Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Žebříček prezidentských kandidátů

Výčet a vymezení ze strany pravicového voliče k utřídění myšlenek mých a třeba i Vašich.

Nejprve několik obecných konstatování:
1. Nelze brát vážně nikoho, kdo hovoří o „slušnosti“, „morálce“ či jakémkoli podobném „dobru“. Tyto pojmy neznamenají NIC (respektive pro každého znamenají něco jiného – i zločinný režim sám sebe definuje jako slušný a morální) a v rétorice prezidentských kandidátů mají jediný cíl: zakrýt ideovou prázdnotu, potažmo nevědomost.

2. Dělení kandidátů na „stranické“ a „občanské“ je irelevantní. Politické strany nejsou sprostým pozůstatkem minulosti, jak nás učí havlismus – politické strany by MĚLY BÝT zastřešujícími platformami pro skupiny lidí se stejnými politickými názory; mýtus „občanské společnosti“ pak neznamená více svobody, ale vládu nikým nevolených „elit“ a nátlakových organizací.

3. Nakonec je třeba odmítnout veškeré úvahy o pohlaví („genderu“, jak je dnes trendem říkat) prezidentských kandidátů. Tvrzení „prezidentem by měla být žena“ zcela nepředloženě implikuje, že ženy jsou „lepší lidé (politici)“ než muži, což je samozřejmě nesmysl. Prezidentem by měla být především osoba KOMPETENTNÍ – což nemá s pohlavím žádnou úměru.

TÁŇA FISCHEROVÁ trpí bodem 1 a ze všech kandidujících žen nejhůře bodem 3. Tánička reprezentuje archetyp ženy-ochranitelky, sluníčkového človíčka, který se řídí primárně citem a srší pozitivní energií na všechny strany. Její „dobrota“ jistě přiláká spoustu voličů zmatených tvrzeními, že naše politická scéna je celá špatně a je nutné ji od základů reformovat. Jenže paní Fischerová je bezbřeze naivní, ona zkrátka NEVÍ. Ohlušená hlasem svého SRDCE je schopná blábolit o tom, jak středověké cechy zaručovaly prosperitu a bránily plýtvání zdroji nebo jak zákaz prodeje v noci zachrání nebohé prodavačky před vykořisťováním. Nepochybuji, že to myslí dobře a že se jedná o skutečně laskavou osobu, jenže prezident není maminka, aby rozdával lidem lásku, stejně tak záležitosti republiky se netýkají citů, nýbrž nelítostného pragmatického rozhodování. Copak si dovedete představit Táničku jako „vrchní velitelku ozbrojených sil ČR“?

KAREL SCHWARZENBERG se řídí jasnou ideologií: havlistickou. Kudy chodí, zaklíná se Havlem a vší neplechou, jíž Havel českou politiku zaneřádil: tzv. „lidskými právy“, nenávistí k Rusku, nenávistí ke všemu českému a naopak nekritickému přijímání všeho „západního“, především tedy bruselského. Politikovi jako Schwarzenberg se za časů jadrnější mluvy říkalo VLASTIZRÁDCE – Česká republika není svrchovaný stát (to je pro něj a jeho kliku nacionalistický konstrukt, jenž je nutné co nejdříve vymýtit), nýbrž jen „region“ Svazu evropských socialistických republik. Honem co nejužší integraci, honem euro, honem ESM, honem cokoli, na co si Brusel vzpomene – a kdo je proti, toho zavřít do hladomorny, protože o „dobru“ EU se nediskutuje. Dlužno také podotknout, že se aktuálně jedná o předsedu „středopravé“ strany TOP 09, která provozuje reálný socialismus v podobě zvyšování daní, růstu státního dluhu a omezování občanských svobod chrlením nových a nových zákonů.

