Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přechod od současné demokracie ke skutečné demokracii

Před dvěma lety jsem zde na blogu uveřejnil návrh, jak implementovat demokracii, která by maximalizovala možnosti voliče spolurozhodovat o správě státu. Nyní bych se zamyslel nad tím, jakou cestou by se dalo k takovéto implementaci demokracie dospět.

Dnes mají moc v tomto státě ve svých rukou politické strany. Tuto moc jim dává volební systém do poslanecké sněmovny, který dělá z politických stran naprosto nezbytnou podmínku předání moci zastupitelům. Tento způsob předávání moci je nešťastný, protože politické strany nemusí plnit vůli voličů a moc, pocházející od voličů, může být snadno zneužita. Slabinu systému dávno odhalili lidé bez skrupulí a z pozice sponzorů a šedých eminencí poliických stran ovládají politické strany a tím i tento stát. Proto jde vedení státu často proti vlastním občanům a koná v zájmu různých skupin a mafií, jejichž hlavním argumentem jsou peníze a jejichž zájmem je napojit své příjmy na státní rozpočet. Situace přestává být únosná, lidé politickým stranám nedůvěřují a stále častěji na volby rezignují.

Politické strany se své moci dobrovolně nevzdají, ale jediný, kdo může ukončit jejich vládu v souladu se zákony, je zase nějaká politická strana. Nikdo jiný se totiž do poslanecké sněmovny nedostane. To vytváří zdánlivě bezvýchodnou situaci, která je často komentovaná pořekadlem "Kapři si rybník nevypustí".

Se stávajícími stranami se opravdu počítat nedá, nezbývá tedy než založit novou politickou stranu, která si dá změnu demokratických mechanismů jako hlavní bod programu. Jenže to je samozřejmě na existenci politické strany málo, protože pokud se taková strana dostane do parlamentu, musí být schopna vyjadřovat se prakticky ke všem projednávaným tématům a zákonům, jinak volič nikdy nezíská důvěru, že by ho strana mohla skutečně zastupovat tak, jak očekává. Napsat program politické strany ovšem znamená vymezit se, tím odradit spoustu voličů a tudíž nikdy nezískat potřebný vliv ve sněmovně k dosažení změny volebního systému. Přitom ke změně volebního systému je zapotřebí ústavní většina, to znamená opravdu výrazné vítězství ve volbách.

Řešení, které mě napadá, by mohlo být následující: Nová strana nabídne voličům, že bude do parlamentu přenášet jejich skutečné aktuální názory. Tedy že bude fungovat jako jakési rozhraní mezi navrhovaným systémem internetové demokracie a stávajícím systémem politických stran. Poslanci této nové strany by tedy byli v parlamentu pouze hlasovateli a ne skutečnými nositeli politických ideí. Krok podobným směrem slibovali voličům politici z Věcí veřejných, ovšem v tomto pokusu zůstali jen ve fázi slibů, protože se názory svých voličů ve skutečnosti nikdy neřídili. Nebyli ochotni stát se skutečně vyslanci svých voličů, protože v parlamentu chtěli hrát své vlastní mocenské hry.

Jak by tedy měl fungovat skutečný přenos vůle voličů do parlamentu? Strana by udržovala informační systém, který by umožňoval uživatelům přes internet uplatňovat svůj hlas při všech rozhodováních, která by v parlamentu probíhala. Uživatel by mohl sám podpořit vybrané stanovisko, nebo by mohl svěřit svůj hlas svému zástupci, kterému by důvěřoval, a který by po dobu svěření hlasu za tohoto uživatele rozhodoval v hlasováních, kterých by se uživatel neúčastnil přímo. Uživatelem systému by se mohl stát kdokoli, kdo by prokázal, že má volební právo. Tedy nejen ti, kdo by ve volbách podpořili tuto stranu. Důvody pro takové řešení jsou dva - jednak je nemožné ověřit jak kdo ve volbách hlasuje, a za druhé by účast v tomto systému byla nejlepší reklamou pro změnu demokratického systému. Uživatel by pouze potvrdil čestné prohlášení, že má volební právo a že podporuje změnu volebního systému, kterou propaguje tato strana.

Strana by zajišťovala synchronizaci informačního systému se skutečnými hlasováními v parlamentu. Každá věc projednávaná v parlamentu by byla v informačním systému a uživatelé by se k ní mohli vyjádřit, buď sami, nebo prostřednictvím vybraného zástupce.

