Chemie v potravinách (1) instantní nudle
V soupisu přísad (který bývá natištěn velice malými písmenky na obalu) musí výrobce uvádět, jaké ingredience a chemikálie při výrobě potraviny použil. Některé jsou neškodné, jiné méně. Proberme je po řadě, tak, jak se uvádějí na obalu nudlí náhodně vybraného (a nejmenovaného) výrobce.
Palmový olej a TBHQ
Olej s nepříjemnou pověstí není sám o sobě nezdravý. Pokud se nachází v syrové a nezpracované formě, má obsahovat dokonce komponenty, které mohou předcházet onemocnění rakovinou. Jiná je ovšem situace u zpracované formy, přesněji u oleje, který byl rafinován a byl zahřátý na více než 200 °C. Pak v něm vznikají chemické sloučeniny (estery mastných kyselin), ze kterých se může v zažívacím traktu uvolňovat látka nazývaná glycidol. Ta už škodlivá je - zejména pro ledviny a srdce, případně může být rakovinotvorná. Bylo by tedy zajímavé zjistit, jaký typ palmového oleje byl použit. Bohužel tuto informaci nikde nenajdete.
V tomto tuku se ovšem skrývá ještě jedno překvapení. Je jím E 319, neboli TBHQ - terciární butylhydrochinon. Má funkci antioxidantu, látky, která zamezuje žluknutí oleje. Známý je také tím, že se používá jako repelent proti hmyzu. Proto je zajímavý například pro výrobce müsli, kteří za “jednu cenu” získávají hned dva pomocníky - antioxidant a odpuzovač molů. Najdete ho ale také v různých trvanlivých přesnídávkách, ořeších, hotových směsích do koláčů a polévek a navíc v doplňcích stravy, které slibují “antioxidanty”. Můžete tedy tušit, jaký antioxidant tím (minimálně částečně) výrobce myslí.
E 319 je kontaktní alergen. Zajímavé je také, že při experimentech na laboratorních myších zpomaluje ukládání tuku. Moli mají nejspíš dobré důvody, proč ho nemají v oblibě. Mimo jiné se zjistilo, že produkty rozkladu zabíjí některé bacily - například tzv. “zlatý” stafylokok.
THBQ je v potravinářství hodně oblíbený hlavně proto, že patří k několika málo antioxidantům, které vydrží tepelnou úpravu smažením. Látka ale rozhodně není neškodná a možná v budoucnosti připraví nejedno překvapení.
Tapiokový škrob
Další přísadou, tentokrát už přírodní, je škrob z hlízy tapioku. Je prakticky bez chuti a zápachu, takže je samozřejmě výrobcům potravin sympatický. Vyrábí se ze sušeného kořene rostliny. Jeho hlavn
í složkou je amylopektin (zhruba 80 %). Nenachází se v něm lepek, takže nabízí vhodnou alternativu pro lidi, kteří vyvinuli na lepek alergii.
E 627 guanylát disodný
U další přísady se jedná o zvýrazňovač chuti. Často se kombinuje s glutamátem, protože zvýrazňuje jeho účinky. Při pokusech na myších byl neškodný. Jenže myši prý umí (na rozdíl od lidí) tuto látku metabolizovat. V lidské stravě je tedy E 627 omezován. Je ovšem oblíben hlavně u hotových jídel.
E 631 inosinát disodný
Na obalu nalezneme také další zvýrazňovač chuti. I on bývá (ze stejných důvodů jako výše zmiňovaný kolega) používán v kombinaci s glutamátem. Ušetří se tak na množství glutamátu, který se také nesmí do jídla přidávat ve velkém množství.
E 500 uhličitan sodný (případně hydrogenuhličitan sodný)
E 500 je klasická jedlá soda. Její hlavní přínos v potravinářství spočívá v tom, že se z ní uvolňuje oxid uhličitý. Používá se tedy jako prášek do pečiva a šumivý prášek - nebo také coby jako regulátor kyselosti pro dětskou výživu, kysané mléčné sýry a pitnou vodu. E 500 má povolení k použití dokonce v ekologických potravinách a produkterch. Co dělá v nudlích je pro mě záhadou. Možná poskytuje nějakou technologickou výhodu při průmyslové výrobě.
