Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O zraněné kobře aneb Domácí komunikace

Čím dál tím víc jsem přesvědčená, že nejmenší územní jednotkou, kde se používá unikátní komunikační jazyk, není stát, ani oblast, ani město, ani městská část, ale každá rodina. A jsem si jistá, že k tomu přispívají děti v rodině obsažené. Každé dítě, když se učí mluvit, si zjednodušuje slova tak, aby se mu dobře vyslovovala. Spousta těch nejroztomilejších slov pak přijmou dospělí a začnou je používat i mezi sebou. Zkomoleniny pak přispívají k jakémusi ještě intimnějšímu sblížení nejbližších lidí. Veselo může být, když se pak tyto zkomoleniny tak zautomatizují, že je použijeme i mimo rodinu. Tuto situaci pak dělíme na dva děje podle toho, jestli naším partnerem v hovoru je kamarád, nebo naprosto cizí člověk. Kamarádovi to zajisté vysvětlíme, ten se zasměje a je to. Cizí člověk si nejdříve myslí, že špatně rozuměl a když mu zkomoleninu zopakujete, pojme podezření, že jste asi cvok.

 

U našich doma momentálně frčí „bubuju“. Čtyřletá neteř si tak zkrátila slovo „potřebuju“. Když něco potřebuje, řekne „babi, bubuju pustit pohádku“, případně „mami, nebubuju uklidit pokojík“. „Bubování“ užívají moji rodiče, její prarodiče, běžně. Mámě běžně říká tátovi: „Dědo, slepice bubujou čerstvou vodu.“ Ani se nad tím nepozastaví (nad bubováním, ani nad dědou). Dále se běžně užívá čičin (kocour), mijáka (minerálka), „tačí“ místo „stačí“, „etě“ místo „ještě“ a „ma“ místo „tma“ Mně se teda od Aničky nejvíc líbí „totodýl“, tj. krokodýl.

 

Osobně jsem zvědavá, jak dlouho jim tato slova vydrží. Bubování tipuju na dlouho. My s bráchou jsme si v dětství taky vytvářeli zkomoleniny a některé nám vydržely dodnes. Brácha mi jako malinky říkal „Luji“ místo „Zuzi“ a táta mi tak říká dodnes. Já dodnes používám svoji zkráceninu „okapik“ (kapesník). A když zahradní hadice nefunguje, máme řekne, že z ní jdou jen „tili kapky“ jako věčnou vzpomínku na to, jak se můj bratr učil čůrat vestoje, nešlo mu to a oznamoval mámě, že byly jen „tili kapky“ (čtyři kapky).

 

Širší rodina a známí jsou v obraze a používají zase svůj individuální interní slovník přejatých od svých dětí a vnoučat. Když se všichni sejdou, je to v pohodě, protože se dorozumí. Horší je, když máma (ta je na to expert) použije interní komunikaci pro externí účely. Přivádí pak do rozpaků zejména prodavače. Nejednou už v obchodě chtěla „kobří břicha“ (papírové sáčky do vysavače značky Kobra), spermity (žvýkačky Wrigley Spermint), šounes (šampon Head and shoulders) nebo Radegast (časopis Readers Digest). Památný výbuch smíchu v okolí máma způsobila vyprávěním historky o tom, že její  šéf má v horách chatu a tam chová skoty:)

 

Vysavač Kobra ovšem způsobil zděšení i naší pražské odnoži rodiny. Vlastně Kobru na luxování má máma už dlouho a v podstatě všechny vysavače jsme s bráchou vždycky nazývali „kobrou“ a luxování „kobrováním“, příp. Kobringem:) Když jsme se s manželem vzali a vybavovali si byt, přinesla jsem odněkud jakýsi starý vysavač s tím, že si hned koupíme nový. Stará kobra se ale nějak rozpadla, prostě nekobrovala a ležela v komoře. I přišel nám pán zapojovat satelit, chtěl vrtat do zdi a požádal mého muže, jestli by prach od vrtačky nemohl odsávat vysavačem. Honza se zamyslel a spontánně řekl: „No, ale my teď máme kobru zraněnou. Ale já to s ní zkusím.“ A odcházel do komory nechajíc ubohého vyděšeného pána s vrtačkou v obýváku.

