Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

Halfunx

23. 8. 2012 11:57
Hlas lidu je zásadní věc.

Zásadní je ctít právo každého na jeho svobodu. Svoboda každého sahá až na hranici svobody jiného. K určení hranic je nutné stanovit jak tyto hranice nalézt, definovat a chránit. Tímto základním principem se má řídit právo každého společenství. Dále je potřeba definovat toto společenství a stanovit jaký bude principu jeho vtah navenek. Rozhodování o všem co jsem zde napsal nelze svěřit do rukou zástupcům, ale musí si zase svobodně o tomto rozhodnout všichni, kdo se ke společenství hlásí. Listina základních práv a svobod a ústava musí projít všelidovou diskuzí a referendem.

Věřím v přímou demokracii, ale je mi jasné, že víc jako polopřímé se dosáhnout nyní nedá. Volební systémy pro zástupce budou vždy špatné, vyzdvihují a někdy i preferují osoby neskromné, nemorální a exhibicionisty bez sebereflexe. Málo kdy se opravdu zadaří najít vhodného morálního zástupce. Proto musí být možnost okamžitého zrušení mandátu.

0 0
možnosti
H

Halfunx

23. 8. 2012 11:57
Re: Hlas lidu je zásadní věc.

Jedinečnou možnost má nyní přímo volený prezident, ať se zaručí, že dá dohromady návrhy několika volebních systému a otevře z titulu své autority veřejnou diskuzi. Výsledek, podpořený peticí, pak může předložit vládě a parlamentu.

0 0
možnosti
MK

taras

23. 8. 2012 10:08
A helemese,

Edmund bloguje. A už takovou dobu - a já o tom fakt nevěděl. Což je škoda, utekla mi spousta vašich článků, pod kterými bych se vyřádil, oplatil vám vaše nájezdy (typu avarských hord) na mém blogu.

.

Co se volebního systému týká, nemám nic ani proti tomu stávajícímu, ani proti páně Janečkovu návrhu, ani proti vašemu. Na volebním systému závisí politické klima v zemi (podle Janečka dnes marasmus) minimálně, rozhodují jiné věci, z nichž asi bude nejdůležitější národní charakter.

.

Neexistuje totiž volební systém, který by dokázal eliminovat voliče. (Ty odstavce jsem opajcnul od vás, mě by to nenapadlo, ta finta s tečkou, ale vy jste to asi taky někomu ukrad.)

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

23. 8. 2012 10:24
Re: A helemese,

Zdravím. Je škoda, že jste nevěděl dříve o mém blogu, diskusi pod články vítám. ;-) Tečky jsou pěkné, nepamatuji se, že bych pomlčky někde ukradl, ale proti inspirování se nic nenamítám, naopak. Připadá mi to užitečné.

-

Volební systém má veliký vliv. Komunisti měli také volební systém. Ten nenechával prostor pro opozici, takže mohli v klidy nahnat lidi k volbám a dívat se, jak volí kandidáty Národní fronty. Tak vlastně systém eliminoval voliče, což podle vás nejde. Současný systém dává obrovskou moc politickým stranám - cesta k moci vede přes jejich kandidátky, takže ti, co kandidátky sestavují, mají také moc. Tuto moc jim nedává demokratická volba, ale právě volební zákon. 

-

Je jasné, že i v ideální demokracii je kvalita poslanců závislá na kvalitě voličů. To je určitá slabina demokracie, kterou vyvažuje fakt, že ve skutečné demokracii je většna lidí spokojená s vládou.

0 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1119x
Kdo z nás ví, kým doopravdy je? Já ani nevím, kým bych vlastně chtěl být, a docela by mě zajímalo, kým jsem kdy pro koho byl...

Věříte na reinkarnaci?

Seznam rubrik