Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Od klasiky k bulváru

Když jsem byl na škole, byla takřka kultovní záležitostí Dívčí Válka. Soubor kolem Františka Ringo Čecha chrlil vtipy a bonmoty, které zdomácněly ve vysokoškolském slangu, a mí vrstevníci se předháněli ve znalostech jednotlivých replik. Byli i nadšenci, kteří dokázali bezchybně odvyprávět celé představení, ale i u relativně neznalého člověka vyvolala poznámka "Támhle ještě čmoudí!" chápavý a pobavený úsměv, a v paměti jiskřičku "to jsem někde slyšel".

A tak jsem zajásal, když jsem víceméně náhodou zjistil, že se ono představení stále hraje. Dokonce se mi podařilo obstarat vstupenky, a jelikož je třeba žít kulturně, ihned jsem přesvědčil k návštěvě nejen svou drahou polovičku, ale i podobně odkojeného kamaráda s tou jeho. Trochu jsem zaváhal, když jsem následně zjistil aktuální složení souboru, kde již nefigurují postavy jako Bára Štepánová, Oldřich Navrátil, Ota Jirák, nebo Mojmír "Božský Lumír" Maděrič. Nicméně, říkal jsem si, na Dívčí Válce není co zkazit, a nostalgie přebije zbytek.

Bohužel, nestalo se tak. Zatímco F.R.Čech si coby herec udržel svůj standard, a odvedl profesionální výkon, který si pamatuji z původní verze, o jeho osobě coby scénáristovi, o zbytku souboru coby hercích, a hlavně o celkovém dojmu představení, se musím vyjádřit negativně. Netroufám si hodnotit techniku hereckých výkonů souboru, neboť, jak jsem již zmínil, nemám žádné vzdělání v oboru. Mohu pouze posuzovat "umělecký dojem". Navíc jsem pod vlivem nostalgických vzpomínek, a tudíž by asi pro každého herce bylo obtížné dosáhnout či dokonce předčit úroveň představení, jež mám trvale uloženo v paměti (ano, jsem jeden z těch, kdo to kdysi uměli zpaměti celé). Nevím, co pana Čecha vedlo ke změnám v textu, zda snaha o modernizaci a přiblížení se divákovi, který se pochopitelně za těch 20 let změnil, nebo uvolnění cenzury, která mohla mít vliv na původní verzi. Výsledkem je každopádně show ve stylu Petra Novotného s upocenými a vulgárními vtipy, která by dělala čest hlavnímu vysílacímu času nejmenované televize. Znalý divák jistě namítne, že dvousmyslné vtipy a narážky byly i v původním znění. To jistě ano, a miloval jsem je, tak jako každý, komu tohle představení padlo do noty. Ovšem všeho s mírou, jak se říká. To, co je milým kořením, se stává neúnosným břichabolem, jestliže toho nasypete do jídla plnou hrst. A v současném scénáři je toho ne hrst, ale spíše kamion...

Takže zatímco v původní verzi bylo cca dvěma narážkami v průběhu celého představení jemně naznačeno, že se Lumír nebrání ani jednomu pohlaví, a všechny to pobavilo, nyní se toto téma stalo leitmotivem celého večera, a představitel této role Jaroslav Sypal tomu pravděpodobně ještě přidal na důrazu sám od sebe. Celé představení se tak zvrhlo do předhánění se v co nejnechutnějším a sexuálně nejotevřenějším vtipu.

Contra gustos no hay disputas, aneb proti gustu žádný dišputát, někomu se to líbit může. A evidentně líbilo, druhou polovinu představení jsem strávil vlastně pouze pozorováním publika. Menšina seděla s otevřenými ústy (tipuji tak půl na půl "DívkoVáleční znalci" a "znechucení nováčci"), avšak většina se plácala do stehen. Osobně nemám rád odsuzování diváků komerčních televizí a jejich GoGo Shows, každý máme právo na zábavu, jakou chceme. Avšak při předvčerejšku jsem měl sžíravý pocit nepatřičnosti a vyčnívání z davu. Takže nevím, zda gratulovat panu Čechovi, že se trefil do chuti většinového publika, anebo zaplakat, že se z tak pěkné komedie stala "zlatá mříž"...