 

Tak prosím vás, až vám někdy bude připadat, že váš kolega mluví z cesty, ujistěte se, že nezapomněl přepnout z interního do externího módu. Třeba není blázen, třeba má jen rád svoje děti.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zuzana Čekalová | sobota 9.1.2010 18:37 | karma článku: 16,84 | přečteno: 1519x
  • Další články autora

Zuzana Čekalová

Jak jsme ve frontě v Tesku uctili Václava Havla

Opřela se do francouzských berlí a do kapsy napcala vypadávající šálu. „Já chtěla zaplatit tím kuponem, co mi dcera dala k vánocům, osm stovek, pane, osm stovek! A víte, co mi řekla? Ta u tý pokladny? Že prej ty kupony neberou, že je pokladna nezná! Osm stovek! Dárkovej kupon, tady koupenej, a pokladna ho nezná? Já tady budu stát a budu čekat, protože tohleto si přece nenechám líbit!“

18.12.2012 v 10:57 | Karma: 23,62 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

ONI, ti všemocní tam nahoře. Kdo vlastně???

„O tohle by se měli postarat, to takhle nejde.“ „Tu cestu by měli opravit, ty díry jsou hrozné.“ „To je tak drahé, to by měli nějak regulovat.“ Taky jste to už někde slyšeli? Nebo variaci na toto téma? Já to slyším často. A vždycky se toho navrhovatele ptám: „A kdo teda by to měl udělat? Kdo jsou ti ONI“? Navrhovatel často znejistí a zjistí, že neví. Prostě ONI, ti, co se o TO starají. Kdo ONI? A o CO se starají?

25.6.2010 v 19:27 | Karma: 15,27 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

Etika pouličních prodejců – před nemocnici ne!

V poslední době musím bohužel častěji než jindy docházet k lékaři. Vyprávění o tom, že v březnu zavoláte k lékaři, že vás bolí noha, zda by se vám na to nemrknul a on řekne Jasně, nejbližší termín máme v červenci, teď opominu. Ale má to souvislost – když se v tom březnu objednáte na červenec, tak máte dvě možnosti – buď vás bolest přejde, nebo se zhorší natolik, že pak lékař na vás křičí Proč jste nepřišla dřív?? Jsem případ něco mezi – noha bolela tak příšerně, že jsem nevyčkala do termínu objednání, ale šla na pohotovost už v květnu... Dřív jsem nepřišla proto, že jaksi nebylo kam, leda na tu pohotovost, že ano. A tak tam pak musíte furt, protože stav se za těch pár měsíců dost zhoršil. No, ale takový je systém.

15.6.2010 v 12:31 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1840x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

Nechápu, za co lidi utrácejí

Vyprávěl dneska chytrý pán v televizi, že lidi šetří, mají málo peněz, kupují levné věci, méně utrácejí. Rozproudila se doma debata, za co lidi tak strašně utrácejí, že se pořád musí řešit jakési rozhodčí doložky ke spotřebitelským úvěrům, že se vůbec uživí lichvářské firmy půjčující „rychlé“ peníze na obrovské úroky a proč si lidi u nich vlastně půjčují. Protože my doma to jaksi nechápeme.

24.4.2010 v 21:50 | Karma: 30,78 | Přečteno: 3242x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

Česko-moravské jazykové bariéry 3 – baňka, sáček a Ledavé navene

Vracím se opět k oblíbenému seriálu o intrastátním dorozumívání. Vztahy a jazyky se vyvíjejí a je dobré mapovat vývoj vztahů pro budoucí generace. Při pobytu v jiných než rodných končinách je dobré se sice asimilovat, ale taky si zachovat něco ze svého původního naturelu, a to i přes to, že to může vést k nedorozuměním.

21.11.2009 v 17:28 | Karma: 24,95 | Přečteno: 2628x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

KOMENTÁŘ: Evropa udělala osudovou chybu. Migrace je druh nevojenské expanze

11. května 2024

Premium Věcně nesmyslnou teorií multikulturalismu Evropa rozpoutala migrační vlnu, která starý kontinent...

Polsko tíží migrační tlak z Běloruska. Na hranici si vybuduje opevnění

11. května 2024  14:39

Polsko vybuduje opevnění na své hranici s Běloruskem, aby čelilo migračnímu tlaku, který podle něj...

Afghánistán zasáhly přívalové deště. Záplavy si vyžádaly nejméně 300 obětí

11. května 2024  10:53,  aktualizováno 

Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovým dešti, si vyžádaly několik stovek obětí....

Moskva využije zpožděných dodávek zbraní, míní šéf ukrajinských pozemních sil

11. května 2024  13:36

Válka proti Rusku vstoupí v příštích dvou měsících do kritické fáze, soudí velitel ukrajinských...

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4173x
Nejdůležitější místo v životě má rodina a veselí.