Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sitcom is coming back!

Češi se rádi chlubí svým humorem, avšak názor na kategorii „sitcom“ je dosti rozporuplný. Jsou zde skupiny nadšenců i odpůrců. Jedni je milují, druzí nesnáší. Nejsem v pozici, abych hodnotil, kolik je kterých, ani jaká forma zábavy je „ta správná“. Od toho máme demokracii, každý ať se baví dle svého gusta. Tvrdím však, že je sitcom opomíjen neprávem, protože se na našem území pořádný sitcom v rozumném čase snad nikdy nevysílal, a je (bohužel) rozšířen spíše jen v internetových komunitách.

Nebylo tomu vždycky tak. Pamatuji, jak kdysi na kolejích ustal každý večer v deset na půl hodiny život, když všichni hltali MASH. Jak všichni milovali roztomile nemotorného „Kouďáka“ z „Krok za krokem“, a další podobné postavy. Opravte mne, jestli se mýlím, ale tím přísun sitcomů kategorie A na naše obrazovky vlastně skončil, a televize se začaly orientovat na kvantitu. Ze všech kanálů se tak už léta valí víceméně pouze „béčkové“ sitcomy a mýdlové opery pro ženy v domácnosti.

Takže zatímco velké procento televizních diváků na západ od nás usedalo celá devadesátá léta dvakrát do týdne natěšeně k televizím, aby hltalo novou epizodu Přátel (tak jako my MASH, nebo o dvacet let dříve Dietla), my měli jen matné tušení ze společenských rubrik časopisů, že něco takového existuje. A po pár letech prodlení jsme se občas dočkali náhodně koupené série i v českém éteru. Asi za to částečně mohla i česká posedlost perfektním dabingem, a tím i nutně vznikající zpoždění, kombinovaná s finančními možnostmi, ale spíš viním neschopnost nákupčích televizních programů. Finanční argument totiž neobstojí ve chvíli, kdy jsou seriály typu Black Books nebo Červený trpaslík sice nakoupeny, ale s nulovou propagací vysílány v absolutně neatraktivních časech, takže určitě nebyly nijak drahé.

Český divák po ústupu bolševika, a jeho půlhodinových zpráv o dojivosti, objevil západní zábavu, a od těch dob se datují i pokusy o originální český sitcom. Bohužel za svými vzory značně pokulhával, například takový seriál Nováci upadl do zapomnění velice rychle, a odborná i laická kritika na něm nenechala nit suchou. Pravděpodobně právem, a pojem „český sitcom“ tak dostal nálepku něčeho neuskutečnitelného. Uspěla ještě tak možná Hospoda, spíš díky známému hereckému obsazení a české slabosti pro pivnice. Nicméně pověst sitcomu v českých luzích a hájích dále trpěla, a navrch získávaly hlasy, že jsou pro českého diváka příliš primitivní.

Oproti tomu v zahraničí sitcom pokračoval ve své několik desítek let staré tradici, a jen a pouze díky nástupu internetu pronikal a proniká i k nám. Televize ani videoobchody opět absolutně nezvládly tento přechod, na kterém mohly (a stále ještě mohou) dost vydělat, a tak se mezi lidmi šíří vypálené kopie seriálů s podomácku přeloženými titulky, které by si spousta lidí jinak i koupila. Bohužel, není od koho, a většina populace ani netuší co.

Na tomto pomyslném trhu však existuje spousta seriálů, při kterých se člověk doslova plácá do stehen smíchy, a ne, rozhodně nejde o laciný humor typu TV Nova. Na výběr je nepřeberné množství témat: od ujetých až po naprosto běžné příběhy ze života podané zdravě vtipnou formou. Opět, pro každého něco: IT Crowd, Father Ted, Futurama, Big Bang Theory, atd atd atd…

Jako poslední přírůstek se mi dostal do ruky resp. přehrávače seriál „How I Met Your Mother“. Shodou okolností ve stejný den, kdy jsem ze zvědavosti shlédl i jeden díl nejnovějšího pokusu o český sitcom jménem „Comeback“. Jakkoliv mne ten druhý nezklamal natolik, abych zhnuseně odešel od televize jako obvykle, a na české poměry musím říct, že jde asi o nejlepší sitcom, co tu vznikl, je přirovnání „nebe a dudy“ ještě mírné. A i když vezmu v potaz, že Comeback má kontrastnějším rozložením postav potenciál pro mnohem vtipnější situace, tak musím prohlásit, že „How I Met Your Mother“ (z evidentních důvodů nazývaný též HIMYM), je prostě jiná liga. Dialogy, kamera, a především uvěřitelnost děje. Comeback opravdu není špatný. Ale čiší z něj umělost. Ten samý rozdíl, jaký vás praští do očí při porovnání „Růžové zahrady“ s „Dr.Housem“, je evidentní i při srovnání HIMYM vs. Comeback. Když se podaří vtáhnout diváka do děje tak, jako v HIMYM, je i ten umělý smích který tolik lidí irituje, mnohem přirozenější.