E 452 polyfosfáty různého typu (polyfosfáty sodné, polyfosfáty draselné, polyfosfát sodnovápenatý, polyfosfát vápenatý)
Polyfosfáty se dají nalézt ve spoustě potravin. V pečivu, v másle ze zakysané smetany, zeleninové polévce nebo v mražených hranolkách. V některých potlačují oxidaci, v jiných zase snižují ztráty vody při rozmrazování. Zvyšují tedy možnost přidání vody do (později zmrazeného) zboží. Přísada bývá také používána pro zvýšení trvanlivosti a k bělení výrobků z brambor (např. hranolky), v tavených sýrech, jako emulgátor do pečiva (šetří vejce), jako antikoagulant pro vaječné bílkoviny při tepelné úpravě, pro zlepšení šlehacích schopností u smetany, coby regulátor želírování pro mnoho zahušťovadel, jako emulgátor do práškové omáčky, ke zvýšení obsahu vody v šunce a vařené klobáse a například také k regulaci struktury ledových krystalů zmrzliny.
Polyfosfáty jsou ovšem známy tím, že ovlivňují lidský metabolismus vápníku. Zkoumají se různé nežádoucí vedlejší účinky.
Opravdu nebezpečný je chemicky nečištěný, přírodní fosfát. V Japonsku například došlo v 50. letech minulého století k hromadné otravě malých dětí poté, co byl do dětské výživy přidán fosfát, ze kterého výrobce neodstranil arzén.
Není to ale jen arzén, fosfáty jsou minerály, které často obsahují kadmium a uran. V některých nalezištích se z nich prý dokonce uran i těžil. Zákon samozřejmě obsah nečistot hlídá. Tedy zákon ve středoevropských zemích…
E 451 trifosfáty (trifosfát pentasodný, trifosfát pentadraselný)
… viz difosfáty …
E 466 sodná sůl karboxymethylcelulózy (CMC)
Nyní přichází na řadu zahušťovač. E 466 se vyrábí z nabobtnalé celulózy (E 460) reakcí s kyselinou monochloroctovou.
Používá se například jako stabilizátor pěny nebo přísada při obalování ryb, ořechů a masa. Reguluje konzistenci v různých sladkých dezertech. Kvůli své schopnosti vázat vodu je oblíbený při výrobě potraviny se sníženým obsahem kalorií. Dietní výrobky kupodivu nemusí být nutně prospěšné. Při dlouhodobém užívání totiž uváděly testované osoby jako vedlejší účinek průjem a blíže nespecifikované břišní problémy.
E 621 glutamát sodný
Nejznámější glutamát nejspíš není potřeba nikomu představovat. Vyrábí se biotechnologií, pomocí geneticky modifikovaných bakterií. I když je jeho součástí kyselina glutamová, která je důležitou složkou bílkovin - je účinek volného glutamátu nepříjemný. Některé přírodní potraviny obsahují o něco více volné kyseliny glutamové, což vysvětluje jejich intenzivní chuť. Jsou to například rajčatová omáčka, parmazán, sójová omáčka a mořské řasy, používané v japonské kuchyni.
Vyšší dávky glutamátu mohou u citlivých osob vyvolat „syndrom čínské restaurace“: tlak ve spáncích, bolesti hlavy, ztuhlost šíje. Postiženi jsou především lidé evropského původu, zatímco Asiaté jsou lépe přizpůsobeni.
Při pokusech na zvířatech prý byly u potomků v následujících generacích pozorovány poruchy reprodukce a poruchy učení. E 620 samozřejmě také stimuluje chuť k jídlu a ve vyšších dávkách podporuje vznik obezity. U mláďat navíc vyvolává zakrnělý růst.
Pokud najdete v soupisu přísad glutamát, můžete si být téměř jistí, že byl použit na úkor kvality. Glutamát je v cenové válce výrobců jednou z nejoblíbenějších zbraní…
Vzhledem k tomu, že glutamát má špatnou pověst, mnoho výrobců používá k jeho zamaskování jiné názvy. Zvláště výmluvným odkazem na zvýrazňovače chuti je fráze „bez přísady glutamátu“. Místo toho bývají zmíněny „kvasnicový extrakt“, „koření“ nebo „rajčatové sérum“. Obzvláště mazaná deklarace glutamátu je jednoduše „aroma“.
E 150c čpavkový karamel
Na první pohled by se mohlo zdát, že se jedná o karamel, který vzniká pečlivým zahřátím cukru. Realita je ale jiná. Jedná se o různé druhy cukrů, které byly zpracovány s louhem sodným (E 524), čpavkem (E 527) nebo siřičitanem (E 220). Konkrétně E 150a se vyrábí za použití louhu sodného (pro cukrovinky a práškové omáčky), E 150b reakcí se siřičitanem (používá se u whisky, rumu a brandy), zatímco E 150c vzniká reakcí s čpavkem (tato verze je ideální pro „rustikální“ piva a omáčky). E 150d vzniká při kombinovaném působení siřičitanu a amoniaku a používá se pro nápoje typu cola.
