Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komunisti

Chtěl bych se trochu věnovat vyjasňování základních pojmů naší politické reality. Velmi často se totiž lidé rozcházejí v chápání významu slov a to jim brání v vzájemném pochopení svých argumentů.

Součástí primitivního antikomunismu je špatné chápání významu slova "komunista". Pro některé lidi je komunistou automaticky každý člověk, který někdy vstoupil do komunistické strany. Pak už je komunistou navždy, je zaškatulkován a má vypálený cejch.

To je samozřejmě nesmysl, a to nesmysl velice škodlivý.

Komunismus je ideologie. Soustava názorů a postojů. Komunista je ten, kdo se s touto ideologií ztotožňuje, kdo věří v její správnost, podobně jako křesťanem je ten, kdo věří v pravdivost Ježíšova učení a muslimem je ten, kdo věří v poselství proroka Mohameda. Křesťan i muslim může ztratit víru, a lidem nezatíženým těmito ideologiemi to připadá naprosto přirozené a zákonité. Přeřadí si takového odpadlíka od víry do kolonky "bývalý", ale neupírají mu právo na změnu názorů a postojů, na myšenkový vývoj. Dokonce je lidem mimo danou ideologii takový myšlenkový posun obvykle sympatický, je přece obdivuhodné vyprostit se ze zajetí ideologické pasti a začít samostatně myslet.

Z nějakých důvodů podobný myšlenkový posun není uznán, pokud se týká komunisty. Pro některé lidi komunista nemůže změnit názor, není mu dovoleno "vzdát se bludů", podobně jako muslimové považují za největší hřích zřeknutí se islámu, primitivní antikomunista nedokáže nikdy uvěřit bývalému komunistovi, že změnil názor. Bude ho přesvědčovat o tom, jak je komunismus špatný, ale nedovolí mu si myslet totéž. Nepřipadá vám to absurdní?

Příčina tkví právě v nesprávném chápání slova komunista. Za socialismu bylo členství v komunistické straně výtahem k moci a lidé toužící po moci do této strany vstupovali a předstírali komunistické přesvědčení. Bylo jich tolik, že se pojem komunista stal pro mnoho lidí synonymem právě pro tyto mocichtivé lidi, kteří využívali kariéry v KSČ k realizaci osobních ambicí nebo hromadění majetku. Tady začíná to zmatení pojmů, komunista přestává být vyhrazen pro lidi věřící v určitou ideolgii, a začíná být používán jako pejorativní označení pro lidi nízkých morálních kvalit, kariéristy zneužívající politiky k budování osobní moci a prospěchu. Přitom u tohoto typu lidí nerozhoduje tolik politický program a ideje, které strana hlásá, jako spíše reálnost šance prodrat se k moci. Vzhledem k tomu, že za socialismu byla KSČ jedinou stranou, která měla skutečnou moc, všichni tito lidé se nahrnuli právě sem. Po revoluci se situace změnila a všechny parlamnetní strany byly těmito lidmi doslova zamořeny. V obyčejných lidech se usídlilo přesvědčení, že všechny politické strany řídí komunisti. Ale pravdou je, že tyto politické strany zachvátila stejná nákaza, jakou trpěla dlouhá léta KSČ.

Hned v závěsu za tímto zmatením pojmů jde ztotožnění pojmu komunista a bolševik. Bolševismus je odrůda komunismu, vyznačující se vynucováním názorové a politické jednoty a používáním nevybíravých prostředků k jejímu dosažení. Zdaleka ne každý komunista musí být bolševik, bolševické způsoby myšlení si naopak osvojuje řada primitivních antikomunistů.

Osobně jsem nebyl nikdy členem komunistické strany, ale jako dítě jsem byl vedený školou a státem ke komunistické ideologii, podobně jako v hluboce křesťanských zemích vyrůstají malé děti v křesťanské ideologii a nemají v dětství mnoho důvodů pochybovat o křesťanské víře. Pamatuji se, kdy jsem se začal komunistické ideologie zbavovat a co to bylo za námahu. Paradoxně mi  v tom pomohli sami komunisté, kteří mě usilovně vzdělávali ve své víře, takže jsem mohl její jednotlivé části dobře poznat a posoudit. Díky této zkušenosti vím, co je komunismus zač a vím, že je možné se od této ideologie oprostit.

