam nedej boze stane opravdu neco vazneho, vezte ze vami odvedene penize na pokriti nakladu stacit nebudou! coz ale vzhledem k nasehu systemu nevadi. Problem je, ze obcane a obyvatele CR plati za zdravotni pojisteni malo.Malo na to jak vyspelou zemi jsme!! To neni chyba nasranych pacientu, ani nasranych lekaru.Je to chyba nasich vlad ktere si volime.Jedina zeme s trznim zdravotnictvim je USA, a jak vite pokud nejste z jeskyne, Obamu zvolili i proto, ze slibil, ze tenhle system zrusi!!!

0 0
možnosti
ES

dwarf

9. 11. 2009 15:27
Re: trzni prostredi

Nesouhlasím. Za jediný skutečně "funkční systém zdravotnictví" je považován čínský. Oficiální zdravotní pojištění neexistuje, proto se lidé snaží starat o svoje zdraví sami - proto jsou tam každé ráno i večer parky plné cvičících lidí. Dále mají lidé svého osobního či rodinného lékaře, kterému údajně platí, dokud jsou zdraví. Když onemocní, platit přestanou až do uzdravení. Vzhledem k tomu, že tam v době nemoci NEdostávají žádné sociální dávky, nemá smysl dělat podvody a zneužívat toho ...

Nazvat "funkčním" systém země, ve které žije nejvíce obézních lidí na světě, mi přijde zcestné!

0 0
možnosti
M

MattThePianist

9. 11. 2009 12:40
Není pokora jako pokora.

Milí přátelé, definujte mi zde, co si představujete pod slovem pokora? Pokora je vždy vztažena k někomu / něčemu.

Pokora k lékařské vědě a k životu? - Ano, tu má lékař mít.Pokora k pacientům? - Tu by měl mít lékař také. Ale poté také očekávám pokoru pacientů k lékařům. A jak má lékař tuto pokoru projevovat? Raději dobře odvedenou prací nebo debatou o rodinných problémech a kafíčkem?

Pokora k výplatní pásce a k současnému systému zdravotnictví? - O té nemá smysl v dnešní době ani hovořit. Někteří čtenáři tohoto článku pode mnou tyto věci nerozlišují.

Velkým problémem je, že pacientům chybí zodpovědnost za jejich vlastní zdravotní stav. Pokud pořád bude přetrvávat situace, kdy pacient bere lékaře jako kadeřnici, která mu (za mnohonásobně vyšší poplatek) udělá hlavu podle jeho představ, aniž by on musel hnout prstem, nečeká nás světlá budoucnost. Ani z pohledu pacientů, ani z pohledu lékařů.

S pozdravem,Medik 1.LF UK

0 0
možnosti
ŠB

stařec bez moře

9. 11. 2009 12:55
Re: Není pokora jako pokora.

Pod významem pokora si představuji uvědomění si zázraku žití a snadnosti  přechodu do nežití. Sklonit se před zázrakem, jakým je zdravé tělo schopno se samoléčit a řešit spoustu léčitelských úkonů, někdy i navzdory metodám těch, co si osobují právo léčit. Chovat se prostě jako člověk s vědomím si své smrtelnosti, což je základní měřítko, které mocné i nemocné staví na stejnou úroveň.

0 0
možnosti
  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2985x
poslední prázdniny