Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

K superdebatě v České televizi

Byly to dvě hodiny ztraceného času? Ne – bylo to velmi poučné. A bohužel také smutné. Představitelé stran, kteří se v debatě moderované paní Světlanou Witowskou angažovali, doposud nerozhodnutého voliče asi nepřesvědčili.

Nechci nosit dříví do lesa – k televizní debatě se tu přede mnou vyjádřili velmi pěkně a trefně kolegové blogeři Martin Faltýn (Televizní, veřejnoprávní předsednická předvolební bramboračka) nebo Tomáš Škeřík (Superdebata), já bych si dovolil připojit pár svých názorů, postřehů:

Witowská byla lepší než Václav Moravec. Ten by i z tohoto pořadu vytvořil ONE MAN SHOW. Stejně,  jako ve svých Otázkách každou neděli v poledne.

Jako hrdý heterosexuál si dovoluji tvrdit, že Witowská to zvládla nejenom svým moderátorským umem, ale i velmi sympatickou vizáží.

Kdo selhal, byli všichni účastníci debaty.

PIRSTAN vyslali do diskuse Rakušana, nikoli adepta na premiérské křeslo Bartoše. Což mi přijde podivné, nicméně Piráti tak nějak v předvolebních průzkumech ztrácejí (prosím všimněte si, že za to může Babiš…), takže to možná svou logiku má. Navíc spoustu především těch starších a konzervativnějších iritují ještě stále Bartošovy dredy (já jsem tady před drahným časem předsedu Pirátů vyzýval k tomu, aby se – chce-li se stát premiérem - nechal ostříhat…). Pravda je ale taková, že Rakušan svého souputníka z tzv. demokratických stran, tedy Petra Fialu, zastínil. Pokud jde o pana profesora, pak se obávám, že byl nejméně přesvědčivý ze všech účastníků debaty a že jestliže mu vizážisti doporučili vystoupit tak, jak se na televizní obrazovce objevil, pak by je měl bez skrupulí vyházet. Vypadal totiž jako Harry Potter s fousama a jeho role Mirka Dušína české politiky byla hrubě nepřesvědčivá. Premiér Babiš hájil sám sebe, nepřipustil jedinou chybu, jíž by se dopustil, vypadal utahaně a jeho problém je v tom, že ačkoli plynně komunikuje anglicky, německy, francouzsky a rusky (což je nepochybně devíza, jíž se jen těžko může chlubit kterýkoli z jeho předchůdců či případných následovníků), ta čeština mu opravdu moc nejde. A on ten jeho verbální projev takto evokuje Gustáva Husáka, což dobré není.

Poznámka: můj tatínek byl Slovák. Nikdo to na něm nepoznal, tak dobře se česky, když se za mojí maminkou přestěhoval z Bratislavy do Prahy, naučil. Tipovali ho možná na Moraváka, protože měl trošku jiný přízvuk, na Slováka nikdy. Ale když se namíchnul – a já jsem mu tu příležitost jako normální, živej kluk, jímž jsem býval, dával v podstatě denně, vyspílal mi slovensky…

Každopádně se pánové z ANO, PIRSTAN a SPOLU dokázali v televizní debatě obviňovat jenom ze lží. To je šeredně málo.

Obávám se, že minimum prostoru k prezentování svých názorů dostával předseda ČSSD Hamáček. Jako by Witowská s ním do Poslanecké sněmovny už vůbec nepočítala. Přitom – mimo svých posledních slov, která uvedl – nehovořil od věci. Problém byla jeho výzva voličům KDU-ČSL, s nimiž má podle něj ČSSD tolik společného, že by měli volit jeho stranu, kterou by jejich někdejší předseda Josef Lux nepochybně volil. To nebyl jenom trapas… tím se Hamáček v očích mnoha lidí natolik shodil, že je zbytečné se o tom dál šířit. A jestli se vdova – paní Luxová – proti takovému tvrzení velmi ostře ohradila, bylo to zcela na místě.

Prostor dostalo i SPD. Tomio Okamura nám neuměl říci nic nového, on je skutečně konzistentní, názory nemění. Díky mu za to, já toho človíčka znám osobně, kdysi jsem s ním dělal rozhovor a mám ho rád. Nesouhlasím vždycky s tím, co řekne, co prezentuje, ale je to kluk, který „to svoje“ prodat prostě umí.

