Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Polemika s levicovým programem TOP 09, část první

„Čím svobodnější je trh, tím přísnější musí mít pravidla“ – ano, tato věta skutečně pochází z programu TOP 09, konkrétně z tzv. hodnotového desatera této strany, kterou její místopředseda Kalousek v rozhovoru označil za konzervativní a pravicovou. Obávám se, že jediným „pravicovým“ aspektem tohoto politického uskupení je ve skutečnosti řevnivost vůči nominální levici, především ČSSD a prezidentu Zemanovi. Ve volebním programu však nalezneme hlavně líbivé sliby (ne nepodobné programovým východiskům hnutí ANO) a ryze socialistické zásady, s nimiž se ani mírně pravicový volič nemůže ztotožnit.

Pravicová politika je taková, která klade důraz na svobodu jednotlivce. Ten tudíž nemusí na každém kroku zápasit se státní byrokracií, není demotivován vysokou daňovou zátěží a státní instituce mu nemluví do toho, jak nakládat se svým životem. Již na první pohled je patrné, že strana, která v minulém volebním období prosadila nejvyšší daně v historii ČR (údajně v rámci rozpočtové odpovědnosti – avšak státní dluh i přesto povážlivě vzrostl), prosazuje státní zásahy do stále většího počtu oblastí a nadšeně vítá regulace z EU, s pravicí, potažmo ideály občanské svobody, nemůže mít společného skoro nic. Zaměřme se nyní na některé body programu TOP 09, na kterých lze levicovost Schwarzenbergovy strany konkrétně demonstrovat.

Budeme v top formě
Leckdo jistě pamatuje na křížové tažení exministra zdravotnictví Hegera (právě za TOP 09) proti kouření v restauracích, alkoholickým nápojům levnějším než nealko a obecně proti „nezdravému životnímu stylu“. Nemusíte být zrovna závislí na tabáku, abyste pochopili, že stát zde poněkud překračuje své přirozené pravomoci a zasahuje do soukromého vlastnictví (v případě nařizování hospodám), potažmo do rozhodování každého jednotlivce, zda bude kouřit nebo jakým jiným zlozvykům se bude či nebude oddávat.

TOP 09 je i nadále přesvědčena, že ví, co je pro nás dobré, lépe než my sami, proto v programu nalezneme sliby a plány, jako například Budeme prosazovat nahrazení automatů se slazenými minerálkami a sladkostmi produkty zdravé výživy (to se týká škol – o odebírání odpovědnosti za děti z rukou rodičů jsem již psal jinde), Prosadíme zákon o podpoře sportu (není uvedeno, co by takový zákon obsahoval, ale nepřipomíná vám to trochu plány ČSSD na vytvoření ministerstva sportu?) nebo Nadále budeme potlačovat škodlivé vlivy kouření, konzumace alkoholu a přejídání (údajní pravičáci si nárokují právo dozorovat obsah našich talířů a sklenic).

Stát, který nechce mít přídomek „totalitní“, nesmí usilovat o kontrolu nad tak privátními záležitostmi, jako je stravování nebo pohybová aktivita občanů – tělo totiž náleží výhradně občanovi a je na něm, jak s ním bude nakládat. Argumentace tím, že stát poté musí hradit náklady na léčbu pacientů, kteří podcenili prevenci, není udržitelný: nechť je pojišťovnám umožněno uzavírat individuální smlouvy s jednotlivými pacienty podle tržních pravidel. O sebe pečující lidé budou zvýhodněni a „škodlivé“ pochutiny a poživatiny nebudou zatíženy „výchovnou“ daní. (Neodpustím si rýpnutí: není knížepánova rozšafná fajfka vlastně ideologicky závadná? Nebylo by vhodné ji nahradit například bio mrkví?)

Budeme top vzdělaní
Zastavme se ještě na chvíli u dětí a jejich formování státními institucemi: jedna z nejobsáhlejších kapitol programu TOP 09 se totiž týká vzdělání a právě zde nalezneme asi největší koncentraci slov jako „prosadíme“, „podpoříme“, „zamezíme“. Cílem následujícího období musí být dostupnost předškolního vzdělání pro všechny děti od 3 do 6 let; Vytvoříme podmínky pro zachování škol i v malých obcích; Náš cíl – alespoň třetina vyjíždějících studentů (míní se studijní pobyty středoškoláků v zahraničí) a tak dále. To je jistě hezké a leckterý volič na to možná uslyší, v programu však chybí vysvětlení, jak to všechno zaplatíme (pouze některé odstavce se zmiňují o tajuplném zdroji bohatství jménem „evropské fondy“). Ministerstvo školství bude v následujícím roce hospodařit s částkou téměř 140 miliard korun, a aby bylo možné splnit alespoň část slibů TOP 09, tato suma by se musela rapidně navýšit. K tomu je nutné připočíst ještě další náklady, protože TOP 09 by do roku 2020 údajně chtěla reformovat státní maturity, jejichž vytvoření a spuštění úřadem CERMAT stálo daňové poplatníky 1,4 miliardy korun – v TOP 09 tuto práci evidentně považují za špatnou a sami to za obdobnou částku jistě vymyslí lépe.

Mamutí stát řízený experty z TOP 09 vyhodnotí za nás, co je opravdu hodnotné a má smysl se učit nebo provozovat, proto se v programu dočteme, že Jazykové znalosti žáků chceme podpořit vysíláním zahraničních filmů i v původním znění (jak se taková věc podporuje, to se zakáže dabing? Školy budou muset vykazovat, kolik zahraničních filmů v původním znění dětem pustily?) nebo že Je nutné stanovení průhledných kritérií pro rozdělování dotací jednotlivým sportovním odvětvím, která by měla zohlednit společenský přínos (žijeme v pohnuté době, takže si vážně dokážu představit komisi úředníků placených z našich daní, kterak srovnávají společenský přínos košíkové a jízdy na kolečkových bruslích – vážně potřebujeme dotovat sport?).

