Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babiš jak kůl v plotě?

Jednoho dne tehdejší komunistický vůdce Milouš Jakeš přiznal, že je sám jak kůl v plotě. Nedlouho poté jeho režim zkolaboval. Možná se smějete, ale neopakuje se historie? Nejsou Andrej Babiš a jeho režim sami jak kůl v plotě?

Vezměme si ponaučení z minulosti. Žádný stát dlouhodobě neprosperuje, vládne-li mu skupina lidí, která není aktivně podporována obyvatelstvem. Jaká je situace v Česku? Nemáme tu spíše režim, který neustále řeší Babišovy problémy a skandály, místo aby řešil budoucnost našeho státu? Nevzpomínám si, kdy se v Česku naposled něco rapidně zlepšilo. Kdo aktivně podporuje Andreje Babiše a jeho režim? ANO má sice dle předvolebních průzkumů přes dvacet procent voličů. Ale podporují ho tito lidé aktivně? To těžko, jednou za čtyři roky hodí tomu Babišovi hlas, protože jim přidal, zvednul důchody nebo snížil daně. Ale aktivní podpora to není.

Řekněte mi jména, řekl by nejspíše sám Andrej Babiš. Profesor Jiří Zlatuška? Pavel Telička? Robert Pelikán? Ani jedna z těchto osob už se k Babišovi veřejně nehlásí. Před lety ano, ale nyní už ne. Je to jenom náhoda, že takové osobnosti dávají ruce pryč od Andreje Babiše?

Vzpomeňme si na obří demonstraci na Letné proti Babišovi. Dne 16. listopadu 2019 takto protestovalo 250.000 lidí, velká část dospívající inteligence. Andrej Babiš se o nich pohrdavě vyjádřil, že je hezky, tak tam chodí teďka na koncerty. To řekl o lidech, kteří se zajímají o dění v našem státu. O lidech, kteří by byli ochotni pracovat na ministerstvech a úřadech – ne kvůli penězům, ne kvůli uvolněnějšímu pracovnímu tempu, ale protože chtějí idealisticky zlepšit náš stát. Tyto motivované lidi Andrej Babiš ztratil a urazil. Ztratil je svou arogancí. Ztratil je pro náš stát. Zasloužíme si to?

A ještě hůře. Mnoho perspektivních úředníků ze státní správy raději uteklo. Já jim lidsky rozumím. Chtěli byste pracovat na ministerstvu, které se místo systematické agendy snaží zalíbit Babišovi? Kde si všichni musejí dávat velmi dobrý pozor, aby nezkřížili zájmy Babišovu impériu, protože to by byla kampaň proti Babišovi. Četli jste někdy svědectví z jednání vlády? Samý křik, chaos a řekněte mi jméno. V takovém prostředí nikdo pracovat nechce. Správný úředník je tak trochu idealista a nechce hrbit záda. Chceme-li schopné úřednictvo, udělejme něco pro to, aby opět mohli být pyšní na své povolání. Jako za první republiky. Aby se nemuseli za sebe a svou práci stydět.

Je ANO tak vyhořelé jako tehdy KSČ? Fakta nepřipouští žádný jiný závěr. ANO se nachází v tak silné personální krizi, že se v jeho řadách nenašel žádný vhodný kandidát na ministra zdravotnictví. Hledalo se, usilovně se hledalo. Všichni perspektivní kandidáti odmítali, až se museli spokojit s panem Blatným bez politických zkušeností. Totální selhání, neboť v tu chvíli nebyly na této pozici důležité lékařské znalosti, ale zkušenosti s vyvažováním zájmů covidových rizikových skupin (senioři, chronicky nemocní) a ostatních nerizikových skupin (děti, podnikatelé, mladí lidé). Zkušenosti, které mají dlouholetí politici. Ano, je to personální krize, která stála životy, a to nejen obrazně. Mnohé možná překvapí, že ANO má po osmi letech ve vládě přibližně stejný počet členů jako opoziční a méně volená TOP 09. Třešnička na dortu: Zatímco u ANO počty členů klesají, straně TOP 09 naopak členové přibývají. Nenapadá mě žádné jiné vysvětlení, než že samotní členové ANO nejsou s vládou své strany spokojeni.

