Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
S

snaduzdost

30. 10. 2010 23:55
Tak tohle zapomněl Nietzsche do Zarathustry připsat

Pokračování:

Ihr habt den Weg vom Wurme zum Menschen gemacht, und Vieles ist in euch noch Wurm. Einst wart ihr Affen, und auch jetzt ist der Mensch mehr Affe, als irgend ein Affe.

Wer aber der Weiseste von euch ist, der ist auch nur ein Zwiespalt und Zwitter von Pflanze und von Gespenst. Aber heisse ich euch zu Gespenstern oder Pflanzen werden?

Seht, ich lehre euch den Übermenschen!

 

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

31. 10. 2010 8:26
Re: Tak tohle zapomněl Nietzsche do Zarathustry připsat

Sorry, nenašel jsem tam informaci o tom, že by Bůh stvořil člověka. Naopak, přímo v těchto slovech se Zarathustra odvolává na evoluci:

-

"Urazili jste cestu od červa k člověku, a leccos ve vás je posud červ. Kdysi jste byli opice, a i nyní je člověk opice - více než kterákoli opice."

-

Proto také hlásá nadčlověka. Další vývojový stupeň, který člověka překoná. "Člověk je cosi, co má být překonáno." Cožpak takto by mluvil někdo, kdo je přesvědčený o tom, že člověka stvořil Bůh? "Člověk jest provaz natažený mezi zvířetem a nadčlověkem - provaz nad propastí."

0 0
možnosti
F

Faustino

30. 10. 2010 23:54
Pane autore

Cituji: "Staré Mojžíšovy desky jsou rozbité. Blud dobra a zla, který na nich byl

vyrytý, byl nahrazen Babylónem polopravd, vypěstovaných na hnojišti

našich přání."

Mohl byste to nějak opsat jinými slovy? Já tomu neporozuměl.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

31. 10. 2010 8:13
Re: Pane autore

Aha. No to vychází přímo ze Zarathustry, kapitoly "O starých a nových deskách". Nietzsche říká, že staré desky (myslí křesťanská přikázání) rozbíjí a nahrazuje je novými. To, co křesťanství definuje jako dobro a zlo je falešné, protože je to odvozené z falešného východiska. Jenže po odvrhnutí tohoto falešného ale jasného systému hodnot nám zbývá co? Každý si postaví svůj vlastní systém hodnot, který často vychází z neúplného pochopení světa a z tužeb, které člověk má, ať už jsou jakékoli. :-/

-

Tyhle polopatismy jsou děsné. 8-o

0 0
možnosti
S

snaduzdost

30. 10. 2010 21:29
Lidé Boha stvořili

Autore, právě ten bůh, stvořený člověkem, je podle filozofa mrtev. Ne Bůh, který stvořil člověka. Toho Nietsche zdaleka nemyslel. A nadčlověk je prostě člověk poslušný tohoto Boha. Ne nějaká stvůra, vymyšlená na ideologicko politickou objednávku

0 0
možnosti
BAC

Bomben auf Christen

30. 10. 2010 21:34
Re: Lidé Boha stvořili

Jenom přinášíš do jiné roviny to, že křesťanství je vymyšlená blbost, víra v neexistujícího Boha, tedy, co se týče tvého příspvěvku, bůh = Bůh... A ten musí být zavrhnut... Jako překonaný koncept.

0 0
možnosti
BAC

Bomben auf Christen

30. 10. 2010 21:18
...

"Man is something that is to be surpassed. What have you done to surpass man?"

0 0
možnosti
F

Faustino

30. 10. 2010 21:02
Pane autore

Cituji: "Kolektivismus, který ubíjí individualitu".

Právě institucionalizované náboženství je ten kolektivismus. A naopak - individulalismus je největší nepřítel naboženství.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

30. 10. 2010 21:14
Re: Pane autore

Měl jsem samozřejmě na mysli kolektivismus komunismu a jeho klonů. Nemyslím, že by náboženství mělo výrazný problém s individualismem, nakonec je všechno mezi Bohem a věřícím. Individualita je výrazně popírána v sektách, to je ale extrémní forma náboženství.

0 0
možnosti
P

polytereftalat

30. 10. 2010 20:52
škoda , nadčlověk byl myšlen jinak než jste to pochopil

opravdu škoda

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

30. 10. 2010 20:56
Re: škoda , nadčlověk byl myšlen jinak než jste to pochopil

Nejde o to, jak jsem to pochopil já, jde o to, jak to pochopili jiní. Když Němci tragickým způsobem interpretovali tyto myšlenku, ještě jsem nebyl na světě, takže jsem na to nemohl mít nejmenší vliv.

-

Můžeme se ale o té myšlence pobavit, vždycky mě lákaly myšlenky, které naše civilizace zavrhla. ;-)

0 0
možnosti
DK

drkva

30. 10. 2010 20:50
Podnětné čtení

karma R^

0 0
možnosti
JZ

Jakub Zezula

30. 10. 2010 20:49
zajímavé

je ale při nejmenším nefér spojovat Nietzscheho s nějakou genocidou. Nietzscheho filozofie nehlásá žádné podlidi. Nadčlověkem se zde myslí člověk, který bude věřit sám v sebe, který bude odproštěn od křesťanské, otrocké morálky, čímž se i zabije Bůh, který tuto morálku ztělesňuje. Nietzsche se snažil emancipovat člověka a tento emancipovaný, v sebe věřící člověk měl být tím Nadčlověkem.

0 0
možnosti
V

V.Hamral.ml

30. 10. 2010 20:38
Homo Futurum

konečně pochopí, že individualita je článkem kolektivu a paradoxně, že kolektiv může fungovat jako individualita, takže veškerá hierarchie zůstane v temné minulosti, Temný Edmunde a všichni bozi, podlidé, nadlidé a elitáři budou jen vzpomínkou pro nové, učící se, konečně FUNKČNÍ mentality směřující k jedinému cíli: k expanzi s klesajícími nároky na svou funkci, která jako jediná může přinést větší poznání fyziky, která je nejvyšší, funkční modlou tohoto světa. Zánik pohlaví, zánik tělesných potřeb a ve finále zánik likvidací časem - někam tam hledí dnešní Zaraž-zhusta;-DR^ Každopádně fajn, že žiješ;-)

0 0
možnosti
K

keblaklabek

30. 10. 2010 20:36
Nikdo ti

nevyvrací ateismus tak nevyvraceej náboženství.Pokud ti ho někdo vyvracel, je to tvůj problém.;-O;-€Rv

0 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1119x
Kdo z nás ví, kým doopravdy je? Já ani nevím, kým bych vlastně chtěl být, a docela by mě zajímalo, kým jsem kdy pro koho byl...

Věříte na reinkarnaci?

Seznam rubrik