Budeme top kulturní
TOP 09 cílí na tzv. kulturní frontu a často jí vyslovují podporu mediálně známé osobnosti, které onu kulturu obvykle za státní peníze produkují. Celé je to zaštítěno mýtem o občanské společnosti a postupném „zkulturňování“ národa, což bylo jedním ze stěžejních témat Václava Havla, na jehož dědictví ostatně zejména pan Schwarzenberg staví. Program TOP 09 proto zahrnuje obsáhlou část, v níž se adoruje kultura a její dopad na národ (sic – vždycky mě pobaví, když europeistické strany, jež národní státy považují za přežitek, najednou argumentují národem a podobnými kolektivistickými pojmy). Státní podpora kultury je tedy nepostradatelná, vyvozují v TOP 09, a zároveň se zavazují, že V následujících letech prosadí každoroční nárůst výdajů na kulturu (plánovaných 8 miliard korun na rok 2014 je asi málo, raději se zadlužíme o něco víc a podpoříme další divadla a folklórní slavnosti, o které by jinak nikdo neměl zájem).

Primárním zájmem je udržet veřejnoprávní média, takže máme jasno, že Česká televize nás bude kulturně obohacovat i nadále a budeme si ji z daní platit, i když například preferujeme soukromé kanály. Místa v radách chce TOP 09 obsazovat profesionály nezávislými na politických tlacích nebo zájmech (úplně vidím, jak politická strana obsazuje místa ve státních institucích „nezávisle“) a Činnost provozovatelů soukromých rozhlasových a televizních stanic chce TOP 09 podrobit důkladné obsahové analýze, což snad ani není nutné komentovat. Je tedy zřejmé, že i v oblasti kultury TOP 09 konzistentně trvá na tom, že ví, co je správné, s rebely s jiným názorem ve jménu objektivity zatočí a zdroje na to všechno najde.

V první části polemiky jsem se pokusil vylíčit, jak ideologové TOP 09 dychtí po neliberálních zásazích státu do každodenního života jednotlivce a jak ve svých stanovách vycházejí z konceptu centrálního plánování dobra pro všechny. Ve druhé části se zaměřuji na Evropskou unii, hospodářství, státní správu a politickou kulturu.

Autor: Jaromír Fajkus | pátek 11.10.2013 15:08 | karma článku: 20,27 | přečteno: 621x
  • Další články autora

Jaromír Fajkus

Europropaganda, aneb proč mě netrápí agenti z Kremlu

Už několik let se s vzrůstající intenzitou hovoří o ovlivňování zdejších nálad a voleb východními mocnostmi za účelem „destabilizace“ a nasměrování zahraniční politiky směrem k Rusku (a Číně). Něco je ale přehlíženo...

24.1.2018 v 16:07 | Karma: 44,20 | Přečteno: 3560x | Diskuse| Politika

Jaromír Fajkus

Tři časté omyly související s volbou prezidenta

V následující stati se pokusím vyvrátit tři kompetence, které se prezidentovi České republiky mylně přisuzují a které do debat o kandidátech vnášejí zbytečné emoce.

16.1.2018 v 18:41 | Karma: 33,39 | Přečteno: 1286x | Diskuse| Politika

Jaromír Fajkus

Krátká polemika se 30 programovými prioritami Zelených

Zelení svůj program sebevědomě označují za „dobrý“ nebo „jeden z nejvíce oceňovaných“. Co ale do letošních voleb nabízejí a kam je zařadit? Nabízím kritický pohled.

6.10.2017 v 1:32 | Karma: 33,05 | Přečteno: 992x | Diskuse| Politika

Jaromír Fajkus

Co znamená přijetí solidarity s uprchlíky?

Nedávno jsem na Facebooku zaznamenal iniciativu, v rámci které se lidé fotili s cedulkou „solidaritu s uprchlíky #přijímám“. Hesla, zkratky a hashtagy namísto logické argumentace, to je nešvar obou stran názorového konfliktu...

26.6.2015 v 13:39 | Karma: 39,64 | Přečteno: 1776x | Diskuse| Politika

Jaromír Fajkus

Počítačové hry vs. bojovníci za politickou korektnost

Herní byznys v posledních několika dekádách zažil ohromný rozkvět, svými rozpočty předhonil ten filmový a s rozšířením mobilních zařízení a velmi levných počítačů se mu daří stále lépe. Stejně jako u ostatních odvětví IT se dříve jednalo o hájemství svobody, kreativity, originality a individuality – hráči zde nacházeli radost a také únik z často nepříjemné reality. Virtuální světy byly tak nějak víc „v pořádku“. Bohužel, časy se mění a svědectví o tom se lze dopátrat na každém rohu.

11.4.2015 v 18:35 | Karma: 22,16 | Přečteno: 584x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Byla to pecka, poprvé jsem oddával snoubence, pochlubil se Babiš

5. května 2024  10:04

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se na sociální síti pochlubil, že poprvé oddával. „Byla to pecka,“...

Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů, včetně Hilšera či Drahoše

5. května 2024  9:48

Senátorský mandát hodlá v zářijových volbách obhajovat většina z 27 členů horní parlamentní komory,...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2150x
אָדָם

Seznam rubrik

Oblíbené blogy