Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá
Minulý díl malého seriálu o barvení potravin a velikonočních vajíček se věnoval přírodním žlutým barvivům. Dnes si můžete přečíst některé zajímavosti o dvou nejčastěji používaných umělých žlutých barvivech.
Jejich chemické názvosloví je krkolomné, naštěstí mají všechna tato barviva také zápisy v centrální evidenci potravinových přísad a mají tedy také svá vlastní označení - kódy “E”. Budu je tedy nazývat právě těmito kódy.
E 104 - chinolinová žluť
Součástí běžných tablet na barvení vajíček bývá často chinolinová žluť. Jak už název napovídá, vytváří různé odstíny žluté barvy. Spolu s modře barvícími látkami se ale používá i k barvení vajíček na zeleno. Chinolinová žluť je rozpustná ve vodě, ale není rozpustná v tucích a zůstává stabilní i v kyselinách a při vysokých teplotách.
align="justify"Získává se chemickou kondenzací chinolinu a anhydridu kyseliny ftalové.
Chinolinovou žluť je dovoleno používat jen u určitých potravin. Dá se nalézt v šumivém prášku, sirupu, taveném sýru, masových a rybích náhražkách (vyrobených z rostlinných bílkovin), zmrzlině, pudinku, různých dezertech, koláčích, sušenkách, slaných zákuscích z brambor - ale také v ovocných vínech, různých cukrovinkách a omáčkách. Obsahují ho také některá želé a džemy.
Množství barviva není předepsáno - doporučuje se ho ale používat jen nezbytně nutné množství. Chinolinová žluť totiž může vyvolávat alergické příznaky (nepravá alergie) nebo příznaky astmatu. Uvažuje se také, jestli toto barvivo nemá negativní vliv na pozornost dětí.
E110 žlutá oranžová S
Umělé barvivo E110 barví potraviny do žluto oranžového odstínu. Patří do skupiny azobarviv, je rozpustné ve vodě i v kyselém prostředí a je stabilní při vyšších teplotách. Odbravuje ho kyselina askorbová (vitamín C).
Používá se nejen v potravinách ale také při výrobě medikamentů.
Získává se syntézou základních chemikálií. Typická je pro něj azoskupina, která je tvořena dvěma atomy dusíku spojenými dvojnou vazbou (viz horní obrázek). I když existují analogické vápenaté a draselné soli, většinou se pod pojmem žlutooranžová S myslí právě sodná sůl, kterou vidíte na obrázku nahoře.
Žlutooranžová S se smí používat pouze v určitých potravinách a v přesně definovaném množství. Používá se mimo jiné v náhražce lososa, ve stravovacích doplňcích, v hořčici, taveném sýru, masových a rybích náhražkách, ovocných vínech, šumivých prášcích a sirupech, moučnících a cukrovinkách, džemech a ovocných sirupech - tedy víceméně ve stejných skupinách potravin jako její kolegyně chinolinová žluť.
Dá se ale také nalézt v kosmetických výrobcích, lécích - a barví se jí dokonce i textil.
I ona může vyvolat pseudoalergie a uvažuje se, že zhoršuje pozornost u dětí.
Dana Tenzler
Minulost měsíců Marsu a japonská mise MMX
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/07/21667/w230/Bf835650.jpeg)
Japonská vesmírná agentura pracuje na misi, která bude zkoumat minulost a vývoj měsíců naší sousední planety, Marsu. O sondě, misi a marsovských měsících. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Co je nového na Marsu?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/07/21667/w230/Bf835494.jpeg)
Co se v minulých měsících událo na naší sousední planetě? Jak přímo na jejím povrchu tak na její oběžné dráze pracuje několik automatických sond. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Proč se má při vaření luštěnin přidávat jedlá soda?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/07/21667/w230/Bf835304.jpeg)
Chemie v kuchyni - jedlá soda pomáhá při vaření čočky, fazolí a hrášku. Jak funguje trik se sodou a proč urychluje vaření luštěnin? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Chemie v kuchyni - kdy se mají solit luštěniny?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/07/21667/w230/Bf835093.jpeg)
Luštěniny se prý mají solit až po uvaření. Jinak se prý doba, nutná ke změknutí, značně prodlužuje. Je to jen mýtus - nebo je to pravda? (délka blogu 3 min.
Dana Tenzler
Čím se projeví kolaps magnetického pole Země?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/07/21667/w230/Bf834583.jpeg)
Sluneční bouři způsobuje silný proud nabitých částic a elektromagnetického záření ze Slunce. Bez magnetického pole Země by tyto sluneční bouře mohly být nebezpečné pro naši technologii a dokonce i pro nás lidi.
Další články autora |
Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč
Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...
Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“
Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...
IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě
Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...
Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě
Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...
VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho
Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...
Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová
Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....
Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie
Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...
Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu
Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...
Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce
Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...
![Akční letáky](//1gr.cz/u/free.gif)
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 996
- Celková karma 21,05
- Průměrná čtenost 1281x