ZUZANA ROITHOVÁ je podobný eurofil jako pan kníže – jak by ne, jako europoslankyně je štědře placená a hoví si v centru propagandy. Nelze předpokládat, že by zájmy této země autenticky hájil někdo, kdo považuje stále hlubší politickou integraci za jedinou možnost a tvrdí, že „samostatnost je iluzí“. Tato obdivovatelka Angely Merkel je navíc nepřítelem svobody i v dalším rozměru: její striktně katolické přesvědčení jí velí například odmítat potraty, což je na jednu stranu sice „uzený sleď“ (toto nepatří do kompetencí prezidenta), na druhou stranu je pro mě osobně nepřijatelné, aby můj prezident prosazoval NELIBERÁLNÍ ZÁSAHY do rozhodování občanů.

JIŘÍ DIENSTBIER ML. je NIC. Jeho „disidentská minulost“ znamená, že má tatínka „disidenta“ (což byli, připomeňme si, měkčí soudruzi bojující proti tvrdším soudruhům). Své „myšlenky“ prezentuje na nic neříkajících billboardech a jedná se o tak slabého kandidáta, že nemá ani zdaleka plnou podporu strany, jež ho nominovala: ČSSD. Rozumnější sociální demokraté plánují nikoli překvapivě volit svého bývalého vůdce.

JAN FISCHER je favoritem médií – pravděpodobně proto, že je šedý, BEZ NÁZORU na cokoli, s naprosto nepochopitelnou nálepkou úřednického premiéra, co nic nezkazil (až na to, že například tragický omyl v podobě podpory fotovoltaiky je dílem právě jeho vlády), a s gloriolou bezobsažné „slušné obyčejnosti“ (viz opět bod 1 na začátku článku). Němci (kteří místní média vlastní) samozřejmě preferují maximálního antiklause (ne nutně ve smyslu osoby s opačnými názory než současný prezident, nýbrž s inverzní náturou: mírného, poddajného a nevyhraněného). Fischer neříká ano ani ne, svými postoji nijak NEPOBUŘUJE a dovedu si představit, že voliči, jejichž ideálem je „klid“ v politice, vyberou právě jeho. Bohužel to je další cesta, jak z naší republiky vytvořit protektorát – jen místo Schwarzenbergova jásání by jej doprovázelo Fischerovo pokrčení rameny.

VLADIMÍR FRANZ zoufale trpí body 1 a 2. Skutečně politické názory nemá žádné a vlastně se tím ani netají – naopak to v souladu s konceptem „nepolitické politiky“ vydává za ctnost. On přece nemusí být pravý ani levý, rudý ani zelený – on je MODRÝ a „autenticky občanský“. Pro začátek nám nabídne jen tu slušnost a o důležitých věcech se v pravý čas poradí s poradci, jejichž jména dosud nezná. Tomu já říkám „koupě zajíce v pytli“, pro lidi s odporem k politice jako takové je však tento idejí prostý kandidát zřejmě zajímavý. Nejvíce se vymyká tím, že je modrý – což je věc, kterou podle něj a jeho zastánců MUSÍTE tolerovat, jinak jste povrchní omezenec. K tomu za sebe zcela nekorektně dodám, že jeho vzhled je ohyzdný, krajně nereprezentativní a jde jen o dalšího „uzeného sledě“ vedle „slušnosti“ a „občanskosti“, kterým pan Franz odvádí pozornost od podstatných věcí.

PŘEMYSL SOBOTKA má zdánlivě vcelku rozumnou rétoriku (důraz na tradiční hodnoty, suverenitu ČR a např. také zachování naší měny), je proto nutné mít alespoň špetičku přehledu, aby se jeho potenciální volič dovtípil, že jde jen o prázdnou PÓZU. Zdánlivý odpor vůči EU je totiž převážen Sobotkovým „MĚKKÝM ano“ požadavkům Bruselu, neznalostí problematiky (hlasoval pro ESM) a také tím, že jej nominovala ODS, což je i přes občasné prsení se Petra Nečase strana eurofilní. Jde o stejně slabého kandidáta, jako je např. Dienstbier – pravděpodobně je produktem snahy ODS jakožto „velké strany“ (jejíž hvězda ale strmě padá) ukázat, že vůbec někoho posílá do ringu.

