Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

I úctu dávkujte s mírou

K napsání článku mě inspirovala kolegyně blogerka. Včera napsala úvahu o tom, jak jí rodiče celý život vyčítali, kolik je stojí peněz a jak jí to trápilo. Do diskuse pak lidi přihazovali své příběhy, jak rodičům platí za "nocleh", když je jedou navštívit nebo jak nakupují jídlo, když k nim jdou, protože hodně sní a rodiče jim to pak vyčítají.

I hrozní rodiče můžou mít slušné děti. Nepodaří se jim v dětech probudit ty špatné stránky, spíš svých chováním ukazují, jak by se ty děti chovat neměly. Děti ví, že jsou na rodičích závislé a jsou nešťastné, že vlastně svou existencí rodičům vadí. Když pak poberou víc rozumu, snaží se od rodičů co nejdříve odpoutat. A za dalších pár desítek let se role vymění – rodiče mohou být nemocní a na dětech závislí. A děti stojí před rozhodnutím, jestli se zachovat stejně, nebo odpustit a zachovat se slušně. Každopádně jsou vztahy celoživotně pokřivené a nikdy nebyly a nebudou zdravé. Málokdo má až tolik slušnosti, že v něm převáží zodpovědnost a úcta k rodičům (jsou to přece rodiče!!!) a určitě se v něm někdy ozve Ale já jsem byl/a jejich malé dítě, a jak se ke mně chovali!!!
V poslední době se setkávám častěji než dříve s dilematem, jak vlastně dávkovat a zacházet s úctou k druhým, kteří si ji moc nezaslouží. Je úcta k starým, nemocným absolutně nutná a bezpodmínečná? Nehraničí to někdy až s neústou k sobě samému? Je vztah rodič-dítě, manžel-manželka, který je narušený z jedné strany, opravdu nutné oplácet jen úctou a dobrem za každou cenu? Kde končí úcta k druhému a začíná úcta k sobě? Kdy je někdo neuctivý a kdy si už nechává dělat na hlavu??
Starší pán z okruhu mých blízkých byl vždycky „jiný“. Ano, byl průbojný, hodně věcí dokázal vyřešit, uměl se prosadit. V posledních letech se začal, jak to u starších lidí bývá, soustředit hlavně na průzkum svého zdraví. Nakoupil si spoustu knih a začal diskutovat s lékaři. Jak to tak bývá, byl dřív šikovný zámečník, ale určitě se samostudiem nevypracoval na schopného lékaře. To ho ale neodradilo od toho, aby si začal diktoval léky, které mu mají být předepisovány. Osudovým se mu stala touha po jiném léku proti srážlivosti krve. Žádný lékař mu ten lék nechtěl předepsat z jednoduchého důvodu, že by ho ohrozil na zdraví. Obešel jich pár, až uspěl. Stálo ho to flašku a asi ještě něco dalšího. Každopádně měl svůj vytoužený lék. Konečně ho ten původní lék neomezoval na životě a dle jeho názoru měl konečně odpovídající léčbu. Trvalo to 3 měsíce. Pak měl mozkovou mrtvici. Našla ho jeho žena, zavolala záchranku. Pobyl si dlouho v nemocnici, pak v rehabiliťáku. Má ochrnutou levou půlku těla.
Nemá pro nikoho slušného slova. Nebudu ani psát, jak nazývá lékaře, sestry a zdravotníky. Na jméno nemůže přijít své ženě. Ona mu nejvíc ublížila tím, že ho nechala odvézt do nemocnice. Ona za všechno může. On ji nenávidí.
Ona odešla do předčasného důchodu, vzala si ho domů a stará se o něj. Snáší jeho nálady, poslouchá urážky. Cpe do něj prášky, které on nechce jíst, protože to je zase to svinstvo, kterého se před tím zbavil. Ona se o něj stará 24hod denně. Je přece jeho žena a on je nemocný. Tak se to přece sluší.
Kamarádka je mladá a ještě bydlí se svými rodiči. A se svým dědou. Děda je postrach celé rodiny, všichni se ho bojí. Děda dal své dceři, mámě té mé přítelkyně, život, nechal ji vystudovat za velké peníze a teď jí dal dům. Tudíž vyžaduje uctívání. Je přece starý a oni mu všichni vděčí za všechno. Děda je čiperný a velmi dobře mu to myslí. Když všichni odejdou do práce a školy, děda je doma sám. Ten dům vybudoval, takže si v něm může dělat co chce. Třeba i pouštět vodu kolik se mu zachce. Třeba ta voda může téct celý den, je to přece jeho dům a oni mohou být rádi, že jim ho dal. Účet za vodu se tak vyšplhal na několik desítek tisíc korun. Dědovi je to jedno, on je přece pro ně zdrojem střechy nad hlavou. A navíc je to té paní otec, rodič, takže k němu musí být chována nejvyšší úcta. Rodina účty platí, o dědu se stará. Tak se to přece sluší.
Nezávislý člověk může vidět řešení. Lékař, který za úplatek předepsal nesprávný lék, by měl být potrestán. O nemocného se stará jeho žena dobrovolně, i když ji to ničí. Měla by taky myslet na sebe, měla by odpočívat, najít řešení kombinace péče o manžela a péče o sebe. Jednání dědy z druhého příběhu by asi mohly pomoci řešit úřady. Zhodnotit, zda je možné ho nechávat bez dozoru, příp. se zamyslet nad nějakým kombinovaným pobytem s dozorem. Nic z toho se neděje. Manželka se stará do posledního dechu o svého muže, protože tak se to přece sluší, no a jen zmínit před dědou, že se tato situace s ním někomu nelíbí? Ani nápad! Jak tohle může někdo vyslovit! Je to přece náš děda a táta!
Asi to vidím zjednodušeně a možná bych v podobných situacích fungovala podobně. Kdo to nezažil, těžko může někomu radit. I když jsou jednodušší situace, která nás potkávají častěji. Určitě se vám to taky někdy stalo. Např. vám někdo neomaleně tykal jen z toho titulu, že on je starší a tudíž může, i když vám je třeba 35 let. Mně se to stalo a začala jsem tykat taky. Umíte si představit tu reakci. Dotyčný měl pěnu u pusy, protože je přece nebetyčná drzost starému člověku tykat! No, když se chová jako hulvát, sorry, ale cizí člověk se o mě nebude otírat, i kdyby to byl nevím kdo nevím jak starý. Stáří není žádné privilegium chovat se neomaleně. Ale to je asi jen maličkost, jsou situace jiné.
Zdravím s úctou ke všem, kdo si ji opravdu zaslouží.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zuzana Čekalová | sobota 12.9.2009 12:15 | karma článku: 25,18 | přečteno: 2091x
  • Další články autora

