Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SL

"Prosím proto, nelžete" - mám pocit, že jsem žil v jiné realitě (SM a jsem o pár let starší).

Dobře se měli hlavně děti významných soudruhů a šmelinářů ... Ti si to chválí dodnes.

Měl jsem se taky dobře, ale bylo to lidmi okolo (příbuzní a známí).

Než aby jsme trávili život ve frontách na předražené banány, pomeranče, fíky, hroznové víno , tak jsme raději dělali něco jiného.

Třeba to hroznové víno jsme si vozili od staříčka z Boršic (občas se při návštěvě stařenky šlo makat do vinohradu).

To potupné shánění vybavení domácností, ošacení a obutí (+ úplatky) si nepamatujete ?

0 0
možnosti
SL

PS. pamatuje si ještě někdo "Kubánské pomeranče" ?

(nápověda: zelené, suché, bez chuti )

0 0
možnosti
JS

Táta nechodil, ale v pohodě to teda určitě nebylo, jestli vám stačí, že jsme třeba nikdy nebyli u moře... a sama jsem mamce jako dítě chodila stát fronty na vložky a toaleťák. A když byly banány, tak to byl svátek. PS: jsem Husákovo dítě

5 0
možnosti
MB

Fronta na vložky mě štvala ještě víc než na cokoliv jiného. Drogérie byla na náměstí, otvírala v dvě. Ve škole jsme končily o půl druhé a tou dobou už tam byla fronta. Stály jsme tu potupnou frontu (v té době žádné reklamy na vložky nebyly, všechny jsme se tvářily, že nic takového neexistuje) a kolem procházeli kluci, do kterých jsme byly zamilované. Tohle komunistům nezapomenu do smrti

5 0
možnosti
OF

Pamatuji si na jednu událost. Chodil jsem do polské školy v Třinci.

Jako prvňáci jsme tvořili špalír. Starší žáci šli v průvodu. Jednomu

všichni říkali "Hitler. ". A když "Hitler" šel kolem nás, zakřičel jsem

"Ať žije Hitler! ", polsky. Učitelkou mi pak bylo taktně vysvětleno, že není Hitler jako "Hitler"

1 0
možnosti
DP

Jelikoz ja od poloviny sedesatych let ziji mimo rodnou vlast, tak muzu jenom srovnavat situaci od roku 1950 do roku 1965. Jak na zakladce tak na gymplu bylo chozeni do pruvodu povinne, na gymplu byly dokonce "polopovinne" kosile CSM, kdo do pruvodu prisel bez ni, musel pak tridnimu vysvetlovat (on z toho jak vypadalo nemel sam zadnou radost, ale bylo mu to verchuskou narizeno) duvod. V zamestnaní byla ucast na prvomajovem pruvodu taky "polopovinna" kdo neprisel, nemel sice od zacatku 60tych let, alespon u nas, "primy postih" , ale vedelo se a funkcionari bylo naznaceno, ze absence v pruvode bude mít "dusledky" - zmensene premie, zatrzeny sluzebni postup atd atd.

5 0
možnosti
AM

A74d13a38m 46M32a63l53ý

2. 5. 2024 8:18

Postupně, drobnými krůčky tu dobu komunistického vládnutí budeme přikrášlovat ...

8 0
možnosti
Foto

Blbost. Jaké dobrovolně? Kdo tam nebyl, měl průšvih. Já jsem naštěstí ve škole mohl říci, že jdu s atletickým oddílem, na Spartaku jsem řekl, že jdu se školou a nešel jsem nikam. Stejně mě jednou vymákli, protože si to ověřovali.

7 0
možnosti
Foto

Hlavní úkol 1. máje byl - vyhnout se transparentu, neboť ten se odevzdával na konci průvodu. Bylo-li již hezky seběhnout z Letné třeba na zahrádku na Žofín!

1 0
možnosti
VF

Jako školák jsem to měl příkazem.

Pak už jsem tam nikdy nešel.

4 0
možnosti
MK

Já jsem tedy do průvodu dobrovolně nechodil. Vlastně jsem tam nechodil vůbec, protože už jsem měl tolik škraloupů, že absence v průvodu už mi nijak zvlášť nepřitížila.

Ale měl jsem kolem sebe i lidi, kteří tam chodili dobrovolně. A všichni do jednoho to byli komunisté.

0 0
možnosti
JL

To co p. Duran pise je skutecnost let sedmdesatych, zapomina, ze komuniste uzurpovali absolutni moc v rpku 1948! Me bylo v roku 1950 sedm let, tak si leta padesata a sedesata pamatuju velmi dobre. A ta bla verte nebo neverte byla zcela jina a vice se podobala letum 1939-45 nez letum sedmdesatym, jez si pamatuje p. Duran. To uz meli komunisti ve svych krajskych a okresnich ekretariatech svoje obchudky kde bylo k dostani zbozi, o nemz se mohlo obycejnemu smrtelnikovi, jenom zdat. Pristup tam meli jenom funkcionari KSC, nikoliv obycejni cleni. Mozna temi funkcionari byli i Pavlovi rodice.

3 0
možnosti
  • Počet článků 419
  • Celková karma 22,54
  • Průměrná čtenost 1448x
Je mi 62 let. Dívám se a občas i vidím.

Seznam rubrik