Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Etika pouličních prodejců – před nemocnici ne!

V poslední době musím bohužel častěji než jindy docházet k lékaři. Vyprávění o tom, že v březnu zavoláte k lékaři, že vás bolí noha, zda by se vám na to nemrknul a on řekne Jasně, nejbližší termín máme v červenci, teď opominu. Ale má to souvislost – když se v tom březnu objednáte na červenec, tak máte dvě možnosti – buď vás bolest přejde, nebo se zhorší natolik, že pak lékař na vás křičí Proč jste nepřišla dřív?? Jsem případ něco mezi – noha bolela tak příšerně, že jsem nevyčkala do termínu objednání, ale šla na pohotovost už v květnu… Dřív jsem nepřišla proto, že jaksi nebylo kam, leda na tu pohotovost, že ano. A tak tam pak musíte furt, protože stav se za těch pár měsíců dost zhoršil. No, ale takový je systém.

Poliklinika na Budějovické v Praze 4, kam „patřím“ (protože to není jen tak, přijít, kam „nepatříte“, to na vás koukají jako na vetřelce, a tak chodím tam, kam „patřím“) se momentálně přestavuje. Příchod ke vchodu do budovy se proto smrsknul z poměrně rozlehlého náměstíčka na poněkud užší koridor.

 

Pouliční prodejce potkáváme všude. Nejčastěji na výlezech z metra a jiných frekventovaných místech. Koncentrují se tam, kde je nejvíc lidí, to chápu. Hodně lidí je i před vstupem na polikliniku, to se taky dá chápat. Co mi ale hlava nebere je to, že i před polikliniku, kde lze očekávat lidi nemocné, nemohoucí, stižené bolestí a jinak limitované, se pouliční prodejci nacpou a vůbec jim to nepřijde hloupé.

 

Protože jsem dřív k doktorům nějak výrazně nechodila, nikdy jsem si toho nevšimla. Až teď. Ještě před tím měsícem před „mojí“ poliklinikou postávaly dvě slečny a naháněly pacienty do programu IZIP, elektronická karta pacienta. No, nechala jsem se ukecat. Přišla mi obálka se vstupními kódy, v mojí elektronické kartě není ani čárka. Když jsem se ptala lékaře, zda by tam teda něco psal, tak řekl, že na to nemá čas. Smysl projektu mi tak uniká. Ale budiž, slečny před poliklinikou souvisí se zdravotní péčí, takže jejich přítomnost jsem schopná tolerovat. Sice mi skáčou na krk pokaždé, když tam jdu, ale už předem křičím, že registraci už mám, tak mi dají pokoj.

 

Co mi ovšem přijde fakt brutální, jsou prodejci pojištění, telefonních tarifů, nádobí a ovčích dek, kteří se v úzkém prostoru taky houfují. Nemáte šanci před nimi utéct, protože prostě není kam. Plazíte se o berlích, málem brečíte, jak vás ta mizerná pazoura bolí, a do cesty vám skočí nagelovaný týpek v obleku a se širokým úsměvem se zeptá, zda už jste se zaregistrovali do slosování o nádobí pro zdravé vaření bez tuku. Odpovíte, že ne a že nechcete. A plazíte se dál. Týpek jde vedle vás a přednáší o tom, jak je nádobí úžasné. Řeknete důrazně, že opravdu nechcete. Tak dá pokoj. Ovšem hned je u vás druhý týpek s dotazem, jestli chcete ušetřit za volání mobilem. Řeknete, že nemáte zájem. Týpek jde vedle vás a vyjmenovává výhody tarifů od všech operátorů. To už se vám vaří krev ve spancích, bolest v noze se tepem zvětšuje a vy řeknete o něco více nahlas, že FAKT NE. Týpek se tedy stáhne. Nicméně další vám opět zatarasí cestu a začne hlaholit, že je dobré se pojistit proti úrazu a jestli máte už pojistku…

 

Musím se přiznat, že jsem asi béčko, ale včera mě ta noha tak šíleně bolela, že jsem k tomuto třetímu týpkovi zvedla uslzené oči, zůstala viset na berlích a zeptala se ho, jestli si opravdu myslí, že mám momentálně náladu na uzavírání pojistky. Týpek žoviálně pronesl, že nikdy není na nic pozdě, stále se širokým úsměvem. Řekla jsem S dovolením a plížila se dál. Ještě na mě něco volal, ale už nevím co.

 

Kamarádka mi říkala, že u nich na poliklinice prodávají přímo na chodbě kravaťáci důchodcům masážní křesla. Je mi naprostou záhadou, kdo, kdo je aspoň trochu při smyslech, tyhle akce v těchto prostorách povoluje.

 

Řekl někdo něco těm lidem o etice? O tom, že zneužívat lidi, kteří jsou aktuálně hendikepovaní, je fakt nechutné? Já jsem ještě měla natolik všech pět pohromadě, že jsem všecky odmítla, ale viděla jsem tam staroušky, kteří už podepisovali nějaké papíry. Pak přijdou domů a pochopí, že budou něco platit, co nechtěli. A budou plakat a volat do Černých ovcí, ať jim pomůžou.

