Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reinkarnace - východiska

Většině lidí, co znám, připadá reinkarnace jako zábavný výmysl exotických náboženství, který nabízí lidem útěchu, že až zemřou, nebude to konec, ale budou si moci život znovu a znovu zopakovat v jiném těle. Pěkně to ilustruje můj oblíbený román Růženka je z příbuzenstva, ve kterém svědek pan Filigree, vypovídající pod přísahou o svém vlastnictví sto a jednoho slona v minulém životě, přivodí úsměv čtenáři a těžkou hlavu již tak značně popletenému soudci.

Podívejme se napřed, jak moc tato představa odpovídá skutečnému náboženskému výkladu v náboženství, které je s reinkarnací nejčastěji spojováno - v buddhismu.

Buddhismus považuje život za utrpení, převtělování pak za koloběh neustálé bolesti. Cílem buddhisty je osvobození se z cyklu převtělování, ukončení utrpení a dosažení nirvány - věčné blaženosti. Způsob, jak k tomu dospět je poměrně prostý i obtížný zároveň - je potřeba se zbavit karmy. Karmy jako řetězce příčin a následků našich činů, které nás poutají k tomuto světu. Karmy se buddhističtí mnichové zbavují převážně meditací.

Reinkarnace není ovšem buddhistická licence. Různé představy o tom, že naše "já" se po smrti znovu rodí v jiném těle, jsou rozšířené po celém světě. Byla i součástí ranného křesťanství. Je to způsobeno jen lákavostí té myšlenky, nebo to může mít nějaké jiné důvody? Může mít tato myšlenka nějaké reálné základy?

Podíváme-li se na reinkarnaci z dnešní perspektivy, budeme možná překvapeni, kolik psychologů a psychoterapeutů s touto myšlenku nějak pracuje. Důvod je jasný - regresní terapie. Psychoterapeutická metoda, která zbavuje lidi traumat. Podle psychologů mají traumata původ v naší minulosti a jejich zpracováním - vědomým znovuprožitím a pochopením - může dojít k vyrovnání se s minulostí a odstranění potíží. Problém nastává, pokud při prohledávání minulosti psychoterapeut nenarazí na žádnou událost, která trauma způsobila. Někteří psychoterapeuti ovšem při usilovném hledání v minulosti pacienta pomocí nejrůznějších více či méně přijatelných technik (například hypnózy, drog, hyperventilace) narazili na vzpomínky z "minulých životů" a po zpracování těchto vzpomínek se podařilo trauma odstranit. Poměrně běžně se dnes tato regresní terapie používá a jakkoli nechci hodnotit její výsledky, chci upozornit na to, že je založená na zkoumání minulých životů, tedy souvisí úzce s představami o reinkarnaci. A to i přesto, že mnoho regresních psychoterapeutů říká, že je nezajímá, zda jsou vzpomínky pacientů na minulé životy skutečné, nebo zda se jedná o výplody podvědomí. Pro ně je podstatné, že se tam skrývá traumatický zážitek, který je možné znovu "prožít" pomocí vyvolaných vzpomínek, a tím trauma léčit.

Jsou však terapeuti, kterým informace z minulých životů, zjištěné při regresi, nedávají spát. Riskují pak odborné znemožnění a sbírají informace z minulých životů svých pacientů, aby je porovnali se skutečností. Přinášejí výpovědi pacientů z minulých životů, ukazují jednak zajímavé ověřitelné historické detaily, jednak naznačují zákonitou provázanost minulých životů. Docházejí pak k zajímavým závěrům, částečně se kryjícím s náboženskými představami o fungování karmy.

Myslím si, že tady je místo, kde nám psychologie zůstává hodně dlužna. Jedná se o problematiku zásadní a skoro bych řekl určující. Zatímco křesťanský Bůh zdá se být vyloučen z vědeckého zkoumání pro svoji nepřítomnost ve zkoumatelném světě, skutečně důkladnému výzkumu problematiky minulých životů brání podle mého soudu pouze myšlenkové stereotypy. Důkladné a vědecky vedené prozkoumání této oblasti by přitom mohlo od základu změnit náš pohled na svět. A byla by to změna k lepšímu.

