Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč se vám spíš vyleje káva bez pěny, než káva s pěnou?

„Nic vás neprobudí po ránu tak, jako čerstvě uvařená káva, kterou vylijete na klávesnici počítače,“ říká jedno ověřené přísloví. Káva s pěnou se nevyleje. Jak vytvořit optimální pěnu do kávy? (délka blogu 6 min.)

Káva se stejně jako většina ostatních tekutin musí nosit opatrně. Jeden prudký pohyb – a zaručeně se vyleje do podšálku nebo přímo šaty. Jistě jste si už všimli, že se to nestane, když dáte do kávy trochu napěněného mléka. Zato latte macchiato, které se vyznačuje silnou vrstvou mléčné pěny, se snad ani vylít nedá, rozhodně ne jednoduše. Stejně špatně se dá vypít, proto se často servíruje s brčkem nebo lžičkou. Brčkem se dostanete ke kávě, lžičkou odstraníte pěnu.

Zdá se, že pěna nápoj chrání před vylitím. Mechanismus „nevylité kávy“ funguje totiž i u ostatních tekutin. Na vině je samozřejmě – jak jinak - fyzika.

Povrch tekutiny v hrnku se při uvedení hrnku po pohybu také rozpohybuje. Protože není tekutina s hrnkem pevně spojená, začíná mít pohyb povrchu tekutiny vlastní charakter – začíná oscilovat nebo se v ní tvoří vlny. Přitom stačí i slabá vrstva pěny na to, aby se tento jev potlačil. Jen pět vrstev bublinek na povrchu se postará o snížení vln na desetinu jejich výšky, zjistili vědci, kteří jev zkoumali v laboratoři. Největší vliv a nejlepší ochranu přitom poskytují bublinky, které jsou pevně spojené s okrajem nádoby. Jejich kolegyně uprostřed hrnku vliv na vylévání kávy prakticky nemají.

Pokud tedy ráno svou kávu do klávesnice počítače vylít nechcete, zabráníte tomu nejlépe malou vrstvou pěny na jejím povrchu. Přitom neplatí známé pravidlo „čím víc, tím líp“. Vyšší vrstva pěny neochrání vaši klávesnici lépe než určité minimální množství.

Pěna z mléka

Každý milovník kávy s pěnou je zná. Úvahy o tom, jaký typ mléka je nejvhodnější, jaká teplota a který přístroj zaručí nejlepší výsledek. I tady může pomoci fyzika.

Pěna se dá fyzikálně vyjádřit jako souhrn malých bublinek plynu, které jsou obklopeny tenkou vrstvou tekutiny. Na výborné a dlouho pevné pěně se podílejí povrchově aktivní molekuly mléka, které musí mít optimální viskozitu a teplotu.

Bublinky se dostávají do tekutin dvěma různými způsoby. Jedním z nich je zavedení plynu do tekutiny pod vyšším tlakem. Druhý způsob je mechanický. Docílí se intenzivním promícháváním. Tvorbě bublinek musí navíc napomoci složení tekutiny. Pokud obsahuje povrchově aktivní látky (tzv. tenzidy a emulgátory), nestojí tvorbě pěny nic v cestě.

Tenzid je povrchově aktivní látka, která snižuje povrchovou či mezifázovou energii, a proto se samovolně koncentruje ve fázovém rozhraní – například na rozhraní tekutiny a plynu. Synteticky připravené tenzidy se také nazývají saponáty. Emulgátor nebo emulgační činidlo je organická látka, která zmenšuje povrchové napětí (je schopna absorpce a tvorby filmu) na rozhraní mezi dvěma nemísitelnými kapalinami, čímž umožňuje homogenní promísení emulze těchto dvou kapalin.

„Chemie“ v mléce

Tenzidy a emulgátory jsou látky, které mají speciální strukturu. Skládají se ze dvou částí – jedna z nich je hydrofobní a druhá hydrofilní. Znamená to, že jedna část se ráda otáčí směrem k vodnímu roztoku, zatímco druhá radši směřuje k plynu v bublince. Tyto molekuly se rozmístí na hranici mezi bublinkou a roztokem a tím ji stabilizují.

Ani tenzidy a stabilizátory ale nejsou všemocné. Jejich účinek snižuje jedna ze základních vesmírných sil, gravitace. Ta nutí tekutinu mezi bublinkami stékat směrem k zemi. Vrstva mléka mezi bublinkami se ztenčuje a s ní i vliv stabilizujících molekul. Pěna na mléce se tedy postupně ztrácí. Jak rychle se ztrácí, určuje viskozita mléka.

Viskozita je veličina charakterizující tření mezi částicemi roztoku. Větší viskozita znamená větší brzdění pohybu kapaliny samotné nebo těles, které se v ní pohybují.