I když usilovně hledám, nikde nevidím ty masy aktivních pomocníků, kteří by Andreji Babišovi a jeho režimu pomáhaly budovat lepší stát. Oni nebudují, oni pouze vyčerpávají stát zajišťováním relativního blahobytu a potřebné loajality svých voličů. Kde je rozdíl oproti komunismu osmdesátých let? Z vládních úst zní věty jako „Navýšili jsme…“, „Zvýšili jsme…“, „Přidali jsme vám…“ nebo „Vy si to zasloužíte.“ Kromě utrácení peněz, které budoucí generace budou muset tvrdě splatit, ale dochází pouze ke zhoršování fungování státu. K nepromyšleným krokům, které poškozují nás všechny. Nepromyšlené snížení daní vedlo k masivnímu skupování bytů bohatšími, takže si mladí a méně majetní lidé koupi bytu už dovolit nemohou. Na snížení daní reagovala Česká národní banka vysokým zvýšením úrokových sazeb, čímž se zdražují úvěry a hypotéky. K čemu je hrdým prarodičům zvýšení důchodu, když si jejich vnuci a pravnuci už nebudou moci dovolit ani hypotéku?

Přál bych si, aby tento článek přiměl mnoho Babišových voličů popřemýšlet, zdali by opravdu měli volit ANO. Vládnutí totiž není jenom o jednom člověku. Vládnutí je o aktivní podpoře obyvatelstva, kterou už necítím. Andrej Babiš ztratil podporu dospívající inteligence, osobností z vlastních plakátů i schopných úředníků. Babišovo politické hnutí prochází personální krizí, která je u dominantní strany ve vládě nevídaná. Řekněte mi, jak může být Andrej Babiš našemu státu ještě prospěšný?

Autor: Tomáš Chmelík | čtvrtek 7.10.2021 10:13 | karma článku: 18,51 | přečteno: 386x
  • Další články autora

Tomáš Chmelík

Chuť čerstvě nakrájeného sýra z jednoty. Znáte ji ještě?

Při každém výletě na Šumavu zažívám kulinářské orgie. V místní jednotě mi totiž přímo přede mnou nakrájí sýr na tenounké plátky. I ten nejlevnější eidam rázem chutná jako delikatesa. A tak se ptám, proč to nemáme všichni a všude?

31.8.2023 v 10:13 | Karma: 42,01 | Přečteno: 5226x | Diskuse| Společnost

Tomáš Chmelík

Vstoupil jsem do strany: jaké to je?

Volby klepají na dveře, a tak se s vámi rád podělím o čerstvé zkušenosti, jak jsem vstoupil do jedné politické strany. Jaké to je? Splnila se má očekávání? Měli bychom při volbách rozlišovat mezi politickými stranami a hnutími?

8.10.2021 v 8:18 | Karma: 10,58 | Přečteno: 326x | Diskuse| Politika

Tomáš Chmelík

Vstávat a běhat! Nic jiného už nám nezbývá

Je zima a občas i sníh. Venku běhají jenom magoři, říkal jsem si ještě před Vánocemi. A pak mi mé tělo dalo na výběr: Buď si nazuješ běžecké boty, nebo ten stres z chaotických vládních opatření a nedostatek pohybu už nerozchodíš.

28.1.2021 v 9:31 | Karma: 15,36 | Přečteno: 312x | Diskuse| Společnost

Tomáš Chmelík

Jak zvítězím nad koronavirem, až se nakazím? Návod pro vás!

Víte, jak se vyzbrojit pro váš osobní boj s koronavirem, až se nakazíte? Nebo ještě nejste informováni, protože všichni pouze straší, místo aby nám konstruktivně radili? Přečtěte si můj příspěvek a vyhrajte váš boj s koronavirem!

14.10.2020 v 10:01 | Karma: 27,59 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost

Tomáš Chmelík

Snížení daní? Konec budoucnosti pro nejslabší

Lidé jásají, jak štědře vláda snižuje daně. Jak mávnutím proutku mnohým přibudou tisíce na účtu a to každý měsíc. A já se ptám: Co se změní kromě daní? Proč nám vláda nepoví, že tímto ruší sociální stát a solidaritu s nejslabšími?

2.9.2020 v 10:13 | Karma: 11,76 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1716x
Člověk, jemuž život nestačil vzít ideály. Velmi by mě potěšilo, kdyby zde prezentované názory přispěly k obohacení naší společnosti a posunuly nás do lepší budoucnosti.

 

Advokát specializující se na německé právo, e-commerce, ochranu spotřebitele a duševní vlastnictví.

 

Jsem členem TOP 09.