Literatura:

Knih na toto téma bylo napsáno poměrně dost, člověk musí některé z nich brát s určitou rezervou a hledat styčné body, ve kterých se shodují. Pokud chcete něco zkusit přečíst, můžete zkusit třeba:  
Raymond A. Moody, Paul Perry - Život před životem
Joel L. Whitton, Joe Fischer - Život mezi životy
Marta Foučková - Jsem
Stanislav Grof - Holotropní vědomí
Edith Fiore - Nejste tady poprvé

Příště: Reinkarnace - důsledky

Autor: Jan Moutelík | úterý 16.3.2010 19:54 | karma článku: 12,54 | přečteno: 780x
  • Další články autora

Jan Moutelík

Janečkův návrh volebního systému se mi nelíbí

Současný politický marasmus oprávněně vyvolává odpor občanů a spolu s tímto odporem přicházejí různé návrhy, jak z toho ven. K takovým návrhům patří i iniciativa pana Karla Janečka, známého úspěšného podnikatele, který se jako jiní odmítá smířit se systémem, vedoucím ke korupci a zneužívání vysokých státních funkcí.

23.8.2012 v 9:36 | Karma: 8,86 | Přečteno: 732x | Diskuse| Ostatní

Jan Moutelík

Neholešovská výzva

Musím říct, že jsem zklamaný. Čekal jsem, kdy se začne tvořit nějaká alternativa k současnému systému zastupitelské demokracie, který ovládají politické strany a který dává občanům velmi malou možnost ovlivnit dění ve státě. A když něco přišlo, je to text, který nic neřeší, jen vše zhoršuje. Staví odpůrce současného systému do velmi nepříznivého světla, ukazuje je jako nekonstruktivní amatéry, kteří nedokáží ani zformulovat smysluplné prohlášení.

20.3.2012 v 22:13 | Karma: 16,19 | Přečteno: 937x | Diskuse| Ostatní

Jan Moutelík

Přechod od současné demokracie ke skutečné demokracii

Před dvěma lety jsem zde na blogu uveřejnil návrh, jak implementovat demokracii, která by maximalizovala možnosti voliče spolurozhodovat o správě státu. Nyní bych se zamyslel nad tím, jakou cestou by se dalo k takovéto implementaci demokracie dospět.

5.2.2012 v 9:09 | Karma: 10,92 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ostatní

Jan Moutelík

Mýty o golfu: Drahá zábava pro snoby

Rozhodl jsem se napsat menší sérii článků o golfu. Berte to jako neobjektivní pohled vášnivého golfisty, který této hře propadl před mnoha lety a nyní už je pozdě tuto závislost léčit. Ovšem fakta, která budu na podporu svých zaujatých názorů uvádět, jsou skutečná jak jen fakta mohou být.

18.12.2010 v 9:44 | Karma: 10,74 | Přečteno: 987x | Diskuse| Ostatní

Jan Moutelík

Teď mluv, Zarathustro

Přišel jsi s tím, že Bůh je mrtev. A zdá se, že jsi měl pravdu. Lidé Boha stvořili, aby jim pomáhal. Zažehli Ho v sobě, aby jim svítil. Místo toho je ovládl, tak Mu sloužili a báli se Ho. Svítil, ale i hořel a pálil. Nakonec se lidé vzbouřili a Boha v sobě uhasili. Nyní se dělí lidé na ty, které Bůh pálí, a na ty, kterým chybí. Všichni mají společné jedno - nedokáží si přiznat, že něco není v pořádku.

30.10.2010 v 20:21 | Karma: 12,03 | Přečteno: 959x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Auto vyjelo ze silnice a srazilo tři chodce. Žena zemřela, dvě děti jsou zraněné

2. května 2024  16:40

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

D35 u Litovle blokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  16:36

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikovala více než sedm hodin nehoda...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  16:34

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Budoucí ministr Tuleja v problémech? Publikoval v pochybných vědeckých časopisech

2. května 2024  13:57,  aktualizováno  16:23

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1119x
Kdo z nás ví, kým doopravdy je? Já ani nevím, kým bych vlastně chtěl být, a docela by mě zajímalo, kým jsem kdy pro koho byl...

Věříte na reinkarnaci?

Seznam rubrik