Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsme ve frontě v Tesku uctili Václava Havla

Opřela se do francouzských berlí a do kapsy napcala vypadávající šálu. „Já chtěla zaplatit tím kuponem, co mi dcera dala k vánocům, osm stovek, pane, osm stovek! A víte, co mi řekla? Ta u tý pokladny? Že prej ty kupony neberou, že je pokladna nezná! Osm stovek! Dárkovej kupon, tady koupenej, a pokladna ho nezná? Já tady budu stát a budu čekat, protože tohleto si přece nenechám líbit!“

„To stejný, paní, to stejný. Akorát vod syna kupon na brejle. Tisícovka. Prej to neberou, neplatí nebo co. K vánocům mi to koupil, abych si sám vybral. Tady v tom krámě! A vy, mladá paní? Chlapeček je hodnej, pěkně hačá, čeká!“  Ne že bych o to mělá zájem, ale starý pán v kostkovaném kabátě mě tímto zatáhl do konverzace. Co se dá dělat, budu muset taky popsat zbytku fronty svůj problém. Zahoupala jsem kočárkem s malým synkem.

„Aaaale klasika. Na regálu maj akci, ale na pokladně úplně jinou cenu. Jako je to šedesát korun, ale mně jde o princip!“

„Vo princip a hlavně vo prachy nám musí jít. Jim to tady přece nenecháme! A prej jděte si to vyreklamovat na informace. Já bych jim řek, kam maj jít, ale já jsem slušnej!“

Fronta rostla, šlo to pomalu. Vznikl klasický prostor pro seznamování se a sdílení informací.

„Ješiš co tam dělaj. Stojím tady už asi 20 min a moc se to nepohlo. Asi si hodně lidí stěžuje. Je to bordel. Bordel prostě jako všude. Já vám povím, oni s tím počítaj. Že ty kupony prodaj a pak na ně lidem nic nedaj. Ale to se pletou, já tady budu stát, i kdybych měla zavolat čojku!“ bojovně řekla paní s berlema.

„No ale ty nohy už mě bolej. No ona je tam chudák sama na ty všecky stížnostě. Jeeeešiš to je lidu. Ale když už tady jsem půl hodiny, tak už tu vydržím.“ Starý pán přešlápl na druhou nohu. Prodavačka v modrém plášti byla na Informacích sama a topila se v šanonech, zvonících telefonech, dokladech a uštěpačných poznámkách nespokojených zákazníků. Z fronty skoro neubývalo.

Chtělo by to něco k rozproudění davu, nějaká legrácka, řekla jsem si. Rozepla jsem synkovi svetřík a řekla nahlas:

„No jasně, musíme tady stát. Musíme bojovat. Pan prezident Havel by tady přece taky čekal a bojoval!“

Otočilo se na mě několik hlav. Zpocených v těch čepicích a kabátech, jak jsme čekali už drahně minut ve frontě u informací teska v Edenu, každý s tím svým problémem, s dárkovým kuponem, co pokladna nezná, se špatně namarkovaným zbožím, se salámem, který zezelenal už za pokladnou po zaplacení. Deset párů očí se do mě zapíchlo, propátralo mě od špiček zimních bot přes  kočárek s malým dráčetem až po konečky zpocených vlasů. Vzduch prodchnutý napětím, vztekem a topením z klimatizace by se dal krájet. Až pán ob pět lidí za mnou zvolal: „Paní má pravdu! Pan prezident Havel by taky bojoval za kupony a špatný ceny! Musíme tady stát a čekat už kvůli panu prezidentu Havlovi!“ A mrknul na mě jedním okem. Byli jsme spojenci.

Ostatním byl vidět na očích zmatek. Co to je? Nějaká provokace? Sranda? Myslím to vážně? Dříve narození, zvyklí na sebe neupozorňovat a nereagovat na poznámky od divných lidí v davu, dělali jako že nic, mladším ročníkům zasvítily oči, jak tušili, že je to taková napůl psina.

Do fronty se nenápadně přimísil mladík. Evidentně mu nevyhovovala délka fronty a snažil se nenápadně přifařit se někam dopředu a předběhnout. Myšlenka na prezidenta  zesnulého před pár týdny udělala v hlavě starého pána v kostkovaném kabátě své. Došel za mladíkem, poklepal mu na rameno a udivenému juniorovi povídá: „Mladý pane, konec fronty je támhle. Předbíhat není slušný. To by vám řek i pan prezident Havel, dej mu pámbu nebe!“ Kluk se ošíval a něco brblal, ale váze a autoritě jména se neodvážil vzdorovat. „Mazej! Nebo ti mám pomoct?“ Zavolal můj spojenec, se kterým jsme myšlenku na Havla zaseli do davu. Kluk poslušně odešel na konec fronty. Starý pán se vrátil ke mně a povídá: „Protože za pravdu a lásku se tady bude bojovat na všech frontách!“

„Jasně! Pan prezident Havel by tě taky chytnul za flígr a mazal bys čekat dozadu jako všichni!“ Dav souhlasně zamručel. Kluk byl odhalen, nikoho nepředběhl, pravda zvítězila. Všichni se sounáležitě usmívali.

