Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Představy a mýty o Američanech, Part 8

Universal Studios. Ještě jsem se tam musel vrátit. Jednak obrazně, pokračováním tohoto vyprávění, a jednak fyzicky, o den později. První den jsme totiž skončili celkem rychle, stihli jsme vlastně jen objet vyhlídkovou jízdu, která je doporučována všem návštěvníkům jako první věc, kterou zkusit. A je to tak, člověk získá trochu cit pro tohle místo.

Razantní nájezd závodních aut, která se nakonec ukáží být připevněna na mechanickém rameni, záplavy v mexické vesničce (a pak že v jižní Kalifornii nikdy neprší J ), ulice New Yorku 30.let, westernové městečko, přístav z Čelistí, co je ve skutečnosti na malém rybníčku, houštiny s dinosaury, miniaturní námořní bitva, zemětřesení ve stanici metra v San Franciscu, dům z Psycha, anebo místo dopadu dopravního letadla z Válek světů, to holt člověk během jediné hodiny tak často nevidí… Můžete být sebevíc varováni, ale stejně vás ten žralok, co proskočí kolem vláčku, překvapí, a nestihnete ho vyfotit. Zemětřesení v uzavřeném prostoru také není pro klaustrofobiky, a slabším povahám bych možná i doporučil Pampersky, když se vedle nich „z povrchu“ propadne kouřící autocisterna s benzínem, nebo když nástupiště metra začne zaplavovat příval vody…J

Každý si vybere; pro dámy ulice ze Zoufalých manželek, já jsem víc ocenil jiskřící a ještě se točící proudový motor z rozbitého Boeingu metr od vláčku… Na první den to už stačilo, neboť nás čekal přesun k NBC a natáčení Tonight Show. Drahá polovička sice remcala, že jim tam nebude rozumět, ale nakonec to tak žhavé nebylo. Zato legrace to byla, a dost dobrá, mimojiné protože se to jede naživo. Tedy, tak něco „jako naživo“, protože sice to nejde hned do vysílání, ale nic se už na tom nemění, žádné přebrepty, zakopnutí, rozbité věci, všechno hezky zůstane zachováno. Takže se samozřejmě hned v první replice podařilo Jayi Lenovi zamotat si jazyk. Holt i mistr tesař se někdy utne. Ale nikomu to nějak nevadilo: jeho pověsti to rozhodně neuškodilo, a zbytek pořadu byl už absolutně bezchybný. Hosté Sally Field (o které jsem do té doby nic neslyšel), Jesse Ventura (o kterém jsem naopak slyšel hodně), rychlokreslíř velkorozměrových portrétů, i pes milující praskání nafukovacích balónků, se taky nenechali zahanbit, a vůbec to byl příjemně strávený podvečer. Ve srovnání s představením v Las Vegas nebe a dudy…

Ráno poté jsem si ještě vydupal zajížďku do Long Beach, kde kromě (coby hotel sloužící) vysloužilé Queen Mary kotví i o něco méně vysloužilá ruská stíhací ponorka B-427, ponorka třídy na Západě nazývané Foxtrot. Na ní jsme nakonec nešli, neboť z toho místní podnikatel, co ji od Rusů koupil, udělal tak trochu pouťovou atrakci. Kromě vstupenek prodává za zvuků Internacionály a ruské hymny i vše ostatní ruské: od rádoby vojenských triček, přes hokejové dresy, až po bustu Stalina. Zkrátka taková místní obdoba stánkaře z Karlova mostu. Busta vůdce dělnické třídy a největšího přítele všech dělníků se také stala kamenem úrazu, neboť než jsem se nadechl a nějak to okomentoval, stihla moje milovaná zapomenout na svoji údajně nedostatečnou angličtinu, a dotyčného postavit do latě a naprosto plynně seřvat na tři doby, jak si to představuje, prodávat tady sochy masového vraha, a jestli vůbec ví, co to bylo zač, atd, atd, atd. Nebohý prodavač se zmohl jen na pípnutí, že ví, kdo to byl, a že jsme přece vyhráli, tak že se nemusíme zlobit.:) Nicméně v rámci revoluční rozhořčenosti jsme si vstupenky nekoupili, a jeli se uklidnit do američtějšího prostředí.

Mekkou všech nákupůchtivých žen je Rodeo Drive. Ne, že by si tam našinec mohl něco doopravdy koupit. Ale i tak je to zajímavá podívaná, vidět např. obchod Louis Vuitton o rozměrech menší Delvity…J I samotné Beverly Hills je fajn, dovedl bych si představit bydlet tady, kdyby tedy někdo místní vyměnil svoji vilu za můj 3+1 v Michli… Jelikož jsme dům Brandona Walshe nenašli (ne, že bychom tedy nějak extra pátrali), zamířili jsme přes samotnou čtvrť Hollywood znovu do Universal Studios. Po luxusu Beverly Hills byl Hollywood trochu zklamání. Nedivím se, že na Hollywood Boulevardu stála v Pretty Woman jedna šlapka vedle druhé, ta ulice si o to přímo říká.

