Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Papír - známý i neznámý

Co je to vlastně papír a z čeho se vyrábí? První díl seriálu o papíru a jeho neobyčejných vlastnostech. (délka blogu 3 min.) 

Starodávný papír

Papyrus, od kterého je odvozen název „papír“, je znám už od roku 3000 před naším letopočtem. V Egyptě se k jeho výrobě používala vlákna pravého papyru (Cyperus papyrus).  

Papír

Pod pojmem papír se běžně skrývá plochý výrobek z různých (převážně rostlinných) vláken, zhotovený odvodněním kašovité a rozemleté výchozí hmoty. U ručně vyrobeného papíru se odvodnění provádí na sítu a následně se papír zhutňuje a suší. Pokud je jeho plošná hustota do 225 g/m2, jedná se o papír. Při hustotě vyšší než 225 g/m2 se už může výrobku říkat karton. 

Kolem roku 300 před naším letopočtem ho nahradil pergamen vyrobený z depilovaných zvířecích kůží. Používal se mimo jiné jako materiál pro ručně psané knihy a dokumenty. 

Základní princip moderní výroby papíru pochází z Číny. Už kolem roku 105 našeho letopočtu  používali Číňané k výrobě papíru lýková vlákna morušovníku a trávy, bavlnu a staré hadry.

Od čínských válečných zajatců se výrobě papíru naučili Arabové. První papír byl v jejich oblastech vyroben v 8. století. 

Do Evropy se dostal papír ve století dvanáctém. První papír byl vyroben ve Španělsku v roce 1144, ve Valencii. Ve 13. století už stály první papírny v Itálii, ve 14. století.

ve Francii a v Německu. Papír se vyráběl v 15. století ve Švýcarsku, Rakousku a Anglii, v 16. století v Holandsku a Švédsku a na konci 17. století v Norsku.

Postupně se samozřejmě také měnila technologie výroby. Původně se například povrch papíru zpevňoval lepidlem, vyrobeným ze zvířecích kůží. To bylo logicky drahé a pracné. V roce 1806 byl vyroben první papír pomocí klížení pryskyřicí a kamencem (síranem draselno-hlinitým).  Industriální výrobě pak už nestálo nic v cestě. 

Do poloviny 19. století se jako surovina používaly staré látky, staroněmecky zvané Hadern - hadry. To ale nebylo úplně bez problémů. 

Poté, co v patnáctém století vznikl Gutenbergův knihtisk, nebývale vzrostla poptávka po hadrech i papíru samotném. Poté, co byly vynalezeny papírenské stroje, se staly hadry vyloženě nedostatkovým zbožím.

Pomohla sama příroda - tehdy si totiž kdosi vzpomněl… na vosy. Ty umějí z rostlinných vláken vyrobit materiál, který je papíru velice podobný. Následovaly různé pokusy o výrobu papíru ze dřeva. 

Teprve v roce 1844 se ale podařilo vyrobit první papír z hadrů a dřevité hmoty. Nadšení ale netrvalo dlouho. Rychle se ukázalo, že papír, vyrobený s přísadou dřeva, rychle žloutne a stárne. Ztrácí pružnost a pevnost, takže se listy v knize při čtení začínají lámat. 

V roce 1853 byl pak vyvinut proces, který umožňoval odstranění škodlivých částí dřeviny (například ligninu, různých éterických olejů, vosků, apod.) a výrobu čisté buničiny.  

Suroviny k výrobě papíru

Vláknitá hmota tvoří asi 70 % samotného materiálu papíru. 

Kdysi se používaly hlavně staré hadry, zbytky látek ze lnu a bavlny. Od 2. poloviny 19. století se k nim přidaly suroviny rostlinného původu, využívalo se dřevo listnatých a jehličnatých stromů. Od začátku 20. století se využívá také starý a odpadový papír. 

Dřevo

Dřevo se skládá z cca 40-50% celulózy, nejběžnější biomolekuly na naší planetě. Celulóza se skládá z řetězců molekul jednoduchého cukru (glukózy), které nejsou rozvětvené a vytvářejí tedy vlákna, odolná proti roztržení. V rostlinách funguje celulóza jako opora. Další složkou dřeva je lignin (20-30%) a tzv. hemicelulóza (10-20%), která je na rozdíl od celulózy tvořena jinými molekulami cukrů, ze kterých se pojí kratší řetězce.

Hadry

Termín hadry zahrnuje vlákna, která se skládají prakticky z čisté celulózy, takže nemají žádné rušivé prvky, které má dřevo. V dnešní době je podíl starých hadrů na výrobě papíru spíše nedůležitý - není jich více než 1-2 %.

Hadry se ovšem používají k výrobě vysoce kvalitních speciálních papírů, jako jsou například podklady pro bankovky nebo různé doklady.

Syntetické suroviny

Vývoj chemických technologií a nových syntetických vláken se samozřejmě nevyhnul ani výrobě papíru. Kvalitu papíru dnes zvyšují přídavky syntetických vláken - podobně jako je tomu u tkanin. Nejčastěji se používá polyvinylchlorid, polyamid nebo oblíbený polyester.

 

Příště: Stárnutí papíru - proč papír stárne a jak tomu zabránit? 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 27.2.2023 8:00 | karma článku: 24,13 | přečteno: 399x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Minulost měsíců Marsu a japonská mise MMX

Japonská vesmírná agentura pracuje na misi, která bude zkoumat minulost a vývoj měsíců naší sousední planety, Marsu. O sondě, misi a marsovských měsících. (délka blogu 3 min.)

25.7.2024 v 8:00 | Karma: 15,27 | Přečteno: 165x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Co je nového na Marsu?

Co se v minulých měsících událo na naší sousední planetě? Jak přímo na jejím povrchu tak na její oběžné dráze pracuje několik automatických sond. (délka blogu 3 min.)

22.7.2024 v 8:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 326x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Proč se má při vaření luštěnin přidávat jedlá soda?

Chemie v kuchyni - jedlá soda pomáhá při vaření čočky, fazolí a hrášku. Jak funguje trik se sodou a proč urychluje vaření luštěnin? (délka blogu 3 min.)

18.7.2024 v 8:00 | Karma: 26,21 | Přečteno: 603x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Chemie v kuchyni - kdy se mají solit luštěniny?

Luštěniny se prý mají solit až po uvaření. Jinak se prý doba, nutná ke změknutí, značně prodlužuje. Je to jen mýtus - nebo je to pravda? (délka blogu 3 min.

15.7.2024 v 8:00 | Karma: 26,43 | Přečteno: 590x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Čím se projeví kolaps magnetického pole Země?

Sluneční bouři způsobuje silný proud nabitých částic a elektromagnetického záření ze Slunce. Bez magnetického pole Země by tyto sluneční bouře mohly být nebezpečné pro naši technologii a dokonce i pro nás lidi.

11.7.2024 v 8:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 412x | Diskuse | Věda
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.
Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.

Potravinové dózy jsou nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Jak ale zajistit, aby v nich potraviny zůstaly dlouho čerstvé? Na to jsme se...

  • Počet článků 996
  • Celková karma 21,05
  • Průměrná čtenost 1281x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.