Vzhledem k tomu, že je mléko přírodní produkt s poměrně komplikovanou vnitřní strukturou, liší se často svou kvalitou. Nedá se proto popsat jednotnou matematickou funkcí. Mléko, které se dostane až na náš stůl, navíc předtím prošlo různými procesy jako například pasterizací. Z tohoto důvodu se dá jen zhruba odhadnout, jak se bude chovat, když z něj budeme vytvářet pěnu. O úspěchu a neúspěchu rozhodují kromě těch výše zmíněných také takové efekty, jako vzájemný poměr proteinů a tuků, pH mléka a jeho teplota.

Jak vytvoříte co nejlepší pěnu?

Největší vliv na kvalitu pěny mají následující tři faktory.

Pasterizace, která snižuje počet choroboplodných zárodků, částečně narušuje strukturu proteinů v mléce. Zbytky narušených proteinů vykazují hydrofobní (vodu odpuzující) vlastnosti, podobné, jako mají výše zmiňované tenzidy. Pomáhají tedy vytvářet stabilnější pěnu. Pokud se ale mléko zahřeje na více než 90 °C, tato vlastnost se naopak zase oslabuje. Převařené mléko tedy vytváří méně stabilní pěnu než mléko čerstvé a pasterizované. Totéž platí pro trvanlivé mléko, které se běžně prodává v supermarketech. I to se totiž zahřívá na vyšší teploty.

Na zpevňování a stabilizaci pěny se podílí také tuky, které jsou obsaženy v mléce. Při laboratorních testech se zjistilo, že se malé tukové kapičky z mléka rády ukládají mezi jednotlivé bublinky vzduchu a tvoří mezi nimi dokonce jakési „můstky“. Pro výrobu pevnější pěny se mléko s větším podílem tuku hodí lépe než mléko odtučněné. Tučná pěna se udrží delší dobu a je jemnější, protože bublinky vzduchu v ní zůstávají malé a neslévají se do větších.

Čím čerstvější mléko použijete, tím lepší pěna se vytvoří, prokázaly experimenty. 16 týdnů staré a odtučněné mléko se například nenapění vůbec. Mléko by také nemělo být zkažené. Už i malé změny, které možná ještě na mléce nejsou vidět, pěnu zničí. Je sice pak velice pevná, ztrácí ale svůj krémovitý charakter. Napěněním mléka se totiž jeho už narušené proteiny denaturovaly, pěna se podobá spíše lepidlu a hrudkovatí. Kávu zaručeně znehodnotí.

Zdroje: http://dx.doi.org/10.1063/1.4907048http://macau.uni-kiel.de/servlets/MCRFileNodeServlet/dissertation_derivate_00001305/d1305.pdf;

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dana Tenzler | pondělí 24.7.2017 8:00 | karma článku: 24,24 | přečteno: 1050x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jakou barvu budou mít rostliny na exoplanetách?

Na exoplanetách může mít biosféra jinou barvu než je tomu na Zemi. Vědci našli argumenty pro existenci exoplanet s fialovými rostlinami. Jakou barvu mají rostliny na jiných planetách? (délka blogu 3 min.)

20.5.2024 v 8:00 | Karma: 14,81 | Přečteno: 169x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (4) - klamání tělem a přibarvování reality

Poslední část malého blogového seriálu o tom, proč jsou vlastně horniny barevné a proč je zbarvení minerálů podobné chování třídy plné dětí.

16.5.2024 v 8:00 | Karma: 13,12 | Přečteno: 151x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (3) - co nutí děti zlobit?

Když rozebereme případ dětí z úplně zlobivé třídy (idiochromatismus - název si můžete zapamatovat podle toho, že se z takových dětí člověk musí zbláznit), zjistíme, že mají ke zlobení (a minerály k zabarvení) jen několik důvodů.

13.5.2024 v 8:00 | Karma: 14,83 | Přečteno: 214x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (2) - proč jsou vlastně děti zlobivé?

V tomto díle blogového seriálu o barvě minerálů se dozvíte, kdo nebo co způsobuje tzv. alochromatismus, idiochromatismus a pseudochromatismus. (délka blogu 4 min.)

9.5.2024 v 8:00 | Karma: 15,40 | Přečteno: 231x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů a hornin? (1)

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud berou minerály a horniny svou barvu? Vysvětlení barvy minerálů se dá překvapivě vysvětlit dynamikou žáků ve školní třídě. (délka blogu 4 min.)

6.5.2024 v 8:00 | Karma: 17,55 | Přečteno: 253x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říší, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

  • Počet článků 977
  • Celková karma 19,20
  • Průměrná čtenost 1287x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.