E 330 kyselina citrónová
Naše nejmenované instantní nudle se setkaly také s kyselinou citronovou. Ta se nachází v mnoha druzích ovoce. Přísada E 330 a její soli (citráty) se vyrábí pomocí plísně Aspergillus niger z cukru. Tato kyselina napadá zubní sklovinu.
E 551oxid křemičitý, kyselina křemičitá
SiO2 se v nudlích používá jako ochrana před spékáním práškové substance. Problémy ovšem může způsobovat velikost jeho částic. Pokud se jedná o rozměry v řádu nanometrů, říká se jim nanočástice. Ty pak mohou podporovat záněty ve střevech.
E 296 kyselina jablečná
Kyselina jablečná se nachází v mnoha druzích ovoce. Stejně jako u kyseliny mléčné i zde existuje L-forma a D-forma. Jak přírodní L-forma, tak syntetická D-forma mohou být použity pro potraviny. Má lehce "travnatou" chuť, která dobře ladí s kyselým aromatem. Kyselina jablečná a její soli (maláty) se získávají chemicky nebo biotechnologicky.
E 415 xantanová guma
Vyrábí se z cukru geneticky modifikovanými bakteriemi Xanthomonas campestris. Xanthan je stabilní vůči kyselinám, často se proto používá v salátových zálivkách - a zde, v instantních nudlích.
Kromě těchto přísad se v našich instantních nudlích nachází také koření: mletý pepř, zázvor, kurkuma… a zbytky z korýšovitých, ryb, mléka, celeru a sezamu, které se sem dostaly nejspíš během zpracování.
Tím výčet použitých ingrediencí našich nejmenovaných instantních nudlí končí. Nezbývá než popřát … dobrou chuť a silný žaludek.
Dana Tenzler
Proč se po alkoholu tloustne?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/18/02/21667/w230/Bf329814.jpeg)
Alkohol (přesněji řečeno etylalkohol) je opravdu zajímavá chemická látka. Mohl by nás jednoduše otrávit, kdyby evoluce nezařídila, že nám může být svým (dnes kontraproduktivním) způsobem prospě ̈
Dana Tenzler
Modrý pigment - ftalocyanin mědi - PB 15
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/18/02/21667/w230/Bf329814.jpeg)
Ftalocyanin mědi je komplex mědi a ftalocyaninu. Je to nejvýznamnější moderní modrý pigment, který známe už asi 100 roků. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Mayská modř - PB 8
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/18/02/21667/w230/Bf329814.jpeg)
Dalším zajímavou malířskou barvou, se kterou se stojí za to seznámit, je starodávná, blankytně modrá, mayská modř. Možná ji znáte pod zkratkou PB 8 (pigment blue 8).
Dana Tenzler
Proč rozkrojené jablko na řezu hnědne
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/18/02/21667/w230/Bf329814.jpeg)
Rozkrojené jablko ale také třeba hruška hnědnou v místě řezu. Na vině je, a vy to tušíte, chemie. Jak se dá tomuto jevu předejít? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Čínská sonda Chang-e 6 a její mise na Měsíci
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/18/02/21667/w230/Bf329814.jpeg)
Vesmírná sonda Chang-e 6 je další čínský přístroj, která se zabývá výzkumem Měsíce. O víkendu přistál na odvrácené straně Měsíce. Má dovézt zpět na Zemi vzorky tamní horniny.
Další články autora |
V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel
Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...
„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ
Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...
Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje
Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...
Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23
Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...
„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé
Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...
Čeští žáci si podle výsledků mezinárodního testování nevěří v kreativitě
Čeští žáci prokázali v testování PISA třetí nejnižší míru sebedůvěry ze všech zúčastněných zemí...
Zelené po volebním debaklu opouští spolupředseda, věří v Okamuru
Debakl v eurovolbách výrazně poznamenal vedení strany Zelených. Na post spolupředsedy totiž...
Udělejme Evropu opět skvělou, vybízí maďarské předsednictví s Rubikovou kostkou
Maďarsko představilo priority svého předsednictví v Radě EU, jež začíná 1. července. Jeho logem je...
Většina Čechů je pro konec války na Ukrajině i za cenu ztráty území, říká průzkum
Přibližně dvě třetiny Čechů by podpořily rychlé ukončení války na Ukrajině i za cenu územních...
![Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.](//1gr.cz/u/free.gif)
Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.
Máte ve své koupelně starou žehličku na vlasy nebo fén? V oblasti vlasové péče došlo v poslední době k obrovským inovacím. Je ale opravdu nutné...
- Počet článků 985
- Celková karma 18,02
- Průměrná čtenost 1283x