Na předposledním místě tohoto shrnutí Přísaha a Trikolóra. „Ufff…“ odfrkl by si úhlavní náčelník Apačů Vinnetou. Pan Šlachta představil vizi jeho uskupení nebo strany, která dnes čítá nějakých 360 členů, což na sebe v debatě prásknul.

Dal jsem si tu práci a našel jsem aktuální stav členské základny našich politických stran a hnutí.

Tady je:

Chci k tomu dodat, že aktuální stav členské základny Trikolóry se mi dohledat nepovedlo. Přede dvěma lety mělo bezmála deset tisíc sympatizantů, kteří však na členství ve straně teprve čekali. Vzpomněl jsem si tak na dobu před rokem 1989, kdy se na členství v této straně čekalo 2 roky, od podání přihlášky jste byl jen jakýmsi kandidátem.

Kolik členů má dnes Trikolóra opravdu netuším.

Paní Zuzana Majerová Zahradníková, která spolu s mladým Klausem zdrhla z ODS, svým prohlášením, že pro ni je případným koaličním partnerem právě strana, jíž opustila, je velmi nedůvěryhodným kandidátem.

Nakonec: já se obávám, že z celé televizní debaty vyšel nejlépe předseda KSČM Vojtěch Filip. Být nerozhodnutým voličem, jímž nejsem, a vycházet právě z této debaty, hodil bych to jednoznačně KSČM.

Na konec poznámka: ať to beru zleva nebo zprava, jak Fiala, tak Rakušan, na sebe práskli, že chtějí společně utvořit vládní koalici. Někdo (nevím přesně kdo…) na to upozornil, že kdo tedy volí ODS (nebo SPOLU, kde TOP 09 a KDU-ČSL jsou pouze přívěsky, jež má jejich guru vytáhnout do PS, kam by se jinak nedostaly), volí i Piráty a Stan.  Já potom nerozumím tomu, proč musela vzniknout dvoukoalice a tříkoalice, proč tyto tzv. demokratické strany nevytvořily pětikoalici. Bylo by vymalováno. Volby by pravděpodobně vyhrály.

Jenomže to by nesměli být dva kohouti na jednom smetišti. Bartoš a Fiala.

Pánové, možná flagrantní chyba, která vás připravila o vládu nad touto zemí. A o to vám asi šlo.   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Ďuran | čtvrtek 7.10.2021 10:26 | karma článku: 42,04 | přečteno: 10549x
  • Další články autora

Pavel Ďuran

Zvýšení koncesionářských poplatků

Vláda dnes prostřednictvím svého ministra kultury (Martin Baxa – ODS) míní představit komplexní podobu zvýšení koncesionářských poplatků.

15.5.2024 v 9:14 | Karma: 24,74 | Přečteno: 370x | Diskuse| Politika

Pavel Ďuran

Začalo MS v hokeji. Jeho úvod ve mně vzbudil rozpaky

Nejsem sportovní expert. I jako fanoušek jsem vlažnější. Určitě nemusím vidět každý sportovní zápas, každé sportovní klání, přesto se občas podívám rád.

11.5.2024 v 9:26 | Karma: 25,82 | Přečteno: 915x | Diskuse| Sport

Pavel Ďuran

Ještě jeden měsíc

Ještě jeden měsíc a naši zářnou pětikoalici čeká první volební prubířský kámen. Volby do Evropského parlamentu.

7.5.2024 v 17:44 | Karma: 22,11 | Přečteno: 428x | Diskuse| Politika

Pavel Ďuran

Zrušme zákoník práce úplně!

Že Petr Fiala žije ve svém snovém, akademickém a s životní realitou zcela nesouvisejícím světě, je zřejmé. Osobně se ale domnívám, že by měl zajít ještě dál!

3.5.2024 v 0:43 | Karma: 27,99 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika

Pavel Ďuran

Do prvomájového průvodu jsem chodil dobrovolně

A vůbec jsem nebyl sám. Novodobí historikové, kteří zasvěceně hovoří o době reálného socialismu, aniž ho sami zažili, mým dětem a vnukům vyprávějí o tom, jak jsme do prvomájového průvodu chodit museli.

1.5.2024 v 9:49 | Karma: 27,47 | Přečteno: 765x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

  • Počet článků 408
  • Celková karma 25,86
  • Průměrná čtenost 1458x
Je mi 61 let. Dívám se a občas i vidím.

Seznam rubrik