Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sci-fi o 5 stupních manžela paní Celsiové za pár miliard

Předevčírem nás doma rozhodila zpráva o tom, že od soboty je povinnost mít na D1 zimní gumy. Plánovali jsme na sobotu zájezd z Prahy do Brna ke kamarádce Ladě kouknout na její roční slečnu Agátu. Moje služební sršeň draze zdaňovaná kvůli osobnímu použití je totiž k přezutí objednaná až na příští týden. Už jsme se tedy viděli, jak lezeme do vlaku a z Brna do Viničných Šumic, kde Lada bydlí, jedeme nějakým autobusem. Anebo spíš výlet rušíme z důvodu lenosti a odporu k autobusům. Nic se nejí tak horké,jak se uvaří, a tak jsme se postupně dozvěděli, že zimáky ano, ale jen na kousku dálnice a jen když je míň než 5 stupňů manžela paní Celsiové. Předpověď slibovala celých 12 těchto stupňů, a tak jsme ráno nakopli sršeň, na Hájích naložili spolucestující a vyrazili.

Zpráva o povinných zimácích byla ovšem tématem k dlouhým hovorům a úvahám. Všichni v autě jsme se zabývali teoriemi,jak vlastně se vlastně bude stanovovat, kolik je těch stupňů tepla. Kdo rozhodne, jestli je už 5, nebo ještě 5,1? Připouští zákon nějakou odchylku? Nějakou směrodatnou? Ví policie, co je směrodatná odchylka? Čím se bude teplota měřit? Budou teploměry na sloupech podél dálnice? Jaké to budou teploměry? Kdo jekoupí, resp. kdo je prodá? Musí se přece naprosto objektivně stanovit, jaká je teplota! Když na tom budou záviset 2 litry pokuty a 1 černý puntík! Nemluvě ohrozbě letních gum na sněhu na naše životy! To přece není legrace! Každý teploměr měří jinak, to přece víme. Měřící přístroj musí být kalibrovaný. A nejednou, na kalibrace jsou předpisy a za kalibraci se platí.

 

Musím říct, že čím víc jsme nad tím přemýšleli, tím více násděsily všechny dopady, které zákonitě se zákonem o pětistupňovém minimu musípřijít. A protože coby občané máme jisté zkušenosti s podobnými operacemi,došli jsme k následujícímu scénaři.

 

Za pár dnů nastane kosa a bude právě okolo těch 5 stupňů. Servisy aut jsou narvané, kola se vyměňují jako divá, pár nešťatníků to riskne a pojede na letňácích do nadnulově pětistupňového policejně uzákoněného mrazu, protože zákonem bylo stanoveno, že už při pěti stupních se déšť mění ve sníh, voda v led a tato kombinace na cestě je nebezpečná. Policie, nadšená novýmzákonem a takto vzniklým prostorem ke kontrolám, nazuje zimní obutí namodrostříbrné sršně i na vlastní nožičky a vyjede si stoupnout na Vysočinu za účelem kontroly pneumatik. Pochopitelně pár nešťastníků chytí při činu. Ovšem český nešťastník není žádné béčko a bude oponovat, že není 5 stupňů, ale řekněme 5,2 a tudíž autu na zimní gumy nevzniká a policii zaniká nárok na 2 litry pokuty. Takto vzniknou třenice, které se postupně dostanou k Ústavnímu soudu (kam jinam). Ústavní soud povolá soudní znalce přesměření teploty. Soudní znalec (nebo možná celá komise) sepíše rozklad na téma Stanovení přesné teploty a doporučí systémové řešení. Odměna pro komisi budečinit nejméně 10 miliónů korun, protože se jedná o vážnou věc.

 

Bude ustanovená parlamentní (jaká jiná) komise pro řešení situace s řešením situace s měřením. Komise (odhadem v zimě 2010) dojde k závěru, že je nutné situaci řešit a vydá následující doporučení. Bude vypsán tendr na dodávku oficiálních teploměrů, kterými budou vybaveny posádky dopravní policie v okolí úseků s povinnou zimní výbavouaut. Na teploměry bude vyčleněna částka odhadem půl miliardy korun, za kterou bude nakoupeno 500 kusů teploměrů. Tendr se povleče asi tak dva roky. Pak bude zjištěno, že neexistuje firma, která by požadavky na teploměry kladené byla schopná splnit. Parlament rozhodne o tom, že situace s teploměry bude řešena dodatkem ke smlouvě s firmou Kapsch, která teploměry dodá, a protože se bude jednat o speciální teploměry spojené kosmickou technikous mýtnými bránami, náklady se vyšplhají na dvě miliardy. Výhodou ovšem bude, že za to pořídíme i záložní technologii satelitní, která bude podlevývoje počasí stanovovat možnost poklesu teploty pod těch 5 stupňů, takžesystém bude velmi flexibilní.

