Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Vulkány na Jupiterovu měsíci Io

NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)

Měsíc Io

Io je nejvnitřnější ze čtyř velkých měsíců Jupiteru. Má průměr 3 643 km a je tedy třetím největším měsícem obří planety a zároveň čtvrtým největším měsícem Sluneční soustavy. Je dokonce o něco větší než náš vlastní Měsíc (ten má průměr 3476 km). Io obíhá Jupiter jednou za 1,769 dne rychlostí 17,33975 km/s.

Právě tento měsíc se stal při 57. a 58. oběhu sondy kolem Jupiteru cílem vědeckého průzkumu. Jak v prosinci minulého roku tak začátkem února se sonda přiblížila k měsíci až na 1500 km. 

Kamera JunoCam, která sice není vědeckým přístrojem v pravém slova smyslu, ale zásobuje nás nádhernými obrázky ve viditelné části elektromagnetického spektra, už poslala na Zemi snímky, které při průletu kolem měsíce zachytila. Některé z nich ukazují oblasti Io, které nebyly zobrazeny už přes 30 roků. 

Io je měsíc, který je známý především svou vulkanickou činností. Ta je způsobena intenzivním slapovým vlivem Jupiteru. Měsíc má vázanou rotaci, což znamená, že k obří planetě přiklání vždy stejnou stranu. Pokud by byl měsíc Io osamocený a Jupiter by neobíhaly další (a ještě větší měsíce), nejspíš by slapový ohřev nebyl tak intenzivní. Přílivová vlna, lépe řečeno přílivová hora (na Io logicky není tekutá voda) by měla být vysoká až 500 metrů a kdyby na ni měla vliv jen gravitace Jupiteru, dávno by ztuhla v pevném tvaru. Sousední měsíce Europa a Ganymed ovšem mají na Io také gravitační vliv. Protože obíhají Jupiter jinou rychlostí s jinou periodou, není jejich vliv konstantní. Slapové hory na Io se tedy pohybují. To má za následek tření v silikátovém plášti měsíce - a jeho roztavení. 

Poškození sondy radiací

Na snímcích je ovšem kromě měsíce vidět také opotřebení kamery. Ta měla původně fungovat jen během několika prvních průletů kolem Jupiteru - a celkově mělo jít jen o krátkou dobu. Při příletu sondy k Jupiteru ale došlo k několika poruchám. Následně byla sonda uvedena na jinou než původně plánovanou dráhu. Ta je daleko protáhlejší a tak trvá výzkum obří planety daleko déle, než se původně předpokládalo. 

Problematické je to proto, že se tak dlouhý časový úsek samozřejmě podepisuje na schopnostech sondy. Navíc ji postupně ničí silná radiace, která panuje v blízkosti Jupiteru. Kamera má například dnes už snížený dynamický rozsah a navíc se v jejích snímcích objevují tmavší pruhy. Vědci přesto dokázali zpracovat snímky tak, aby se z nich dala složit fotografie, která odpovídá skutečnému vzhledu měsíce. Je samozřejmě o něco ostřejší a barevnější než to, co bychom přímo na místě mohli vidět očima. 

Před rokem mimochodem přišla sonda o více než 200 snímků, které byly touto kamerou pořízeny.  

Bylo to způsobeno nečekaným zvýšením teploty kamery během 47. a 48. blízkého průletu kolem Jupiteru. Zatímco při prvním zmiňovaném průletu trvala anomálie přes 36 minut, při druhém průletu to bylo kolem 23 hodin. 

Zdá se, že se životnost sondy pomalu blíží ke konci. Koneckonců pracuje na oběžné dráze Jupitera už od roku 2016. I teď pro ni ale vědci samozřejmě našli zajímavou práci. Věnuje se tedy jedné z posledních a velice nebezpečných misí - zkoumá měsíc Io. 

Gravitace Io mimochodem také pozmění dráhu sondy. Od letošního února jí bude k oběhu kolem Jupiteru stačit 33 dní místo 38 dní.

Obrázek: Io. Zdroj: NASA, SwRI, MSSS,https://www.missionjuno.swri.edu/Vault/VaultOutput?VaultID=51266&ts=1707864257

Vzhled Io

Io je vulkanicky aktivnější než naše Země. Právě proto na něm nejsou vidět žádné velké krátery, vznikající po dopadu meteoritů a asteroidů. 

Na snímcích se dá pozorovat jak denní tak noční strana měsíce. To je způsobené tím, že obří planeta Jupiter odráží sluneční světlo - a právě rozptýlené světlo odražené planetou slabě osvětluje tmavou noční stranu. 

Tmavé skvrny jsou způsobeny vulkanickou činností. Mělo by se jednat o tzv. kaldery, sopečné propadliny a krátery, které známe i ze Země. 

Láva, která z nich vytéká, může dosahovat teploty kolem 1400 stupňů Celsia - je o něco teplejší než většina pozemské lávy.

Kromě lávy produkují sopky na Io také obrovské množství síry, která se ukládá na povrchu měsíce. Nánosy mají různé barvy - v závislosti na lokální teplotě. Mohou být žlutavé ale také načervenalé. 

Jiné tmavé skvrny naznačují, že je způsobuje hra světla a stínů. Na Io se nacházejí strmé hory, vzniklé vulkanismem. Nejvyšší z nich dosahují výšky 17 km. 

Zdroj: NASA, Wikipedia - Io, zdroj obrázku: NASA, SwRI, MSSS,https://www.missionjuno.swri.edu/Vault/VaultOutput?VaultID=51266&ts=1707864257

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 15.2.2024 8:00 | karma článku: 21,99 | přečteno: 371x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Minulost měsíců Marsu a japonská mise MMX

Japonská vesmírná agentura pracuje na misi, která bude zkoumat minulost a vývoj měsíců naší sousední planety, Marsu. O sondě, misi a marsovských měsících. (délka blogu 3 min.)

25.7.2024 v 8:00 | Karma: 15,27 | Přečteno: 165x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Co je nového na Marsu?

Co se v minulých měsících událo na naší sousední planetě? Jak přímo na jejím povrchu tak na její oběžné dráze pracuje několik automatických sond. (délka blogu 3 min.)

22.7.2024 v 8:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 326x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Proč se má při vaření luštěnin přidávat jedlá soda?

Chemie v kuchyni - jedlá soda pomáhá při vaření čočky, fazolí a hrášku. Jak funguje trik se sodou a proč urychluje vaření luštěnin? (délka blogu 3 min.)

18.7.2024 v 8:00 | Karma: 26,21 | Přečteno: 603x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Chemie v kuchyni - kdy se mají solit luštěniny?

Luštěniny se prý mají solit až po uvaření. Jinak se prý doba, nutná ke změknutí, značně prodlužuje. Je to jen mýtus - nebo je to pravda? (délka blogu 3 min.

15.7.2024 v 8:00 | Karma: 26,43 | Přečteno: 590x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Čím se projeví kolaps magnetického pole Země?

Sluneční bouři způsobuje silný proud nabitých částic a elektromagnetického záření ze Slunce. Bez magnetického pole Země by tyto sluneční bouře mohly být nebezpečné pro naši technologii a dokonce i pro nás lidi.

11.7.2024 v 8:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 412x | Diskuse | Věda
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 996
  • Celková karma 21,05
  • Průměrná čtenost 1281x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.