Byl leden 2012, po Vltavě ještě pluly kytice květin a ve Vysočanech vyráběli srdce z vosku ze svíček zapálených na všech náměstích.

Tak si to pamatujte a vždycky bojujte.  Za kupony, za zelený salám, proti předbíhání v davu.

Pan prezident Havel by taky bojoval! Za všecko!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zuzana Čekalová | úterý 18.12.2012 10:57 | karma článku: 23,62 | přečteno: 2168x
  • Další články autora

Zuzana Čekalová

ONI, ti všemocní tam nahoře. Kdo vlastně???

„O tohle by se měli postarat, to takhle nejde.“ „Tu cestu by měli opravit, ty díry jsou hrozné.“ „To je tak drahé, to by měli nějak regulovat.“ Taky jste to už někde slyšeli? Nebo variaci na toto téma? Já to slyším často. A vždycky se toho navrhovatele ptám: „A kdo teda by to měl udělat? Kdo jsou ti ONI“? Navrhovatel často znejistí a zjistí, že neví. Prostě ONI, ti, co se o TO starají. Kdo ONI? A o CO se starají?

25.6.2010 v 19:27 | Karma: 15,27 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

Etika pouličních prodejců – před nemocnici ne!

V poslední době musím bohužel častěji než jindy docházet k lékaři. Vyprávění o tom, že v březnu zavoláte k lékaři, že vás bolí noha, zda by se vám na to nemrknul a on řekne Jasně, nejbližší termín máme v červenci, teď opominu. Ale má to souvislost – když se v tom březnu objednáte na červenec, tak máte dvě možnosti – buď vás bolest přejde, nebo se zhorší natolik, že pak lékař na vás křičí Proč jste nepřišla dřív?? Jsem případ něco mezi – noha bolela tak příšerně, že jsem nevyčkala do termínu objednání, ale šla na pohotovost už v květnu... Dřív jsem nepřišla proto, že jaksi nebylo kam, leda na tu pohotovost, že ano. A tak tam pak musíte furt, protože stav se za těch pár měsíců dost zhoršil. No, ale takový je systém.

15.6.2010 v 12:31 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1840x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

Nechápu, za co lidi utrácejí

Vyprávěl dneska chytrý pán v televizi, že lidi šetří, mají málo peněz, kupují levné věci, méně utrácejí. Rozproudila se doma debata, za co lidi tak strašně utrácejí, že se pořád musí řešit jakési rozhodčí doložky ke spotřebitelským úvěrům, že se vůbec uživí lichvářské firmy půjčující „rychlé“ peníze na obrovské úroky a proč si lidi u nich vlastně půjčují. Protože my doma to jaksi nechápeme.

24.4.2010 v 21:50 | Karma: 30,78 | Přečteno: 3242x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

O zraněné kobře aneb Domácí komunikace

Čím dál tím víc jsem přesvědčená, že nejmenší územní jednotkou, kde se používá unikátní komunikační jazyk, není stát, ani oblast, ani město, ani městská část, ale každá rodina. A jsem si jistá, že k tomu přispívají děti v rodině obsažené. Každé dítě, když se učí mluvit, si zjednodušuje slova tak, aby se mu dobře vyslovovala. Spousta těch nejroztomilejších slov pak přijmou dospělí a začnou je používat i mezi sebou. Zkomoleniny pak přispívají k jakémusi ještě intimnějšímu sblížení nejbližších lidí. Veselo může být, když se pak tyto zkomoleniny tak zautomatizují, že je použijeme i mimo rodinu. Tuto situaci pak dělíme na dva děje podle toho, jestli naším partnerem v hovoru je kamarád, nebo naprosto cizí člověk. Kamarádovi to zajisté vysvětlíme, ten se zasměje a je to. Cizí člověk si nejdříve myslí, že špatně rozuměl a když mu zkomoleninu zopakujete, pojme podezření, že jste asi cvok.

9.1.2010 v 18:37 | Karma: 16,84 | Přečteno: 1519x | Diskuse| Společnost

Zuzana Čekalová

Česko-moravské jazykové bariéry 3 – baňka, sáček a Ledavé navene

Vracím se opět k oblíbenému seriálu o intrastátním dorozumívání. Vztahy a jazyky se vyvíjejí a je dobré mapovat vývoj vztahů pro budoucí generace. Při pobytu v jiných než rodných končinách je dobré se sice asimilovat, ale taky si zachovat něco ze svého původního naturelu, a to i přes to, že to může vést k nedorozuměním.

21.11.2009 v 17:28 | Karma: 24,95 | Přečteno: 2628x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Část farmářů odškodníme. Další protesty jsou podpásovka, řekl Výborný

12. května 2024  12:57,  aktualizováno  13:10

Pěstitelům, kteří neměli pojištění proti mrazům, bude stát krátit kompenzace o polovinu. V pořadu...

Ukrajina z Charkovské oblasti evakuovala čtyři tisíce lidí, Rusko hlásí úspěšné tažení

12. května 2024

Sledujeme online Z pohraničních částí ukrajinské Charkovské oblasti, která čelí ruské ofenzivě, úřady evakuovaly...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  12:44

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná panelová budova. Nejméně sedm lidí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4173x
Nejdůležitější místo v životě má rodina a veselí.