Co z toho plyne? Proč to vůbec píši?

Kolik stála Novu výroba Comebacku? Jakkoliv se mi líbí výkony Dejdara s Matonohou, (a zejména Dejdarův „Ozzák“ se vydařil), určitě nehrají za byt a stravu. Opravdu je o tolik levnější vyrobit „umělý“ seriál, než koupit kvalitní zahraniční?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Čekal | pátek 12.9.2008 13:15 | karma článku: 18,78 | přečteno: 2526x
  • Další články autora

Jan Čekal

Červené úterý

Není to tak dávno, co psala Iva Pekárková o solidaritě, a o obdobném stylu oblékání na protest proti televiznímu hlasateli. (http://pekarkova.blog.idnes.cz/c/126074/O-kozackach-kratkych-suknich-a-solidarite.html). Londýňané, resp. Londýňanky tak daly jednak najevo, co si o dotyčném myslí, ale především daly najevo solidaritu, daly najevo fakt, že vnímají, co se děje, a že jim to není jedno.

19.4.2010 v 10:06 | Karma: 16,31 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Politika

Jan Čekal

Béme, jdi už konečně do...

Pražští měšťané mají hezkou tradici, a to čas od času vtrhnout na magistrát, a osazenstvo vyházet z okna na ulici. Defenestrace je krajním, avšak občas evidentně nezbytným krokem, jak připomenout „panstvu“, že za okny limuzín existuje reálný svět. Možná by nebylo od věci tuto tradici oživit.

3.1.2010 v 15:02 | Karma: 23,97 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Politika

Jan Čekal

Překvapivě rozumný územní plán

Na iDNESu proběhl článek o návrhu územního plánu Prahy z pohledu dopravy. Rozhořela se diskuse, která se ale většinou přesunula do roviny MHD vs. auta. I o tom územní plán samozřejmě je, ale všichni víme, že je nutno hledat kompromis. Oba protipóly - rušit MHD, anebo naopak všude vystavět značky zákazu vjezdu a z magistrály udělat cyklostezku – nejsou samozřejmě reálné. Zkusil jsem se tím plánem prohrabat, a nalézt ty zásadní věci sám.

24.11.2009 v 14:25 | Karma: 10,22 | Přečteno: 1542x | Diskuse| Ostatní

Jan Čekal

Zrušte Český rozhlas!

Česká mediální scéna je zahlcena bulvárními novinami. Trvalo mi dlouho, než jsem skousnul fakt, že mají větší náklad, než noviny, které přinášejí opravdu nějaké informace. Fakt, že si nadpoloviční většina národa raději přečte dvoustránkovou reportáž o údajném opilství cojávím Martina Maxy, založenou na fotce pořízené tzv. novinářem pode dveřmi WC... Nedivil bych se, kdyby se objevily „zaručené“ informace, že si Karel Gott nechal přioperovat prsa, nebo že u Strakonic přistáli mimozemšťani. Trvalo mi ještě déle skousnout, že takovým zprávám někdo dokonce i věří.

16.11.2009 v 14:13 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1563x | Diskuse| Média

Jan Čekal

Jsou zemědělci nadlidé?

Většina, nebo alespoň velká část z nás, má v sobě jistou profesionální čest, hrdost na svůj obor. Kdysi existovalo zprofanované heslo: „Já jsem havíř, kdo je víc?“. Když pominu politické zneužití této fráze, je to do jisté míry asi i dobrá věta - práce by neměla být jen a pouze o penězích, a zrovna havířina určitě není žádná sranda, a její vykonavatelé mají být na co hrdí.

28.6.2009 v 22:31 | Karma: 46,07 | Přečteno: 12834x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Afghánistán zasáhly přívalové deště. Záplavy si vyžádaly nejméně 200 obětí

11. května 2024  10:53

Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovým dešti, si vyžádaly nejméně 200 obětí....

Pražským Klementinem lze brouzdat i mimo otevírací dobu. Virtuálně a z domova

11. května 2024  10:36

Tam, kde končí prohlídková trasa, teď začíná virtuální prohlídka. Díky moderním metodám mohou lidé...

Léky na cukrovku či ředění krve od praktika? Ministerstvo chce změnit podmínky

11. května 2024  10:29

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) chce zmírnit pravidla pro předepisování léků praktickými lékaři....

Polární záře, potíže s komunikací. Zemi zasáhla obří geomagnetická bouře

11. května 2024  10:15

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2557x
Obyčejný občan s obyčejnými zájmy a obyčejnými problémy.

Seznam rubrik