Svět filmových rekvizit opět nezklamal. Tentokrát už byl čas na jednotlivé atrakce a představení, takže jsme si střihli jednak svět filmových triků, který sice zas až tak nenadchnul, ale ani nezklamal, a druhak svět zvířecích miláčků. Ten tedy nezklamal rozhodně, všemožní psi, kočky, selátka, opičky a jiná drůbež předváděli své kousky, na které byla radost pohledět. Nezbytná dobrovolnice v publiku si nechala papouškem dobrovolně ukrást dolarovou bankovku z prstů natažené ruky (nutno uznat, že ji pak papoušek sportovně vrátil), nicméně zopakovat totéž s metrovým orlem se už slečně nějak nechtělo.:)

Vodní svět, pavilon Fear Factor, Jurský park, a další a další atrakce by zabraly další a další dny, tady se dá asi opravdu trávit málem každý víkend. Bohužel jsme o pár dnů nestihli otevření pavilonu Simpsonových, ale zase jsme aspoň předběhli ten požár, co zachvátil velkou část kulis ve spodní části parku, a prý toho dost znatelnou část zničil…

Cestou zpátky jsme si ještě vychutnali hezkou sobotní zácpičku na místní severojižní magistrále, zde nazývané Highway 101. No, řeknu vám, u Nuselského mostu to bývá horší. Po dvoudenním lenošení ve městě jsme měli na neděli připraven čistě přesunový den, i když ještě jedna zajímavost byla. Cestou k národnímu parku Sequoia jsme to vzali oklikou, a místo dálnice vnitrozemím se projeli po pobřeží Pacifiku. Jak praví klasik: sice delší cesta, ale zato horší. Ale za výhledy na Pacifik to stojí. V Santa Monice jsme neodolali a udělali malou procházku po pláži. A vyfotili se u strážních budek Pobřežní hlídky. Mitch sice nebyl doma, přece jen na něj byla asi ještě zima, ale zato jsme si vyfotili kousek od břehu dovádějící delfíny – asi připlavali ze San Diega, když se dozvěděli, že nepřijedem…J

O sekvojích až zase příště.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Čekal | úterý 10.6.2008 11:03 | karma článku: 16,18 | přečteno: 2034x
  • Další články autora

Jan Čekal

Červené úterý

Není to tak dávno, co psala Iva Pekárková o solidaritě, a o obdobném stylu oblékání na protest proti televiznímu hlasateli. (http://pekarkova.blog.idnes.cz/c/126074/O-kozackach-kratkych-suknich-a-solidarite.html). Londýňané, resp. Londýňanky tak daly jednak najevo, co si o dotyčném myslí, ale především daly najevo solidaritu, daly najevo fakt, že vnímají, co se děje, a že jim to není jedno.

19.4.2010 v 10:06 | Karma: 16,31 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Politika

Jan Čekal

Béme, jdi už konečně do...

Pražští měšťané mají hezkou tradici, a to čas od času vtrhnout na magistrát, a osazenstvo vyházet z okna na ulici. Defenestrace je krajním, avšak občas evidentně nezbytným krokem, jak připomenout „panstvu“, že za okny limuzín existuje reálný svět. Možná by nebylo od věci tuto tradici oživit.

3.1.2010 v 15:02 | Karma: 23,97 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Politika

Jan Čekal

Překvapivě rozumný územní plán

Na iDNESu proběhl článek o návrhu územního plánu Prahy z pohledu dopravy. Rozhořela se diskuse, která se ale většinou přesunula do roviny MHD vs. auta. I o tom územní plán samozřejmě je, ale všichni víme, že je nutno hledat kompromis. Oba protipóly - rušit MHD, anebo naopak všude vystavět značky zákazu vjezdu a z magistrály udělat cyklostezku – nejsou samozřejmě reálné. Zkusil jsem se tím plánem prohrabat, a nalézt ty zásadní věci sám.

24.11.2009 v 14:25 | Karma: 10,22 | Přečteno: 1542x | Diskuse| Ostatní

Jan Čekal

Zrušte Český rozhlas!

Česká mediální scéna je zahlcena bulvárními novinami. Trvalo mi dlouho, než jsem skousnul fakt, že mají větší náklad, než noviny, které přinášejí opravdu nějaké informace. Fakt, že si nadpoloviční většina národa raději přečte dvoustránkovou reportáž o údajném opilství cojávím Martina Maxy, založenou na fotce pořízené tzv. novinářem pode dveřmi WC... Nedivil bych se, kdyby se objevily „zaručené“ informace, že si Karel Gott nechal přioperovat prsa, nebo že u Strakonic přistáli mimozemšťani. Trvalo mi ještě déle skousnout, že takovým zprávám někdo dokonce i věří.

16.11.2009 v 14:13 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1563x | Diskuse| Média

Jan Čekal

Jsou zemědělci nadlidé?

Většina, nebo alespoň velká část z nás, má v sobě jistou profesionální čest, hrdost na svůj obor. Kdysi existovalo zprofanované heslo: „Já jsem havíř, kdo je víc?“. Když pominu politické zneužití této fráze, je to do jisté míry asi i dobrá věta - práce by neměla být jen a pouze o penězích, a zrovna havířina určitě není žádná sranda, a její vykonavatelé mají být na co hrdí.

28.6.2009 v 22:31 | Karma: 46,07 | Přečteno: 12834x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2557x
Obyčejný občan s obyčejnými zájmy a obyčejnými problémy.

Seznam rubrik