Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Představy a mýty o Američanech, Part 6 (Viva Las Vegas!)

Od Grand Canyonu jsem se jen přesunuli do dalšího kempu KOA, tentokrát v městečku Seligman. To je městečko, které mne naprosto uchvátilo, zatímco moje drahá má od té doby noční můry a Seligman se stal synonymem absolutní díry. Samotné městečko se sestává z hlavní třídy, která se vyznačuje tím, že jde o slavnou Route 66. Seligman totiž leží na kraji asi nejdelšího zachovaného úseku této slavné silnice – zbytek podlehl z velké části modernizaci na Interstate highways.

Nicméně kromě čtyř pruhů asfaltu zde téměř nic není. Dva motely, benzínka, kemp, dva krámky s jídlem, dva se suvenýry o Route 66 a jedna skoro-hospoda. Finito. Konec světa.:) Naivně jsme se zeptali, zda je někde kolem supermarket, a paní majitelka kempu nám omluvně vysvětlila, že v Seligmanu asi nenajdeme komfort, na jaký jsme zvyklí, žádný Wal-Mart, žádný fast-food. Ze zdejší ponuré atmosféry by měla KSČM radost, takhle nějak to vypadá v jejich představách o skomírajícím Západu.:) Jen ty davy hladovějících se nějak nekonají, protože místní mají průměrně dům, dvě auta a klimatizaci.

Samotná Route 66 se pochopitelně nijak neliší od všech ostatních US highways, dva široké pruhy, na každé straně metr krajnice a kolem pusto prázdno. Ovšem samotný pocit je svým způsobem povznášející, v kolika filmech typu Hrozny hněvu tahle silnice účinkovala, nebo se o ní aspoň mluvilo… Tento asi šedesátimílový úsek každopádně stačí, a jelikož jsme v půli cesty (v dříve zmíněném Peach Springs) nepokoušeli štěstí cestou potokem do kaňonu, uteklo to celkem rychle. Ale byl cestou jeden zážitek, ve který jsem ani nedoufal. Všichni známe z filmů tu situaci, kdy jede hrdina po liduprázdné silnici, zabočí z ní do prachu, a zabrzdí před benzínkou uprostřed ničeho, kde je jen jeden stojan a malý baráček, a kde žije starý kovboj typu Willie Nelson se svým psem… Tak přesně taková benzinka je u městečka (no, to je silné slovo, takový menší Seligman) jménem Truxton. Jste pravděpodobně první a poslední auto, co tam ten den tankuje, a když chcete kafe, pošle vás kovboj dozadu do vlastního příbytku 1+kk, kde je kávovar střežen miniaturním voříškem.:) Ten jediný tam nezapadal, k Williemu bych si představoval spíš něco většího, ale to už je detail…:)

Každopádně jsem si to vychutnal, i když by do toho obrázku místo Ricka pasoval víc nějaký starý cadillac, ale opět: jen detail.:) Naopak typické bylo, že „Willie“ sice měl na výloze cedulku, že bere platební karty, nicméně to asi nikdo posledních deset let nezkoušel, protože když jsme vytáhli kartu, on na oplátku vytáhl asi první model terminálu, ofoukl z něj prach, a začal zkoumat, kde se to zapíná.:) Vypadal až roztomile rozpačitě, a omlouval se, že neví jak na to, navíc ve chvíli, kdy jsme mu tam udělali tržbu za 80 dolarů. Spravila to samozřejmě hotovost, neměli jsme to srdce dál sledovat jeho trápení.:)

Dalším bodem cesty byla přehrada Hoover Dam. Jak jinak, velká. Dokonce až do doby ruských staveb na Sibiři největší na světě. Ovšem podepsal se na nás rychlý přesun z chladných coloradských hor do horké pouště, a představa lézt v tom stojícím horkém vzduchu po betonových schodech, to už bych také nemusel přežít. Takže jsme se spokojili s fotkami zvenčí, a pokračovali v jízdě. Co bylo zajímavé, byl kontrolní bod asi kilometr před hrází – kontrolovali všechna auta, co chtěla vjet na hráz. No, člověk se jim nediví, pro nějakého pošahance s turbanem je to cíl jak víno… Nicméně na nás bylo vidět i bez kroje, že jsme odjinud, takže nás beze slova poslali dál, aniž bychom zastavili…