 

Odhadem někde kolem roku 2014 budou teploměry rozdány dopravníma dálničním policistům. Tito policisté ještě před tím projdou speciálním půlročním kursem fyziky, který bude obsahovat informace o definici teplotya základy statistiky, aby si na ně řidiči nepřišli s nějakýma chytrostma osměrodatných odchylkách. Kurs bude zakončen testem znalostí, který bude obsahovat otázky Kolik desetin stupně má jeden stupeň Celsia, jaká je chemická značka rtuti a jaký je aritmetický průměr čísel 5, 5, a 5. Kurs bude stát asi tak 20 miliónů. No a v roce 2018 vyhraje sociální demokracie volby díkyvolebnímu heslu „Zrušíme nutnost zimních pneumatik, protože jsou asociální a zakážeme sněhu padat na dálnice, protože je to nebezpečné!“

 

Myslíte, že je to sci-fi??? No já nevím, nevím…

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zuzana Čekalová | neděle 2.11.2008 12:55 | karma článku: 18,62 | přečteno: 1329x
  • Další články autora

Zuzana Čekalová

Jak jsme ve frontě v Tesku uctili Václava Havla

Opřela se do francouzských berlí a do kapsy napcala vypadávající šálu. „Já chtěla zaplatit tím kuponem, co mi dcera dala k vánocům, osm stovek, pane, osm stovek! A víte, co mi řekla? Ta u tý pokladny? Že prej ty kupony neberou, že je pokladna nezná! Osm stovek! Dárkovej kupon, tady koupenej, a pokladna ho nezná? Já tady budu stát a budu čekat, protože tohleto si přece nenechám líbit!“

18.12.2012 v 10:57 | Karma: 23,62 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

ONI, ti všemocní tam nahoře. Kdo vlastně???

„O tohle by se měli postarat, to takhle nejde.“ „Tu cestu by měli opravit, ty díry jsou hrozné.“ „To je tak drahé, to by měli nějak regulovat.“ Taky jste to už někde slyšeli? Nebo variaci na toto téma? Já to slyším často. A vždycky se toho navrhovatele ptám: „A kdo teda by to měl udělat? Kdo jsou ti ONI“? Navrhovatel často znejistí a zjistí, že neví. Prostě ONI, ti, co se o TO starají. Kdo ONI? A o CO se starají?

25.6.2010 v 19:27 | Karma: 15,27 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

Etika pouličních prodejců – před nemocnici ne!

V poslední době musím bohužel častěji než jindy docházet k lékaři. Vyprávění o tom, že v březnu zavoláte k lékaři, že vás bolí noha, zda by se vám na to nemrknul a on řekne Jasně, nejbližší termín máme v červenci, teď opominu. Ale má to souvislost – když se v tom březnu objednáte na červenec, tak máte dvě možnosti – buď vás bolest přejde, nebo se zhorší natolik, že pak lékař na vás křičí Proč jste nepřišla dřív?? Jsem případ něco mezi – noha bolela tak příšerně, že jsem nevyčkala do termínu objednání, ale šla na pohotovost už v květnu... Dřív jsem nepřišla proto, že jaksi nebylo kam, leda na tu pohotovost, že ano. A tak tam pak musíte furt, protože stav se za těch pár měsíců dost zhoršil. No, ale takový je systém.

15.6.2010 v 12:31 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1840x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

Nechápu, za co lidi utrácejí

Vyprávěl dneska chytrý pán v televizi, že lidi šetří, mají málo peněz, kupují levné věci, méně utrácejí. Rozproudila se doma debata, za co lidi tak strašně utrácejí, že se pořád musí řešit jakési rozhodčí doložky ke spotřebitelským úvěrům, že se vůbec uživí lichvářské firmy půjčující „rychlé“ peníze na obrovské úroky a proč si lidi u nich vlastně půjčují. Protože my doma to jaksi nechápeme.

24.4.2010 v 21:50 | Karma: 30,78 | Přečteno: 3242x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

O zraněné kobře aneb Domácí komunikace

Čím dál tím víc jsem přesvědčená, že nejmenší územní jednotkou, kde se používá unikátní komunikační jazyk, není stát, ani oblast, ani město, ani městská část, ale každá rodina. A jsem si jistá, že k tomu přispívají děti v rodině obsažené. Každé dítě, když se učí mluvit, si zjednodušuje slova tak, aby se mu dobře vyslovovala. Spousta těch nejroztomilejších slov pak přijmou dospělí a začnou je používat i mezi sebou. Zkomoleniny pak přispívají k jakémusi ještě intimnějšímu sblížení nejbližších lidí. Veselo může být, když se pak tyto zkomoleniny tak zautomatizují, že je použijeme i mimo rodinu. Tuto situaci pak dělíme na dva děje podle toho, jestli naším partnerem v hovoru je kamarád, nebo naprosto cizí člověk. Kamarádovi to zajisté vysvětlíme, ten se zasměje a je to. Cizí člověk si nejdříve myslí, že špatně rozuměl a když mu zkomoleninu zopakujete, pojme podezření, že jste asi cvok.

9.1.2010 v 18:37 | Karma: 16,84 | Přečteno: 1519x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rumunsko vozí gastarbeitery z Asie, lepí tak díry po vlastní migraci

11. května 2024

Premium Východobalkánská země to dělá chytřeji než západ Evropy: jde o gastarbeitery na smlouvy, nikoliv o...

Polární záře, potíže s komunikací. Zemi zasáhla obří geomagnetická bouře

11. května 2024  10:15,  aktualizováno  18:50

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a...

V kulturistice jsem srdcařka. Hejtři mi pomohli k popularitě, říká Mikulcová

11. května 2024  17:56

Seriál Ke kulturistice se Věra Mikulcová dostala náhodou, když jí lékař řekl, že je obézní a musí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4173x
Nejdůležitější místo v životě má rodina a veselí.