MILOŠ ZEMAN je buran – což ale není způsobeno nedostatkem intelektu, spíš jde o určitý svéráz a možná i „PR“ (a vpravdě osvěžující v porovnání s „mokrými hadry“ Fischerem nebo Sobotkou). Výrazné plusy u mě získává především díky rezervovanému postoji k EU (ač se sám prohlašuje za eurofederalistu, oponuje některým klíčovým omylům EU jako ekologismus nebo cenzura v podobě politické korektnosti) a reálné schopnosti „dělat politiku“ (tj. přijmout kompromis – viz opoziční smlouva s Václavem Klausem, dezinterpretovaná médii jako „demokratický deficit“). Samozřejmě mu lze vyčítat spoustu věcí, od zrůdně levičácké touhy po penězích „bohatých“ (progresivní zdanění) po „jestřábí“ tendence amerických neoconů (podpora preventivního úderu na Írán), ale přesto se zdá, že nakonec (bohužel) půjde o kandidáta (skutečné) pravice číslo jedna.

Vůči JANĚ BOBOŠÍKOVÉ jsem se zatím nedokázal úplně vyhranit. Program její Suverenity založený na odporu k evropské integraci a podpoře domácí podnikavosti vypadá sympaticky, méně již její dřívější koketerie s KSČM. Její výstupy v následujících předvolebních týdnech bude záhodno sledovat.

Autor: Jaromír Fajkus | pátek 14.12.2012 23:26 | karma článku: 19,47 | přečteno: 1426x
  • Další články autora

Jaromír Fajkus

Europropaganda, aneb proč mě netrápí agenti z Kremlu

Už několik let se s vzrůstající intenzitou hovoří o ovlivňování zdejších nálad a voleb východními mocnostmi za účelem „destabilizace“ a nasměrování zahraniční politiky směrem k Rusku (a Číně). Něco je ale přehlíženo...

24.1.2018 v 16:07 | Karma: 44,20 | Přečteno: 3560x | Diskuse| Politika

Jaromír Fajkus

Tři časté omyly související s volbou prezidenta

V následující stati se pokusím vyvrátit tři kompetence, které se prezidentovi České republiky mylně přisuzují a které do debat o kandidátech vnášejí zbytečné emoce.

16.1.2018 v 18:41 | Karma: 33,39 | Přečteno: 1286x | Diskuse| Politika

Jaromír Fajkus

Krátká polemika se 30 programovými prioritami Zelených

Zelení svůj program sebevědomě označují za „dobrý“ nebo „jeden z nejvíce oceňovaných“. Co ale do letošních voleb nabízejí a kam je zařadit? Nabízím kritický pohled.

6.10.2017 v 1:32 | Karma: 33,05 | Přečteno: 992x | Diskuse| Politika

Jaromír Fajkus

Co znamená přijetí solidarity s uprchlíky?

Nedávno jsem na Facebooku zaznamenal iniciativu, v rámci které se lidé fotili s cedulkou „solidaritu s uprchlíky #přijímám“. Hesla, zkratky a hashtagy namísto logické argumentace, to je nešvar obou stran názorového konfliktu...

26.6.2015 v 13:39 | Karma: 39,64 | Přečteno: 1776x | Diskuse| Politika

Jaromír Fajkus

Počítačové hry vs. bojovníci za politickou korektnost

Herní byznys v posledních několika dekádách zažil ohromný rozkvět, svými rozpočty předhonil ten filmový a s rozšířením mobilních zařízení a velmi levných počítačů se mu daří stále lépe. Stejně jako u ostatních odvětví IT se dříve jednalo o hájemství svobody, kreativity, originality a individuality – hráči zde nacházeli radost a také únik z často nepříjemné reality. Virtuální světy byly tak nějak víc „v pořádku“. Bohužel, časy se mění a svědectví o tom se lze dopátrat na každém rohu.

11.4.2015 v 18:35 | Karma: 22,16 | Přečteno: 584x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2150x
אָדָם

Seznam rubrik

Oblíbené blogy