Od Hoover Dam je to už jen co by kamenem dohodil do Mekky hazardu – Las Vegas. Zde jsme si konečně vychutnali správný dálniční zmatek, samé nadjezdy, podjezdy, všude beton a dálniční nájezdy. Projeli jsme se v tom dokonce víc, než jsme chtěli, neboť původní plán navigovat podle obrázku v otevřeném notebooku na kolenou spolujezdce selhal. Notebook se správně windowsácky kousnul v ten nejhorší moment, takže nezbylo než se spolehnout na úryvky mapy, co jsem měl v paměti. Naštěstí se tam zachytily ty správné, resp. jsem si pamatoval, že dálnice od Hoover Dam vede severním okrajem města na západ, a tudíž musí narazit na Las Vegas Boulevard, alias „The Strip“. To se podařilo, a pak už jsme jen děkovali, že je náš hotel přímo u něj, a nadávali si, že jsme ušetřili za navigaci.

Četl jsem, že Amerika je země paradoxů, a nikde to neplatilo více, než u cen hotelů. Mé očekávání (mýtus, chcete-li), že Las Vegas musí být drahé, vzalo za své už při plánování. Když jsem zkusmo hledal ubytování, našel jsem hotel Stratosphere, s vyhlídkovou věží, bazénem, atd. přímo na Stripu za 60 dolarů za pokoj. Čili za cenu levného motelu v Horní Dolní. Ovšem i ceny v tom snad nejdražším, Caesar’s Palace, byly od 200USD za dvoulůžák. Prostě pohoda. Ale zapracovala i paní Štěstěna, a my natrefili zrovna na nějakou akci, nebo něco, no a za onen pokoj chtěli místo 60 jen 40. Chápete to? Našich šest stovek za dvoulůžkový pokoj s koupelnou, klimatizací, hotelovým bazénem atd atd. v centru Las Vegas?? Za ty peníze u nás koupím tak možná dvoják v penzionu v Louňovicích (nic ve zlém, Louňovičtí!:) ).

Každopádně, pokud by člověk sehnal levně letenky, tak je Las Vegas ideální místo na různé akce typu rozlučky se svobodou, a podobně. Každý hotel je zároveň i koncertní sál, kde je každý večer nějaký program, spíše tak dva až tři různé za večer. Hosté hotelu mají většinou slevu, často ve formě „2 za cenu 1“. My využili tuto slevu na představení „American Superstars“. Jelikož se naštěstí nejedná o místní verzi Superstar, té tady říkají „American Idol“, smířil jsem se s tím, i za cenu ústupu od mnou původně vyžadované návštěvy one-woman-show bavičky jménem Roseanne, která se mihla se svým stejnojmenným sitcomem i na českých obrazovkách.

No, řeknu to takhle: původní cenu 42 dolarů bych za to představení asi znovu nedal, ale za tu poloviční slevu, budiž.:) Představení se skládalo z imitátorů slavných hvězd, jen na poslední chvíli vypadla Britney Spears, nahrazená Rodem Stewartem. V dalších rolích: Elvis, Christina Aguilera, Michael Jackson, a mně neznámý country zpěvák Tim McGraw. Elvis byl asi mojí postavy, takže se při tom běhání trochu potil a zadýchával (asi to byla verze Elvise z roku 1975), Christina si nebyla moc podobná, a Rod Stewart neuměl moc zpívat, ale Michael uměl tancovat i zpívat skoro jako ten pravý, a vůbec byla docela legrace. Tim McGraw zabodoval hlavně u ženské části publika, nicméně všechny pobavil hlavně Michael Jackson, když tam jednu extra kvičící slečnu varoval, že jí pozve do zákulisí, ale že jelikož není pravý Michael, tak se tam asi dotyčná zdrží. Sál vybuchl smíchy, a slečna přestala ječet, takže dvojitý kladný účinek. Snad ho nebude ten pravý Michael žalovat…:)

