Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Potopa na Marsu

Na pusté planetě, která večer načervenale září na našem nebi, by nejspíš nikdo nečekal potopu. Přesto, jak se zdá, se musel Mars před miliardami roků potýkat právě s ní. (délka blogu 8 min.) 

V nedávném blogu “Co je nového na Marsu” jsem zmínila nejnovější sondu, která je právě na cestě k Rudé planetě. 

Jmenuje se Mars 2020 a její součástí je mimo jiné rover jménem Perseverance (vytrvalost) a helikoptéra, která má pomoci při studiu marsovské geologie. Kromě toho se bude tato 2,5 miliardy dolarů drahá sonda zajímat také o marsovské klima. 

Rover pak bude navíc ještě sbírat povrchový materiál a horniny, které by mohla některá z budoucích misí dopravit na Zemi. Pozemské možnosti totiž daleko převyšují to, co je možno z marsovské horniny zjistit přímo na Rudé planetě. 

Cílem mise je také zjistit, jestli se dá z atmosféry této planety získávat kyslík. Budou se hledat další zdroje vody pod povrchem, což jistě přijde vhod budoucím výpravám. 

O tom, že se na Marsu pod povrchem ještě musí skrývat skrytá voda, momentálně už nikdo nepochybuje. Sondy, které krouží na oběžné dráze, našly taková podzemní jezera pod povrchem polárních oblastí. 

Mars totiž v dávné minulosti nebyl vyprahlou pouští, jakou je dnes. I on dostal v době “velkého bombardování” svůj podíl zmrzlého ledu, který do centra naší soustavy přinášely komety a asteroidy z chladnějších, vnějších oblastí. 

Potopa téměř biblická

V dobách, kdy byla naše Sluneční soustava ještě poměrně mladá, byl i Mars planetou s vodními toky a dokonce i (nejspíš nepříliš hlubokým) oceánem. Vědci teď dokonce našli stopy… dávné potopy. Udála se v kráteru Gale, místě, kde se nachází rover Curiosity. 

Kráter Gale...

...se nachází v blízkosti marsovského rovníku. Vznikl před více než 3,5 miliardami roky při kolizi planety s větším asteroidem. Dnes má průměr kolem 150 km. Pojmenován byl po australském astronomovi W. F. Galem. 

Uprostřed kráteru se nachází hora, která má v průměru kolem 5 km. Ta byla pro změnu pojmenována po geologovi Robertu Sharpovi. 

Před ca. čtyřmi miliardami roky tu musela proběhnout katastrofa, kterou dnes vědci mohou rekonstruovat z různých sedimentologických stop, například z naplavenin. Ty objevila už orbitální sonda, která se zabývá fotografováním povrchu Marsu. Nyní je mohli vědci prozkoumat zblízka. 

Našli například prohlubeniny, které měří téměř 10 metrů a jsou od sebe vzdálené kolem 140 metrů. Podobné útvary jsou známé i na Zemi, i když tady nejsou tak staré. Podobná je také velikost jednotlivých úlomků hornin. Taková struktura uložených sedimentů bývá způsobena rychle tekoucí vodou. 

V období před 3,7 - 4,1 miliardami roky byl tedy kráter Gale zjevně zaplaven velkým množstvím vody, která stékala mimo jiné také po úbočí hory Mount Sharp, jak zjistila sonda Curiosity. 

Dnes se také ví, z jakého směru vodní masy přišly a kam zamířily. Voda vnikla do kráteru z jihu a směřovala k severu. Vlna byla prý vysoká kolem 24 metrů a pohybovala se kupředu celkovou rychlostí přibližně 10 m/s. 

Bylo “vodní období” na Marsu dostatečně dlouhé na to, aby během něj vznikl na naší sousední planetě život? Odpověď na tuto otázku zatím neznáme. 

Ale na další otázky, týkající se marsovské minulosti, nám možná pomůže najít odpověď nový rover Perseverance. Na Rudé planetě přistane 18. února 2021, tedy za necelé tři měsíce. Jistě o něm ještě uslyšíme… 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 26.11.2020 8:00 | karma článku: 26,57 | přečteno: 610x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,50 | Přečteno: 317x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

4.4.2024 v 8:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 270x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

1.4.2024 v 8:00 | Karma: 15,12 | Přečteno: 287x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,16 | Přečteno: 308x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,64 | Přečteno: 316x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 975
  • Celková karma 19,75
  • Průměrná čtenost 1321x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.