Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Covid - 19: u nás zatím dobrý

Ačkoli je u nás celá domácnost onou (věkově i zdravotně…) ohroženou skupinou, zatím jsme koronavirově zdrávi. Nebo jsme bez příznaků.

Chováme se – i bez vládních nařízení disciplinovaně, venku mezi lidmi nosíme roušky, nepořádáme bujaré večírky, takže i oslavy významných kulatých narozenin mé manželky proběhly na sklonku září velmi distinguovaně a výhradně v rámci nejbližší rodiny.

Nejmladší vnučka je stále ještě s maminkou doma, tam problém není, vnuci však přišli po jaru i na podzim o školu.

V zemi máme nouzový stav – a i když je přírůstek nově nakažených mnohonásobně vyšší, než byl na jaře, nemáme zavřené obchody, nemáme zavřené ani hranice (pomíjím fakt, že okolní státy je pro nás vzhledem k naší epidemiologické situaci zavírají), zato máme opět zavřené školy, restaurace a bary, bazény, fitnesscentra a další. Nově nesmíme zpívat.

Jestli kdykoli na jaře byla opatření vlády napadána s tím, že nedokázala tu či onu uzávěru smysluplně vysvětlit, dnes je situace jiná: vládní opatření vcelku logicky zargumentována jsou a jen naprosto nesoudní jedinci s tím mají problém.

Pokud se týká restaurací a barů, pak chápu, že s tím jejich majitelé nějak bojují. Na druhou stranu si ale ubližují sami tím, že dokážou v televizním zpravodajství plakat jako třeba nějaký barman, který před koronavirem vydělal za týden ve svém podniku v centru Prahy 100 tisíc týdně, takže nyní se mu bar provozovat nevyplatí a zavírá. Pro kolegu Vracovského opakuji, že dotyčný podnikatel oněch sto tisícovek týdně (podle jeho vlastních slov) VYDĚLAL, nikoli toliko utržil!

Majitel fitnesscentra se zase včera v hlavní zpravodajské relaci téměř udusil, když s nepovděkem konstatoval fakt, že státní kompenzace za zavření jeho podniku činí pouhých 500 Kč denně. Za to, že nic nedělá! Moje sousedka, která na jaře zůstala na 60 % doma, protože její podnik nefungoval, šla zavádět chmel. Chlap, jemuž by jeho muskulaturu musel závidět snad i Schwarzenegger v době své největší kulturistické slávy ve zpravodajském spotu doma napíná jakési gumové posilovací zařízení a brečí jako malá holka, když si odře kolínko, místo toho, aby vzal do ruky třeba lopatu a nějakou tu kačku si přivydělal.

O celebritách naší hudební scény je zbytečné se šířit. Jestliže si za půldruhahodinový koncert umí účtovat čtvrt miliónu korun (někdo méně, někdo i výrazně víc), pak je měsíční uzávěra jejich produkcí skutečně bolet nemusí.

Stále se hovoří o tom, co to náš státní rozpočet - i tento relativně mírný lockdown – bude stát. Nemyslím si, že Babiš se svou vládou dokázal do těchto dní prohospodařit půlbiliónový schodek, který mu Poslanecká sněmovna schválila. Myslím si, že nějakých 150, 200 miliard ještě k dispozici má.  Jinak by pravděpodobně přišli s výrazně vyšším deficitem, než který pro příští státní rozpočet navrhují.

Problém tak zůstávají školy a jejich zavření. Žádný problém to ale ve skutečnosti není. Tak co, budeme mít generaci blbějších dětí! Stejně je máme – když se podíváte na výsledky předloňských nebo loňských maturit, kdy jsme o nějakém koronaviru neměli ponětí, je to poohlédnutí skutečně tristní. Nás na pražském gymnáziu Voděradská na začátku 80. let minulého století maturovalo v ročníku 180 a nástrahami zkoušky z dospělosti neprošli tři studenti! A penzum znalostí tehdejšího gymnázia, mnozí se mnou nebudou souhlasit, bylo vyšší, než je dnes mnohých bakalářských či dokonce magisterských vysokoškolských titulů.

Pokud jde o schodek státního rozpočtu (a jak s ním zatížíme naše děti či vnoučata) osobně vůbec nemám problém. Naše děti berou každý cca dvojnásobek toho, co beru já, a jejich životní úrovně se jen málo dotkne třeba i patnáctiprocentní inflace.

