Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mohou všechno, ale nesmí. To je ale nezajímá …

Opět se plní noviny i televizní zprávy nově zavedenými poplatky ve zdravotnictví. Nechme stranou, zdali jsou tyto odvody správné a spravedlivé. Pojďme se raději podívat, co nám naši slavní politici v souvislosti s tímto tématem na sebe prozradili.

Moje první teze je jednoduchá - nevybíráním poplatků porazili krajští politici demokracii, nikoliv vládu. Demokracie v teoretickém pojetí znamená vládu většiny. To není jen o tom, ke kterému politickému táboru přeběhne onen osudový poslanec. Pro demokracii je ale spíše důležitější, že se menšina poddá většinovému názoru a za odměnu je její názor brán v potaz. To se v Čechách nestává.

U nás se v parlamentu prosadí poplatky a parlamentní menšina není schopna se s tímto faktem vyrovnat, a tak na krajské úrovni příslušné ustanovení vymaže z praktického života. Sice se mé švejkovské srdíčko raduje, jak se vše pohodlně obešlo. Poplatky se vybírají, ale za občany je v krajských nemocnicích platí kraje. Takže se poplatky v podstatě nevybírají. Kdo by chtěl tvrdit opak, měl by si vzpomenout na jednu filmovou scénu. Padouch slíbí hrdinovi, že když mu pomůže, bude volný. Když se pak hrdina svého práva dožaduje, padouch mu řekne, že je volný, a zastřelí ho. Kdo si myslí, že tohle je fér, bude taktéž tvrdit, že nevybírání poplatků neodporuje zákonu.

České slovíčkaření je při aplikaci zákonů nebezpečné, zvláště Evropský soudní dvůr pro toto nemá pochopení. Kdo má náladu, může si pročíst sérii rozsudků ke svobodě obchodu se zbožím, kde soudcům stačila faktická diskriminace, nikoliv až právní diskriminace. Slovíčkaření většinou jen zakrývá neschopnost aplikovat elementární principy či neochotu se podřídit.  Ano, je to nedostatek pokory, který je pro dnešní českou politiku tak typický. Nepochybuji, že časem budou kraje donuceny českými soudy, aby uhrazování poplatků za občany zrušily. A následně budou muset platit obrovské částky jako odškodné nekrajským lékárnám a jiným soukromým zdravotnickým zařízením. Takže sečteno a podtrženo: nic se neušetří, jen se dozvíme, že dotyční politici tehdy nadřadili vlastní popularitu zájmům voličů, kteří je zvolili.

A konečně se dostáváme i k mé druhé tezi - někteří vrcholní politici nechápou účel krajů. Proč máme vlastně krajské aparáty? Je to snad myšleno jako trafika pro „užitečné" lidi, kteří se nedokázali uchytit v celostátní politice?

Ono kouzelné slůvko se jmenuje subsidiarita. Kdo ho často slýchává ve spojení s Evropskou unií, slýchává dobře. Není pochyby, že ve věcech armády či zahraniční politiky je rozhodování na celorepublikové úrovni nezbytné. Ale nebylo by lepší svěřit rozhodování o lokálních záležitostech lidem, kteří se v tom daném regionu pohybují? Kde postavit novou školu či nemocnici? Jak nejlépe udržovat místní komunikace? To jsou všechno témata, kde je znalost místních poměrů velmi prospěšná. Ale zároveň se mnohdy jedná o tak závažná rozhodnutí, že demokratická legitimace nějakého úředníka nedostačuje. A proto si volíme krajské zastupitelstvo. A o tom ta subsidiarita je - přesunout rozhodování co nejblíže občanům.