Zuzana Čekalová

Jak jsme ve frontě v Tesku uctili Václava Havla

Opřela se do francouzských berlí a do kapsy napcala vypadávající šálu. „Já chtěla zaplatit tím kuponem, co mi dcera dala k vánocům, osm stovek, pane, osm stovek! A víte, co mi řekla? Ta u tý pokladny? Že prej ty kupony neberou, že je pokladna nezná! Osm stovek! Dárkovej kupon, tady koupenej, a pokladna ho nezná? Já tady budu stát a budu čekat, protože tohleto si přece nenechám líbit!“

18.12.2012 v 10:57 | Karma: 23,62 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

ONI, ti všemocní tam nahoře. Kdo vlastně???

„O tohle by se měli postarat, to takhle nejde.“ „Tu cestu by měli opravit, ty díry jsou hrozné.“ „To je tak drahé, to by měli nějak regulovat.“ Taky jste to už někde slyšeli? Nebo variaci na toto téma? Já to slyším často. A vždycky se toho navrhovatele ptám: „A kdo teda by to měl udělat? Kdo jsou ti ONI“? Navrhovatel často znejistí a zjistí, že neví. Prostě ONI, ti, co se o TO starají. Kdo ONI? A o CO se starají?

25.6.2010 v 19:27 | Karma: 15,27 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

Etika pouličních prodejců – před nemocnici ne!

V poslední době musím bohužel častěji než jindy docházet k lékaři. Vyprávění o tom, že v březnu zavoláte k lékaři, že vás bolí noha, zda by se vám na to nemrknul a on řekne Jasně, nejbližší termín máme v červenci, teď opominu. Ale má to souvislost – když se v tom březnu objednáte na červenec, tak máte dvě možnosti – buď vás bolest přejde, nebo se zhorší natolik, že pak lékař na vás křičí Proč jste nepřišla dřív?? Jsem případ něco mezi – noha bolela tak příšerně, že jsem nevyčkala do termínu objednání, ale šla na pohotovost už v květnu... Dřív jsem nepřišla proto, že jaksi nebylo kam, leda na tu pohotovost, že ano. A tak tam pak musíte furt, protože stav se za těch pár měsíců dost zhoršil. No, ale takový je systém.

15.6.2010 v 12:31 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1840x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

Nechápu, za co lidi utrácejí

Vyprávěl dneska chytrý pán v televizi, že lidi šetří, mají málo peněz, kupují levné věci, méně utrácejí. Rozproudila se doma debata, za co lidi tak strašně utrácejí, že se pořád musí řešit jakési rozhodčí doložky ke spotřebitelským úvěrům, že se vůbec uživí lichvářské firmy půjčující „rychlé“ peníze na obrovské úroky a proč si lidi u nich vlastně půjčují. Protože my doma to jaksi nechápeme.

24.4.2010 v 21:50 | Karma: 30,78 | Přečteno: 3242x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

O zraněné kobře aneb Domácí komunikace

Čím dál tím víc jsem přesvědčená, že nejmenší územní jednotkou, kde se používá unikátní komunikační jazyk, není stát, ani oblast, ani město, ani městská část, ale každá rodina. A jsem si jistá, že k tomu přispívají děti v rodině obsažené. Každé dítě, když se učí mluvit, si zjednodušuje slova tak, aby se mu dobře vyslovovala. Spousta těch nejroztomilejších slov pak přijmou dospělí a začnou je používat i mezi sebou. Zkomoleniny pak přispívají k jakémusi ještě intimnějšímu sblížení nejbližších lidí. Veselo může být, když se pak tyto zkomoleniny tak zautomatizují, že je použijeme i mimo rodinu. Tuto situaci pak dělíme na dva děje podle toho, jestli naším partnerem v hovoru je kamarád, nebo naprosto cizí člověk. Kamarádovi to zajisté vysvětlíme, ten se zasměje a je to. Cizí člověk si nejdříve myslí, že špatně rozuměl a když mu zkomoleninu zopakujete, pojme podezření, že jste asi cvok.

9.1.2010 v 18:37 | Karma: 16,84 | Přečteno: 1519x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

Téma klimatických změn už tolik netáhne, voliči v Evropě se víc bojí migrace

11. května 2024

Premium Za čtyři týdny budou evropští voliči vybírat 720 poslanců nového europarlamentu a už nyní je...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

V Petrohradě autobus s dvacítkou lidí divoce kličkoval a pak se zřítil do řeky

10. května 2024  14:27,  aktualizováno  22:30

V centru Petrohradu v pátek přišlo o život nejméně sedm lidí, když z mostu do řeky Mojky spadl...

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4173x
Nejdůležitější místo v životě má rodina a veselí.