Po představení nesměla chybět projížďka po nočním Stripu. Bohužel, asi tak po dvaceti letech v Las Vegas poprvé zapršelo, takže nám to trochu pokazilo focení, ale co, neónům to nevadilo.:)

Pokračování příště.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Čekal | úterý 27.5.2008 12:10 | karma článku: 21,97 | přečteno: 1897x
  • Další články autora

Jan Čekal

Červené úterý

Není to tak dávno, co psala Iva Pekárková o solidaritě, a o obdobném stylu oblékání na protest proti televiznímu hlasateli. (http://pekarkova.blog.idnes.cz/c/126074/O-kozackach-kratkych-suknich-a-solidarite.html). Londýňané, resp. Londýňanky tak daly jednak najevo, co si o dotyčném myslí, ale především daly najevo solidaritu, daly najevo fakt, že vnímají, co se děje, a že jim to není jedno.

19.4.2010 v 10:06 | Karma: 16,31 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Politika

Jan Čekal

Béme, jdi už konečně do...

Pražští měšťané mají hezkou tradici, a to čas od času vtrhnout na magistrát, a osazenstvo vyházet z okna na ulici. Defenestrace je krajním, avšak občas evidentně nezbytným krokem, jak připomenout „panstvu“, že za okny limuzín existuje reálný svět. Možná by nebylo od věci tuto tradici oživit.

3.1.2010 v 15:02 | Karma: 23,97 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Politika

Jan Čekal

Překvapivě rozumný územní plán

Na iDNESu proběhl článek o návrhu územního plánu Prahy z pohledu dopravy. Rozhořela se diskuse, která se ale většinou přesunula do roviny MHD vs. auta. I o tom územní plán samozřejmě je, ale všichni víme, že je nutno hledat kompromis. Oba protipóly - rušit MHD, anebo naopak všude vystavět značky zákazu vjezdu a z magistrály udělat cyklostezku – nejsou samozřejmě reálné. Zkusil jsem se tím plánem prohrabat, a nalézt ty zásadní věci sám.

24.11.2009 v 14:25 | Karma: 10,22 | Přečteno: 1542x | Diskuse| Ostatní

Jan Čekal

Zrušte Český rozhlas!

Česká mediální scéna je zahlcena bulvárními novinami. Trvalo mi dlouho, než jsem skousnul fakt, že mají větší náklad, než noviny, které přinášejí opravdu nějaké informace. Fakt, že si nadpoloviční většina národa raději přečte dvoustránkovou reportáž o údajném opilství cojávím Martina Maxy, založenou na fotce pořízené tzv. novinářem pode dveřmi WC... Nedivil bych se, kdyby se objevily „zaručené“ informace, že si Karel Gott nechal přioperovat prsa, nebo že u Strakonic přistáli mimozemšťani. Trvalo mi ještě déle skousnout, že takovým zprávám někdo dokonce i věří.

16.11.2009 v 14:13 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1563x | Diskuse| Média

Jan Čekal

Jsou zemědělci nadlidé?

Většina, nebo alespoň velká část z nás, má v sobě jistou profesionální čest, hrdost na svůj obor. Kdysi existovalo zprofanované heslo: „Já jsem havíř, kdo je víc?“. Když pominu politické zneužití této fráze, je to do jisté míry asi i dobrá věta - práce by neměla být jen a pouze o penězích, a zrovna havířina určitě není žádná sranda, a její vykonavatelé mají být na co hrdí.

28.6.2009 v 22:31 | Karma: 46,07 | Přečteno: 12834x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Česká televize odvysílá před eurovolbami i debatu evropských lídrů

12. května 2024

I Česká televize nabídne divákům před volbami do Evropského parlamentu předvolební debaty lídrů...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2557x
Obyčejný občan s obyčejnými zájmy a obyčejnými problémy.

Seznam rubrik