Autor: Jan Čekal | úterý 20.11.2007 11:06 | karma článku: 9,99 | přečteno: 826x
  • Další články autora

Jan Čekal

Červené úterý

Není to tak dávno, co psala Iva Pekárková o solidaritě, a o obdobném stylu oblékání na protest proti televiznímu hlasateli. (http://pekarkova.blog.idnes.cz/c/126074/O-kozackach-kratkych-suknich-a-solidarite.html). Londýňané, resp. Londýňanky tak daly jednak najevo, co si o dotyčném myslí, ale především daly najevo solidaritu, daly najevo fakt, že vnímají, co se děje, a že jim to není jedno.

19.4.2010 v 10:06 | Karma: 16,31 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Politika

Jan Čekal

Béme, jdi už konečně do...

Pražští měšťané mají hezkou tradici, a to čas od času vtrhnout na magistrát, a osazenstvo vyházet z okna na ulici. Defenestrace je krajním, avšak občas evidentně nezbytným krokem, jak připomenout „panstvu“, že za okny limuzín existuje reálný svět. Možná by nebylo od věci tuto tradici oživit.

3.1.2010 v 15:02 | Karma: 23,97 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Politika

Jan Čekal

Překvapivě rozumný územní plán

Na iDNESu proběhl článek o návrhu územního plánu Prahy z pohledu dopravy. Rozhořela se diskuse, která se ale většinou přesunula do roviny MHD vs. auta. I o tom územní plán samozřejmě je, ale všichni víme, že je nutno hledat kompromis. Oba protipóly - rušit MHD, anebo naopak všude vystavět značky zákazu vjezdu a z magistrály udělat cyklostezku – nejsou samozřejmě reálné. Zkusil jsem se tím plánem prohrabat, a nalézt ty zásadní věci sám.

24.11.2009 v 14:25 | Karma: 10,22 | Přečteno: 1542x | Diskuse| Ostatní

Jan Čekal

Zrušte Český rozhlas!

Česká mediální scéna je zahlcena bulvárními novinami. Trvalo mi dlouho, než jsem skousnul fakt, že mají větší náklad, než noviny, které přinášejí opravdu nějaké informace. Fakt, že si nadpoloviční většina národa raději přečte dvoustránkovou reportáž o údajném opilství cojávím Martina Maxy, založenou na fotce pořízené tzv. novinářem pode dveřmi WC... Nedivil bych se, kdyby se objevily „zaručené“ informace, že si Karel Gott nechal přioperovat prsa, nebo že u Strakonic přistáli mimozemšťani. Trvalo mi ještě déle skousnout, že takovým zprávám někdo dokonce i věří.

16.11.2009 v 14:13 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1563x | Diskuse| Média

Jan Čekal

Jsou zemědělci nadlidé?

Většina, nebo alespoň velká část z nás, má v sobě jistou profesionální čest, hrdost na svůj obor. Kdysi existovalo zprofanované heslo: „Já jsem havíř, kdo je víc?“. Když pominu politické zneužití této fráze, je to do jisté míry asi i dobrá věta - práce by neměla být jen a pouze o penězích, a zrovna havířina určitě není žádná sranda, a její vykonavatelé mají být na co hrdí.

28.6.2009 v 22:31 | Karma: 46,07 | Přečteno: 12834x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Migrace a chaos. Souboj o budoucnost Británie začal vyhrocenou debatou

5. června 2024  10:40

Britský konzervativní premiér Rishi Sunak a šéf opozičních labouristů Keir Starmer se v úterý pozdě...

U Karlova mostu se převrhl člun, trojici dobrodruhů pomohli z vody hasiči

5. června 2024  10:39

Na Vltavě v centru Prahy se v úterý odpoledne převrhl člun, na kterém se skupina lidí snažila řeku...

Zemřel fotograf Bohumil Dobrovolský. Proslavil se fotkami ze srpnové invaze

5. června 2024  10:37

Fotografovi Bohumilu Dobrovolskému, který se proslavil už jako amatér, bylo 89 let. Zprávu o jeho...

Rekordní výhra v Eurojackpotu. Tiket z kodaňského kiosku přinesl 2,5 miliardy

5. června 2024  10:33

Historická výhra v loterii Eurojackpot ve výši 760 milionů dánských korun, tedy v přepočtu asi 2,5...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2557x
Obyčejný občan s obyčejnými zájmy a obyčejnými problémy.

Seznam rubrik