Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

Chemický průmysl se samozřejmě v minulosti věnoval nejen konzervaci - ale také zkrášlování potravin. A tak dnes nejsme odkázáni na přírodní barviva. V potravinářství se používá hned několik různých barviv, která propůjčují jídlu červenou barvu. 

Červeň Allura AC

Toto barvivo má označení E129. Používá se při výrobě cukrovinek, limonád - nebo také vylepšuje jídlo vyrobené z mletého masa. 

Protože se jedná o azobarvivo, často ho spotřebitel považuje za paušálně nebezpečné. Kromě toho je opravdu podezřelé ze spouštění pseudoalergií a hyperkinetického syndromu. Diskutuje se také o tom, že by mohlo být spouštěčem astmatu a neurodermatitidy. Při pokusech na zvířatech byla u pokusných zvířat někdy zjištěna hyperaktivita. Povolená denní dávka v EU je 7 mg/kg tělesné hmotnosti. Protože se vyrábí z ropy a není zvířecího původu, je toto barvivo často používáno ve vegetariánských i veganských potravinách. 

Amarant

Amarant najdete pod označením E123. Je to červenohnědý, tmavě červený až fialový prášek rozpustný ve vodě. Při 120 °C se rozkládá aniž by předtím tál. I on se vyrábí z ropy a je tedy používaný ve veganských a vegetariánských potravinách. 

Amarant je odolný vůči světlu, teplu a kyselině benzoové, která se často používá jako konzervant. Používá se do aperitivů, lihovin a náhražky rybích jiker.

Předpokládá se, že amarant barví potraviny na červeno, může způsobit pseudoalergie, kožní reakce a bronchiální astma. 

Azorubin

Také azorubin patří do skupiny azobarviv. Najdete ho pod názvem E122. Azorubin se používá v nápojích, cukrovinkách a výrobcích z cukru, marcipánu, v pudinku, želé, ovocné zavařenině, hotových polévkách apod. 

Azorubin je chemicky velmi podobný amarantu (E 123) a stejně jako tato látka je podezřelý ze spouštění pseudoalergií. Uvažuje se také, že by mohl u dětí způsobovat hyperaktivitu. 

Kantaxantin

Barvivo s krkolomným názvem má označení E161g. Chemicky se jedná o xantofyl (karotenoid), který se dá nalézt například u krabů nebo také v peří plameňáků, kteří tyto kraby konzumují. 

Karotenoidy se v našem těle metabolizují na vitamin A - kantaxantin to ale nedělá. Zjistilo se, že se naopak v těle ukládá a dlouho se diskutovalo o tom, jestli očím spíš neškodí. 

Používá se k barvení lososovitých ryb ale přidává se také do krmiva drůbeži. Vajíčka potom mají hezky sytou barvu žloutku. Můžeme ho tedy konzumovat ve velikonočních vejcích i tehdy, když nejsou tímto barvivem barveny jejich skořápky. 

Barvivo bylo obsaženo také v tabletkách na opalování, ty ale byly z trhu staženy - právě kvůli kontroverzní diskuzi o jeho škodlivosti. 

Košenilová červeň A 

Košenilová červeň A svým názvem tak trochu připomíná košenilu. Jedná se ale o syntetické barvivo, které je chemicky spíše podobné amarantu. Jeho označení je E124. Barvivo je jasně červené, nerozkládá se na světle, podobně odolává i teplu, louhům i kyselinám. Navíc je toto barvivo rozpustné ve vodě, takže je jasné že je velice oblíbené. 

Naleznete ho ve španělské klobáse chorizo, náhražkách lososa, nápojích, limonádách, cukrovinkách, ovocném želé, zavařeninách, sýrech, nebo třeba v různých tabletách. 

Vzhledem k jeho chemické struktuře (azobarvivo) existuje podezření na spouštění pseudoalergií, neurodermatitidy a astmatu.

Litholrubin BK

I litholrubin je umělé barvivo, které patří do skupiny azobarviv. Pokud se využívá jako potravinářské barvivo, je na obalech potravin označeno pod názvem E 180.

Je stabilní a odolává jak vyššímu teplu tak světlu. Je to jeden z nejčastěji používaných organických pigmentů.

Litholrubin BK je schválen pro barvení (jedlého) obalu sýra. Podezřívá se (podobně jako ostatní azobarviva), že může vyvolat pseudoalergie. 

Barvy pro velikonoční vajíčka

V barvách, které jsou určeny k barvení velikonočních vajíček se nejspíše setkáme s azorubinem. Jelikož se skořápky vajec nejedí, nemusíme se velikonočních vajíček bát. Při manipulaci během barvení je ale možná vhodné na to pamatovat, hlavně pokud se jí účastní děti. 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 1.4.2024 8:00 | karma článku: 15,63 | přečteno: 290x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Minulost měsíců Marsu a japonská mise MMX

Japonská vesmírná agentura pracuje na misi, která bude zkoumat minulost a vývoj měsíců naší sousední planety, Marsu. O sondě, misi a marsovských měsících. (délka blogu 3 min.)

25.7.2024 v 8:00 | Karma: 15,27 | Přečteno: 165x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Co je nového na Marsu?

Co se v minulých měsících událo na naší sousední planetě? Jak přímo na jejím povrchu tak na její oběžné dráze pracuje několik automatických sond. (délka blogu 3 min.)

22.7.2024 v 8:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 326x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Proč se má při vaření luštěnin přidávat jedlá soda?

Chemie v kuchyni - jedlá soda pomáhá při vaření čočky, fazolí a hrášku. Jak funguje trik se sodou a proč urychluje vaření luštěnin? (délka blogu 3 min.)

18.7.2024 v 8:00 | Karma: 26,21 | Přečteno: 603x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Chemie v kuchyni - kdy se mají solit luštěniny?

Luštěniny se prý mají solit až po uvaření. Jinak se prý doba, nutná ke změknutí, značně prodlužuje. Je to jen mýtus - nebo je to pravda? (délka blogu 3 min.

15.7.2024 v 8:00 | Karma: 26,43 | Přečteno: 590x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Čím se projeví kolaps magnetického pole Země?

Sluneční bouři způsobuje silný proud nabitých částic a elektromagnetického záření ze Slunce. Bez magnetického pole Země by tyto sluneční bouře mohly být nebezpečné pro naši technologii a dokonce i pro nás lidi.

11.7.2024 v 8:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 412x | Diskuse | Věda
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 996
  • Celková karma 21,05
  • Průměrná čtenost 1281x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.