Pokud jde o vnoučata, ta si s tím ve svém dospělém životě, myslím si, poradí taky. Když mi můj starší vnuk hrdě ve druhé třídě ukazoval svojí žákovskou knížku, ve které měl jen samé jedničky, řekl jsem mu, že jeho „žákajda“ je stereotypní, prostě nuda. „Kde máš trojku, čtyřku nebo pětku? Poznámku?“ ptal jsem se. Rodiče samozřejmě zděšení – já ale vím, že třídní kolektiv nemá šprty rád. A to může být větší malér než třeba jedna dvojka – někdy – na vysvědčení. „Až dostaneš kouli,“ říkám, „dostaneš od dědy stovku.“ A Zbynďa se tak „snažil“, až jí nakonec přinesl. Z bezvýznamného předmětu, ale v té žákovské byla. Svoji stovku dostal, přede mnou ji svěřil útrobám své kasičky. A teď ten mladší, Vítek – dva roky po starším bráchovi taky ve druhé třídě. On je ale živel (tuhle jsem se o něm zmínil, jak mi kartáčem vydrbal vánočního kapra ve vaně), z něhož, i když samé jedničky také nosí, šprt nikdy nebude. Volá mi: „Dědo, dostal jsem čtyřku…“ Už jsem starší pán a dva roky stará příhoda s jeho bratrem se mi hned nevybavila. Také vzhledem k tomu, že by mne nikdy nenapadlo ho za špatnou známku na rozdíl od jeho bratra uplácet. Chtěl, když brácha za kuli dostal kilo, za čtverec padesátku.

Já osobně se tak o budoucnost našich dětí a vnoučat nebojím. Jsou jinde, než jsme byli my. A pokud si dobře pamatuji, pak naše „poplyšové“ období bylo velmi často o úsporných balíčcích a utahování si opasků. Zase se to líbit nebude, ale za pravicových vlád.

Ale i kdyby i mí nejbližší tak někdy příště museli žít, vůbec se o ně strach nemám. Zvládnou to a zvládnou to lépe, než jsme to zvládali my.  

Autor: Pavel Ďuran | pátek 16.10.2020 9:56 | karma článku: 18,41 | přečteno: 420x
  • Další články autora

Pavel Ďuran

Docela obyčejná plichta – debakl vládních stran se nekonal

Jestliže jsem byl skálopevně přesvědčen o tom, že strany vládní koalice dostanou už v eurovolbách pořádně za uši, zmýlil jsem se.

10.6.2024 v 6:29 | Karma: 19,69 | Přečteno: 606x | Diskuse| Politika

Pavel Ďuran

Zase malér na železnici

Srazily se nám dva vlaky. Umírali u toho lidé. A to tak, že poměrně dost. Čtyři zmařené lidské životy, to je totiž docela síla!

7.6.2024 v 4:30 | Karma: 23,52 | Přečteno: 553x | Diskuse| Společnost

Pavel Ďuran

Za hranice všedních dní

To s cestovkou, která se tím chlubí – s ní ale také za hranice domluvené ceny a služeb, které za tyhle prachy přislíbila. Asi nesmím jméno CK, která na našem trhu funguje již více než 100 let, jmenovat.

22.5.2024 v 16:16 | Karma: 17,09 | Přečteno: 405x | Diskuse| Cestování

Pavel Ďuran

Zvýšení koncesionářských poplatků

Vláda dnes prostřednictvím svého ministra kultury (Martin Baxa – ODS) míní představit komplexní podobu zvýšení koncesionářských poplatků.

15.5.2024 v 9:14 | Karma: 27,83 | Přečteno: 496x | Diskuse| Politika

Pavel Ďuran

Začalo MS v hokeji. Jeho úvod ve mně vzbudil rozpaky

Nejsem sportovní expert. I jako fanoušek jsem vlažnější. Určitě nemusím vidět každý sportovní zápas, každé sportovní klání, přesto se občas podívám rád.

11.5.2024 v 9:26 | Karma: 26,08 | Přečteno: 939x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

„Všímá si kancléř vůbec, co se děje?“ Jak Německo poznamenal volební šok

11. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Německu Je sečteno. Spíše by se dalo říct zúčtováno. Němci koaliční vládě kancléře Scholze nicnedělání...

Léto plné silničních uzavírek. Přehled, kde v Česku mohou řidiči čekat potíže

11. června 2024

Premium Ani letos při prázdninových toulkách po Česku nemohou lidé doufat v hladký průjezd po tuzemských...

Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci o příměří, Rusko se zdrželo hlasování

10. června 2024  22:50

Rada bezpečnosti OSN schválila svou první rezoluci podporující dohodu o příměří mezi Izraelem a...

Už žádné dveře otevřené dokořán. Portugalsko zpřísňuje migrační politiku

10. června 2024  22:14

Portugalská vláda oznámila akční plán, který zpřísní pravidla pro vstup migrantů. Naopak také...

  • Počet článků 411
  • Celková karma 25,43
  • Průměrná čtenost 1464x
Je mi 62 let. Dívám se a občas i vidím.

Seznam rubrik