Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená
Přírodní zelené barvivo, kterým se barví potraviny, se získává z různých rostlinných zdrojů. Možná také proto jsou přírodní zelené odstíny v potravinách už na první pohled příjemnější a sympatičtější než odstíny umělých barviv. Výběr zelených přírodních barviv je ale poměrně omezený. K dispozici je jen několik zelených tónů. Zato mají rostliny, s jejichž pomocí se mohou barvit potraviny na zeleno, oproti umělým barvivům ještě jednu méně nebo více cennou výhodu - jsou zdrojem vitamínů a minerálů.
Špenát
Jasnou zelenou barvu špenátu způsobuje chlorofyl, přírodního zelený pigment, který se vyskytuje v listech téměř všech rostlin.
Chlorofyl je důležitý účastník fotosyntézy rostlin nebo třeba některých organismů. Organismus pomocí chlorofylu absorbuje energii světelného záření a používá ji následně k syntéze sacharidů z oxidu uhličitého a vody.
Chlorofyl se nám zdá být zelený právě proto, že absorbuje modrou a červenou část světelného spektra, zatímco ostatní části viditelného spektra odráží. V odraženém světle pak vidíme zelenou barvu.
Pokud chceme chlorofyl z rostliny (například špenátu) získat, musíme listy rozdrtit a získat z nich šťávu. Ta se pak dá koncentrovat - přitom se koncentruje také v této šťávě obsažený chlorofyl. Potraviny, obarvené špenátem získávají jasnou zelenou barvu.
Mačča
Pojem mačča označuje lístky zeleného čaje. I on vděčí za svou zelenou barvu samozřejmě chlorofylu.
Mačča se od běžného černého čaje liší zpracováním. Jeho lístky neprocházejí oxidací takže netmavnou a neztrácejí svou intenzivní zelenou barvu.
Tu získává mačča také díky speciálnímu druhu sklizně čajových lístků. Čtyři týdny před sklizní se čajová plantáž zakrývá plachtami. Ty eliminují až 90 % slunečního světla. Rostlinám se takové zacházení samozřejmě nelíbí - a reagují zvýšením podílu chlorofylu v listech, aby ztrátu slunečního světla a jeho energie alespoň trochu kompenzovaly.
Po sklizni se čajové listy napařují, suší a po odstranění všech hrubých částí (stonky) se drtí na prášek. Ten se uchovává v chladu a ve tmě, aby neztratil své vlastnosti. Jeho zelené barvivo dodává potravinám svěží zelenou barvu. Dokonce i pokud se z prášku mačča nejprve vaří čaj, nemusí se (na rozdíl od černého čaje) čajová sedlina vyhodit. Může se dá používat k barvení potravin.
Spirulina
Spirulina patří mezi sinice. U spiruliny, která se dostává do naší potravy, se jedná hlavně o tropický druh Spirulina platensis (Arthrospira platensis). I u ní je typická modrozelená barva tvořena chlorofylem.
Spirulina má pověst superpotraviny, její vliv na lidské zdraví je ale poměrně sporný. Obsahuje například značné množství vitaminu B12, ten je ale většinou pro lidské tělo nepoužitelný (jen asi 17 procent B12 umí náš organismus využít, zbylý vitamin se ve spirulině nachází v neaktivní formě).
Barvivo se z řasy získává po usušení. Spirulina se rozemele na prášek. Získává se tak tmavší ale intenzivní “lesní” zelená barva.
Ten, komu se zdá přírodní zelená paleta nedostatečná, může samozřejmě použít některé z umělých zelených barviv. A o těch bude příští část mého malého blogového seriálu o barvách v našich potravinách.
Příště: Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená
Zdroje: Verbraucherzentrale, Wikipedia, studysmarter
Dana Tenzler
Minulost měsíců Marsu a japonská mise MMX
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/07/21667/w230/Bf835650.jpeg)
Japonská vesmírná agentura pracuje na misi, která bude zkoumat minulost a vývoj měsíců naší sousední planety, Marsu. O sondě, misi a marsovských měsících. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Co je nového na Marsu?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/07/21667/w230/Bf835494.jpeg)
Co se v minulých měsících událo na naší sousední planetě? Jak přímo na jejím povrchu tak na její oběžné dráze pracuje několik automatických sond. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Proč se má při vaření luštěnin přidávat jedlá soda?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/07/21667/w230/Bf835304.jpeg)
Chemie v kuchyni - jedlá soda pomáhá při vaření čočky, fazolí a hrášku. Jak funguje trik se sodou a proč urychluje vaření luštěnin? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Chemie v kuchyni - kdy se mají solit luštěniny?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/07/21667/w230/Bf835093.jpeg)
Luštěniny se prý mají solit až po uvaření. Jinak se prý doba, nutná ke změknutí, značně prodlužuje. Je to jen mýtus - nebo je to pravda? (délka blogu 3 min.
Dana Tenzler
Čím se projeví kolaps magnetického pole Země?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/07/21667/w230/Bf834583.jpeg)
Sluneční bouři způsobuje silný proud nabitých částic a elektromagnetického záření ze Slunce. Bez magnetického pole Země by tyto sluneční bouře mohly být nebezpečné pro naši technologii a dokonce i pro nás lidi.
Další články autora |
Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč
Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...
Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“
Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...
IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě
Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...
Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě
Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...
VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho
Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...
Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová
Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....
Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie
Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...
Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu
Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...
Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce
Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...
![Bydlení pro studenty Dejvice - 5 pokojů ve vile](//1gr.cz/u/free.gif)
Bydlení pro studenty Dejvice - 5 pokojů ve vile
Praha 6 - Dejvice
9 000 Kč/měsíc
- Počet článků 996
- Celková karma 21,05
- Průměrná čtenost 1281x