A tak se ptám? Plní kraje dobře své poslání, když svými finančními prostředky plýtvají na hrazení zdravotnických poplatků? Pocházíte-li z Ostravy a poletíte-li na dovolenou, asi vás cesta na ruzyňské letiště nemine. Odlet z Ostravy Mošnov? Možná by vám to udělalo radost, ale kraj za vás raději zaplatil 30 Kč v nemocnici. Štve vás to? Kdo je za to odpovědný? No přeci občané - voliči, kteří se chopili své odpovědnosti a zvolili příslušné krajské zastupitele. Že se staly jen figurkami populistické politiky? To už zítra nikoho zajímat nebude. Zítra budeme hodnotit dnešek dle hodnot, které dneska tvoříme. Necháme-li však kraje, aby se staly hlásnými troubami politických stran, místo aby se staraly o své občany dle svého nejlepšího svědomí - pohřbíme odpovědnou demokracii v jedné malé zemičce.

Nemohu si pomoci, ale dnes už na politickém bojišti neplatí ono kouzelné a mnohdy nepochopené: sláva vítězi, čest poraženým.  Dnešním poraženým je čest až tuze málo. A tak diváků na kolbišti rychle ubývá. A ti zbylí povětšinou pískají.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Chmelík | pondělí 16.2.2009 14:10 | karma článku: 25,99 | přečteno: 1456x
  • Další články autora

Tomáš Chmelík

Chuť čerstvě nakrájeného sýra z jednoty. Znáte ji ještě?

Při každém výletě na Šumavu zažívám kulinářské orgie. V místní jednotě mi totiž přímo přede mnou nakrájí sýr na tenounké plátky. I ten nejlevnější eidam rázem chutná jako delikatesa. A tak se ptám, proč to nemáme všichni a všude?

31.8.2023 v 10:13 | Karma: 42,01 | Přečteno: 5226x | Diskuse| Společnost

Tomáš Chmelík

Vstoupil jsem do strany: jaké to je?

Volby klepají na dveře, a tak se s vámi rád podělím o čerstvé zkušenosti, jak jsem vstoupil do jedné politické strany. Jaké to je? Splnila se má očekávání? Měli bychom při volbách rozlišovat mezi politickými stranami a hnutími?

8.10.2021 v 8:18 | Karma: 10,58 | Přečteno: 326x | Diskuse| Politika

Tomáš Chmelík

Babiš jak kůl v plotě?

Jednoho dne tehdejší komunistický vůdce Milouš Jakeš přiznal, že je sám jak kůl v plotě. Nedlouho poté jeho režim zkolaboval. Možná se smějete, ale neopakuje se historie? Nejsou Andrej Babiš a jeho režim sami jak kůl v plotě?

7.10.2021 v 10:13 | Karma: 18,51 | Přečteno: 386x | Diskuse| Politika

Tomáš Chmelík

Vstávat a běhat! Nic jiného už nám nezbývá

Je zima a občas i sníh. Venku běhají jenom magoři, říkal jsem si ještě před Vánocemi. A pak mi mé tělo dalo na výběr: Buď si nazuješ běžecké boty, nebo ten stres z chaotických vládních opatření a nedostatek pohybu už nerozchodíš.

28.1.2021 v 9:31 | Karma: 15,36 | Přečteno: 312x | Diskuse| Společnost

Tomáš Chmelík

Jak zvítězím nad koronavirem, až se nakazím? Návod pro vás!

Víte, jak se vyzbrojit pro váš osobní boj s koronavirem, až se nakazíte? Nebo ještě nejste informováni, protože všichni pouze straší, místo aby nám konstruktivně radili? Přečtěte si můj příspěvek a vyhrajte váš boj s koronavirem!

14.10.2020 v 10:01 | Karma: 27,59 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1716x
Člověk, jemuž život nestačil vzít ideály. Velmi by mě potěšilo, kdyby zde prezentované názory přispěly k obohacení naší společnosti a posunuly nás do lepší budoucnosti.

 

Advokát specializující se na německé právo, e-commerce, ochranu spotřebitele a duševní vlastnictví.

 

Jsem členem TOP 09.