Dokud by neměla strana poslance, pouze by zveřejňovala výsledky hlasování pro každou projednávanou věc. Informační systém by sloužil pouze jako informace o tom, nakolik se výsledky hlasování poslanců liší od vůle zastánců skutečné demokracie. Když by pak strana měla poslance, informační systém by přepočítal výsledky hlasování uživatelů a poslanci strany by byli zavázáni hlasovat v poměru, který by jim určil výsledek hlasování uživatelů systému.

Ve volební kampani by se strana snažila získat především nerozhodnuté voliče a notorické nevoliče. Na nabídku, že se nemusí rozhodnout teď, ale že mohou rozhodovat až o něco půjde, by mohli lidé slyšet.

Související články:

Máme demokracii?

Návrh nové implementace demokracie

Stranokracie - vláda politických stran

 

Autor: Jan Moutelík | neděle 5.2.2012 9:09 | karma článku: 10,92 | přečteno: 715x
  • Další články autora

Jan Moutelík

Janečkův návrh volebního systému se mi nelíbí

Současný politický marasmus oprávněně vyvolává odpor občanů a spolu s tímto odporem přicházejí různé návrhy, jak z toho ven. K takovým návrhům patří i iniciativa pana Karla Janečka, známého úspěšného podnikatele, který se jako jiní odmítá smířit se systémem, vedoucím ke korupci a zneužívání vysokých státních funkcí.

23.8.2012 v 9:36 | Karma: 8,86 | Přečteno: 732x | Diskuse| Ostatní

Jan Moutelík

Neholešovská výzva

Musím říct, že jsem zklamaný. Čekal jsem, kdy se začne tvořit nějaká alternativa k současnému systému zastupitelské demokracie, který ovládají politické strany a který dává občanům velmi malou možnost ovlivnit dění ve státě. A když něco přišlo, je to text, který nic neřeší, jen vše zhoršuje. Staví odpůrce současného systému do velmi nepříznivého světla, ukazuje je jako nekonstruktivní amatéry, kteří nedokáží ani zformulovat smysluplné prohlášení.

20.3.2012 v 22:13 | Karma: 16,19 | Přečteno: 937x | Diskuse| Ostatní

Jan Moutelík

Mýty o golfu: Drahá zábava pro snoby

Rozhodl jsem se napsat menší sérii článků o golfu. Berte to jako neobjektivní pohled vášnivého golfisty, který této hře propadl před mnoha lety a nyní už je pozdě tuto závislost léčit. Ovšem fakta, která budu na podporu svých zaujatých názorů uvádět, jsou skutečná jak jen fakta mohou být.

18.12.2010 v 9:44 | Karma: 10,74 | Přečteno: 987x | Diskuse| Ostatní

Jan Moutelík

Teď mluv, Zarathustro

Přišel jsi s tím, že Bůh je mrtev. A zdá se, že jsi měl pravdu. Lidé Boha stvořili, aby jim pomáhal. Zažehli Ho v sobě, aby jim svítil. Místo toho je ovládl, tak Mu sloužili a báli se Ho. Svítil, ale i hořel a pálil. Nakonec se lidé vzbouřili a Boha v sobě uhasili. Nyní se dělí lidé na ty, které Bůh pálí, a na ty, kterým chybí. Všichni mají společné jedno - nedokáží si přiznat, že něco není v pořádku.

30.10.2010 v 20:21 | Karma: 12,03 | Přečteno: 959x | Diskuse| Ostatní

Jan Moutelík

Chceme vůbec demokracii?

V minulosti jsem se na tomto blogu zabýval otázkou, zda máme opravdu demokracii a jak by šla demokracie vylepšit, aby opravdu byla tím, čím je nazývána - vládou lidu. Ukázal jsem, že technicky nic nebrání tomu, aby občan získal opravdu možnost denní kontroly nad rozhodováním státu pomocí informačního systému, který by umožňoval jak přímé rozhodování, tak zastupování vybraným zástupcem, který by byl kdykoli změnitelný. Žádný volič by nebyl podveden, žádný hlas by nepropadl.

9.10.2010 v 21:37 | Karma: 12,67 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nestihli pozvat

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1119x
Kdo z nás ví, kým doopravdy je? Já ani nevím, kým bych vlastně chtěl být, a docela by mě zajímalo, kým jsem kdy pro koho byl...

Věříte na reinkarnaci?

Seznam rubrik