Komunistou se člověk může stát, ale komunistou také může přestat být. Bývalí komunisté vědí, že je to pravda. Důležité je, aby si po zřeknutí se komunistické ideologie ujasnili, co vlastně je na té ideologii špatně a aby se toho špatného zbavili. Opravdové odmítnutí ideologie vyžaduje pochopení její podstaty. Komunismus je idea lákavá, proto není těžké jí podlehnout. Je to ale také idea mylná, proto je běžné, že lidé, kteří tento omyl pochopí, mylnou ideu opustí.

Horší je to s těmi, kteří jsou za komunisty zaměňováni - mocichtivými sobci, kariéristy, kteří politiku používají jako nástroj ke získání moci a postavení. Tito lidé jsou ve vysoké politice ve všech politických stranách, řídí náš svět a chovají se stále stejně, bez ohledu na to, jestli někdy byli v komunistické straně nebo ne. U nich se nejedná o ideologické zbloudění, ale o povahové vady a morální deficit, a to je často neléčitelné.

 

Autor: Jan Moutelík | pátek 12.2.2010 16:55 | karma článku: 20,98 | přečteno: 1291x
  • Další články autora

Jan Moutelík

Janečkův návrh volebního systému se mi nelíbí

Současný politický marasmus oprávněně vyvolává odpor občanů a spolu s tímto odporem přicházejí různé návrhy, jak z toho ven. K takovým návrhům patří i iniciativa pana Karla Janečka, známého úspěšného podnikatele, který se jako jiní odmítá smířit se systémem, vedoucím ke korupci a zneužívání vysokých státních funkcí.

23.8.2012 v 9:36 | Karma: 8,86 | Přečteno: 732x | Diskuse| Ostatní

Jan Moutelík

Neholešovská výzva

Musím říct, že jsem zklamaný. Čekal jsem, kdy se začne tvořit nějaká alternativa k současnému systému zastupitelské demokracie, který ovládají politické strany a který dává občanům velmi malou možnost ovlivnit dění ve státě. A když něco přišlo, je to text, který nic neřeší, jen vše zhoršuje. Staví odpůrce současného systému do velmi nepříznivého světla, ukazuje je jako nekonstruktivní amatéry, kteří nedokáží ani zformulovat smysluplné prohlášení.

20.3.2012 v 22:13 | Karma: 16,19 | Přečteno: 937x | Diskuse| Ostatní

Jan Moutelík

Přechod od současné demokracie ke skutečné demokracii

Před dvěma lety jsem zde na blogu uveřejnil návrh, jak implementovat demokracii, která by maximalizovala možnosti voliče spolurozhodovat o správě státu. Nyní bych se zamyslel nad tím, jakou cestou by se dalo k takovéto implementaci demokracie dospět.

5.2.2012 v 9:09 | Karma: 10,92 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ostatní

Jan Moutelík

Mýty o golfu: Drahá zábava pro snoby

Rozhodl jsem se napsat menší sérii článků o golfu. Berte to jako neobjektivní pohled vášnivého golfisty, který této hře propadl před mnoha lety a nyní už je pozdě tuto závislost léčit. Ovšem fakta, která budu na podporu svých zaujatých názorů uvádět, jsou skutečná jak jen fakta mohou být.

18.12.2010 v 9:44 | Karma: 10,74 | Přečteno: 987x | Diskuse| Ostatní

Jan Moutelík

Teď mluv, Zarathustro

Přišel jsi s tím, že Bůh je mrtev. A zdá se, že jsi měl pravdu. Lidé Boha stvořili, aby jim pomáhal. Zažehli Ho v sobě, aby jim svítil. Místo toho je ovládl, tak Mu sloužili a báli se Ho. Svítil, ale i hořel a pálil. Nakonec se lidé vzbouřili a Boha v sobě uhasili. Nyní se dělí lidé na ty, které Bůh pálí, a na ty, kterým chybí. Všichni mají společné jedno - nedokáží si přiznat, že něco není v pořádku.

30.10.2010 v 20:21 | Karma: 12,03 | Přečteno: 959x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1119x
Kdo z nás ví, kým doopravdy je? Já ani nevím, kým bych vlastně chtěl být, a docela by mě zajímalo, kým jsem kdy pro koho byl...

Věříte na reinkarnaci?

Seznam rubrik