Sci-fi o 5 stupních manžela paní Celsiové za pár miliard

Předevčírem nás doma rozhodila zpráva o tom, že od soboty je povinnost mít na D1 zimní gumy. Plánovali jsme na sobotu zájezd z Prahy do Brna ke kamarádce Ladě kouknout na její roční slečnu Agátu. Moje služební sršeň draze zdaňovaná kvůli osobnímu použití je totiž k přezutí objednaná až na příští týden. Už jsme se tedy viděli, jak lezeme do vlaku a z Brna do Viničných Šumic, kde Lada bydlí, jedeme nějakým autobusem. Anebo spíš výlet rušíme z důvodu lenosti a odporu k autobusům. Nic se nejí tak horké,jak se uvaří, a tak jsme se postupně dozvěděli, že zimáky ano, ale jen na kousku dálnice a jen když je míň než 5 stupňů manžela paní Celsiové. Předpověď slibovala celých 12 těchto stupňů, a tak jsme ráno nakopli sršeň, na Hájích naložili spolucestující a vyrazili.

Zpráva o povinných zimácích byla ovšem tématem k dlouhým hovorům a úvahám. Všichni v autě jsme se zabývali teoriemi,jak vlastně se vlastně bude stanovovat, kolik je těch stupňů tepla. Kdo rozhodne, jestli je už 5, nebo ještě 5,1? Připouští zákon nějakou odchylku? Nějakou směrodatnou? Ví policie, co je směrodatná odchylka? Čím se bude teplota měřit? Budou teploměry na sloupech podél dálnice? Jaké to budou teploměry? Kdo jekoupí, resp. kdo je prodá? Musí se přece naprosto objektivně stanovit, jaká je teplota! Když na tom budou záviset 2 litry pokuty a 1 černý puntík! Nemluvě ohrozbě letních gum na sněhu na naše životy! To přece není legrace! Každý teploměr měří jinak, to přece víme. Měřící přístroj musí být kalibrovaný. A nejednou, na kalibrace jsou předpisy a za kalibraci se platí.

 

Musím říct, že čím víc jsme nad tím přemýšleli, tím více násděsily všechny dopady, které zákonitě se zákonem o pětistupňovém minimu musípřijít. A protože coby občané máme jisté zkušenosti s podobnými operacemi,došli jsme k následujícímu scénaři.

 

Za pár dnů nastane kosa a bude právě okolo těch 5 stupňů. Servisy aut jsou narvané, kola se vyměňují jako divá, pár nešťatníků to riskne a pojede na letňácích do nadnulově pětistupňového policejně uzákoněného mrazu, protože zákonem bylo stanoveno, že už při pěti stupních se déšť mění ve sníh, voda v led a tato kombinace na cestě je nebezpečná. Policie, nadšená novýmzákonem a takto vzniklým prostorem ke kontrolám, nazuje zimní obutí namodrostříbrné sršně i na vlastní nožičky a vyjede si stoupnout na Vysočinu za účelem kontroly pneumatik. Pochopitelně pár nešťastníků chytí při činu. Ovšem český nešťastník není žádné béčko a bude oponovat, že není 5 stupňů, ale řekněme 5,2 a tudíž autu na zimní gumy nevzniká a policii zaniká nárok na 2 litry pokuty. Takto vzniknou třenice, které se postupně dostanou k Ústavnímu soudu (kam jinam). Ústavní soud povolá soudní znalce přesměření teploty. Soudní znalec (nebo možná celá komise) sepíše rozklad na téma Stanovení přesné teploty a doporučí systémové řešení. Odměna pro komisi budečinit nejméně 10 miliónů korun, protože se jedná o vážnou věc.

 

Bude ustanovená parlamentní (jaká jiná) komise pro řešení situace s řešením situace s měřením. Komise (odhadem v zimě 2010) dojde k závěru, že je nutné situaci řešit a vydá následující doporučení. Bude vypsán tendr na dodávku oficiálních teploměrů, kterými budou vybaveny posádky dopravní policie v okolí úseků s povinnou zimní výbavouaut. Na teploměry bude vyčleněna částka odhadem půl miliardy korun, za kterou bude nakoupeno 500 kusů teploměrů. Tendr se povleče asi tak dva roky. Pak bude zjištěno, že neexistuje firma, která by požadavky na teploměry kladené byla schopná splnit. Parlament rozhodne o tom, že situace s teploměry bude řešena dodatkem ke smlouvě s firmou Kapsch, která teploměry dodá, a protože se bude jednat o speciální teploměry spojené kosmickou technikous mýtnými bránami, náklady se vyšplhají na dvě miliardy. Výhodou ovšem bude, že za to pořídíme i záložní technologii satelitní, která bude podlevývoje počasí stanovovat možnost poklesu teploty pod těch 5 stupňů, takžesystém bude velmi flexibilní.

 

Odhadem někde kolem roku 2014 budou teploměry rozdány dopravníma dálničním policistům. Tito policisté ještě před tím projdou speciálním půlročním kursem fyziky, který bude obsahovat informace o definici teplotya základy statistiky, aby si na ně řidiči nepřišli s nějakýma chytrostma osměrodatných odchylkách. Kurs bude zakončen testem znalostí, který bude obsahovat otázky Kolik desetin stupně má jeden stupeň Celsia, jaká je chemická značka rtuti a jaký je aritmetický průměr čísel 5, 5, a 5. Kurs bude stát asi tak 20 miliónů. No a v roce 2018 vyhraje sociální demokracie volby díkyvolebnímu heslu „Zrušíme nutnost zimních pneumatik, protože jsou asociální a zakážeme sněhu padat na dálnice, protože je to nebezpečné!“

 

Myslíte, že je to sci-fi??? No já nevím, nevím…

 

 

Autor: Zuzana Čekalová | neděle 2.11.2008 12:55 | karma článku: 18,62 | přečteno: 1329x