 

Je možné, že prostor před poliklinikou je veřejný prostor jako každý jiný, takže i prodejci nádobí na něm mohou prodávat lidem o berlích hrnce? Opravdu na to nemá vedení polikliniky vliv? Nebo má, ale toleruje to, nebo dokonce s tím souhlasí??

 

Po ulicích taky chodí nemocní lidé, pochopitelně. Ale stahovat se jako prodejce záměrně tam, kde lze předpokládat lidi POUZE nemocné, mi přijde jako do nebe volající neetické opovrženíhodné  chování. Čekat jako největší vyčíhovák na nějakého chudáka na vozíku, o berlích, se zavázaným okem a já nevím čím, abych mu vnutil smlouvu na deky/hrnce/telefon/pojistku, to by snad mělo být trestné.

 

Napsala jsem na vedení společnosti Mediconas, která aktuálně polikliniku vlastní, dotaz. Tak uvidíme, co se dozvím.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zuzana Čekalová | úterý 15.6.2010 12:31 | karma článku: 23,43 | přečteno: 1840x
  • Další články autora

Zuzana Čekalová

Jak jsme ve frontě v Tesku uctili Václava Havla

Opřela se do francouzských berlí a do kapsy napcala vypadávající šálu. „Já chtěla zaplatit tím kuponem, co mi dcera dala k vánocům, osm stovek, pane, osm stovek! A víte, co mi řekla? Ta u tý pokladny? Že prej ty kupony neberou, že je pokladna nezná! Osm stovek! Dárkovej kupon, tady koupenej, a pokladna ho nezná? Já tady budu stát a budu čekat, protože tohleto si přece nenechám líbit!“

18.12.2012 v 10:57 | Karma: 23,62 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

ONI, ti všemocní tam nahoře. Kdo vlastně???

„O tohle by se měli postarat, to takhle nejde.“ „Tu cestu by měli opravit, ty díry jsou hrozné.“ „To je tak drahé, to by měli nějak regulovat.“ Taky jste to už někde slyšeli? Nebo variaci na toto téma? Já to slyším často. A vždycky se toho navrhovatele ptám: „A kdo teda by to měl udělat? Kdo jsou ti ONI“? Navrhovatel často znejistí a zjistí, že neví. Prostě ONI, ti, co se o TO starají. Kdo ONI? A o CO se starají?

25.6.2010 v 19:27 | Karma: 15,27 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

Nechápu, za co lidi utrácejí

Vyprávěl dneska chytrý pán v televizi, že lidi šetří, mají málo peněz, kupují levné věci, méně utrácejí. Rozproudila se doma debata, za co lidi tak strašně utrácejí, že se pořád musí řešit jakési rozhodčí doložky ke spotřebitelským úvěrům, že se vůbec uživí lichvářské firmy půjčující „rychlé“ peníze na obrovské úroky a proč si lidi u nich vlastně půjčují. Protože my doma to jaksi nechápeme.

24.4.2010 v 21:50 | Karma: 30,78 | Přečteno: 3242x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

O zraněné kobře aneb Domácí komunikace

Čím dál tím víc jsem přesvědčená, že nejmenší územní jednotkou, kde se používá unikátní komunikační jazyk, není stát, ani oblast, ani město, ani městská část, ale každá rodina. A jsem si jistá, že k tomu přispívají děti v rodině obsažené. Každé dítě, když se učí mluvit, si zjednodušuje slova tak, aby se mu dobře vyslovovala. Spousta těch nejroztomilejších slov pak přijmou dospělí a začnou je používat i mezi sebou. Zkomoleniny pak přispívají k jakémusi ještě intimnějšímu sblížení nejbližších lidí. Veselo může být, když se pak tyto zkomoleniny tak zautomatizují, že je použijeme i mimo rodinu. Tuto situaci pak dělíme na dva děje podle toho, jestli naším partnerem v hovoru je kamarád, nebo naprosto cizí člověk. Kamarádovi to zajisté vysvětlíme, ten se zasměje a je to. Cizí člověk si nejdříve myslí, že špatně rozuměl a když mu zkomoleninu zopakujete, pojme podezření, že jste asi cvok.

9.1.2010 v 18:37 | Karma: 16,84 | Přečteno: 1519x | Diskuse| Společnost

Zuzana Čekalová

Česko-moravské jazykové bariéry 3 – baňka, sáček a Ledavé navene

Vracím se opět k oblíbenému seriálu o intrastátním dorozumívání. Vztahy a jazyky se vyvíjejí a je dobré mapovat vývoj vztahů pro budoucí generace. Při pobytu v jiných než rodných končinách je dobré se sice asimilovat, ale taky si zachovat něco ze svého původního naturelu, a to i přes to, že to může vést k nedorozuměním.

21.11.2009 v 17:28 | Karma: 24,95 | Přečteno: 2628x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4173x
Nejdůležitější místo v životě má rodina a veselí.